Психологът Ани Шилева: Движението е здраве и дарява живот към годините

Последна промяна на 29 November 2023 в 19:25 1699 0

Ани Шилева има магистърска степен по биология и химия от ПУ „Паисий Хилендарски“ и следдипломна квалификация по приложна психология и психотерапия от Медицински университет Пловдив. Експерт е по уелнес стил, помага на хората да се чувстват комфортно и да изглеждат добре, като ги консултира относно хранене, двигателна активност, психологически релакс, взаимодействие със средата. Преминала е тренинги и семинари по писане и управление на проекти, работа с хора с увреждания, социално предприемачество и др. Убедена е, че най-добрият начин за учене е чрез правене и преживяване, че всяка възраст има своето очарование, а хората в златната възраст могат да са здрави и щастливи. Изработва индивидуални програми за подобряване на здравето и красотата, като си партнира с Шведска компания.

- Защо трябва да се движим?

- Нашето тяло е устроено да се движи и, залежи ли се човек – нищо добро не го чака! Двигателната активност не само поддържа мускулите ни стегнати, но подобрява работата на сърдечно-съдовата, дихателната, имунната, ендокринната и нервната системи. Влияе благоприятно върху ума и емоциите, изпълва ни с енергия, помага ни да се чувстваме по-ведри. Хубаво е да започнете деня си с усмивка и с раздвижване.

- Освен упражнения вкъщи, каква друга физическа активност е целесъобразна?

- За да сте здрави и енергични, трябва да ходите с умерено темпо три пъти седмично по 30 минути, да карате колело, да посещавате зали за танци и фитнес, както и да плувате в басейн или в морето. Изберете вашата тренировка и се движете повече. Намерете хора, с които да тренирате заедно. Така движението и общуването, ще ви изпълват с положителна енергия. Тялото и духът ви ще бъдат благодарни и ще ви служат добре дълго време.

- Как възрастните хора да изпитват повече радостни емоции?

- Тялото и психиката са свързани, така че не само движението, но и емоциите са важни за доброто здраве и самочувствие. Науките, изучаващи човешкия мозък, са доказали, че психиката оказва влияние върху тялото, както и че тялото влияе върху психиката. Когато изпитваме любов, радост, щастие, в тялото ни се отделят т. нар. хормони на щастието и ние се чувстваме чудесно, болките ни намаляват или направо изчезват. А когато сме стресирани, изплашени, гневни или ядосани, в тялото ни се отделят хормоните на стреса, които ни карат да се чувстваме зле и ни разболяват.

- Какви 10 „заповеди“ за здраве и дълголетие ще даде психолог Ани Шилева?

1. Радвайте се на малките неща – на аромата и красотата на цъфнало цвете, на грейнала детска усмивка, на вятъра, който гали лицето, на топлите слънчеви лъчи, на птичите песни, на всичко красиво, което ни заобикаля;

2. Всеки ден правете нещо, което ви доставя радост – разхождайте се, любувайте се на природата, четете интересно четиво, пийте кафе или чай в компанията на приятни хора, занимавайте се с хобито си, слушайте любимата си музика;

3. Усмихвайте се и се смейте – усмивката озарява лицето ви и създава радост за вас и за ближните ви. Научно са доказани ползите от смеха и от позитивните емоции. Намирайте поводи да се посмеете – четете анекдоти, гледайте комедии, спомняйте си смешни случки.

4. Не се вземайте прекалено на сериозно! Надсмивайте се над трудностите и над себе си. Умението да се шегувате и да се самоиронизирате е признак на психично здраве и е белег на висока емоционална интелигентност;

5. Ако се почувствате тъжни, не си посипвате главата с пепел! На всеки му се случва понякога да бъде емоционално потиснат, депресиран, объркан, изнервен, тревожен или притеснен от фактите и обстоятелствата. Обърнете внимание на тези негативни емоции и не ги задържайте в себе си. Най-добре е да изразите емоциите си спонтанно.

6. Ако не можете да се справите сами с психичните си проблеми, разумно е вместо да страдате, да се обърнете към психолог.

