Росица Петрова, инстуктор по йога: Енергийни практики и медитация

Последна промяна на 15 June 2023 в 20:49 770 0

Предстои излизането от печат на книгата за остеопороза "Безценни съвети, кулинарни тайни за здрави кости, лесни