7. Бъдете като жителите на остров Окинава, които са известни със своето дълголетие и здраве. Хранете се умерено, като включвате в менюто си голямо количество зеленчуци, движете се много, събирайте се с добри хора, любувайте се заедно на изгрева и на залеза на Слънцето.

8. Поддържайте силна и сплотена общност – ако някой човек липсва, почукайте на вратата му и вижте какво се случва с него. Всички имаме нужда да принадлежим към група, в която да се чувстваме приети, уважавани и разбирани. Като знаем, че хората в общността се интересуват от нашите нужди и проблеми, ние ще бъдем спокойни и уверени, че при необходимост, ще получим помощ и подкрепа.

9. Бъдете здрави и се обичайте! Усмихвайте се и се радвайте на живота. Нека житейският ви опит и мъдрост ви дават увереност, че можете да се справите с всякакви трудности и предизвикателства.

10. Помнете, че от решенията, които вземате в живота, зависи дали ще изживеете старините си спокойно, достойно и щастливо!

Д-р Румен Какарашев
kakarashev@abv.bg


Сутрешна гимнастика, подходяща за по-възрастни хора

Още като стане от сън, човек трябва да изпие на едри глътки чаша топла вода с изстискан половин лимон и след това да пристъпи към сутрешната гимнастика:

- Наклонете главата си напред, назад, наляво и надясно - по четири пъти във всяка посока.

- След това въртете внимателно главата си наляво и надясно, като се стремите движението да е максимално голямо - по четири пъти във всяка посока. Въртенето извършвайте самостоятелно, защото ако друг човек върти главата ви настрани, може да предозира завъртането и да стане беля.

- Следва въртене на раменете напред и назад - по четири пъти във всяка посока.

- Правете махове с широко разперени ръце напред и назад - по четири пъти във всяка посока.

- Движете гърдите си напред и назад, като се стремите раменете и кръстът ви да са неподвижни (като котешки гръб). Движението трябва да става само от гърдите и в гръбнака. Повторете упражнението седем пъти, за да укрепите гръбнака си.

- Въртете си кръста наляво и надясно - по четири пъти във всяка посока.

- Въртете си таза ту наляво, ту надясно – отново по четири пъти във всяка посока.

- Застанете на левия си крак, леко приклекнали, и завъртете десния си крак навътре, после навън - по четири пъти във всяка посока. Това упражнение е тест за баланс и трябва да внимавате, като го изпълнявате, за да не получите някоя травма. Повторете същото движение, заставайки на десния си крак.

- Наведете се напред, разтрийте коленете си с длани, хванете двете колена и ги въртете наляво и надясно - по четири пъти в двете посоки.

- Въртете ръцете си в китките по няколко пъти наляво и надясно.

- Завъртете внимателно левия крак в глезена наляво и надясно, после направете същото движение с десния крак - по четири пъти във всяка посока за единия и за другия крак.

- За хората с добро равновесие препоръчвам и по-сложни упражнения.
Застанете изправени със стъпала на широчината на раменете и ръце вдигнати нагоре. Започнете да се навеждате бавно напред и надолу „прешлен по прешлен“, като внимавате да не забиете главата си в земята. Трябва да се навеждате толкова, колкото можете, без да губите стабилност. Опитайте се да се задръжте така в течение на двайсет секунди. След това започнете да се изправяте бавно отново „прешлен по прешлен“. Изпълнете упражнението пет-шест пъти, като със всеки следващ път се опитвате да се навеждате все по-надолу и по-надолу, докато с двете си ръце достигнете земята. Движението е чудесно за подобряване на функцията на гръбначния стълб. Древните китайци са казали, че човек е на толкова години, на колкото години е неговият гръбнак. Поддържайте гръбнака си изправен и гъвкав. Постепенно можете да увеличите броя на повторенията на тези упражнения и ще видите как с всеки следващ ден ще бъде по-лесно и по-приятно. С времето тялото ще свикне и ще започне да очаква всекидневна физическа активност.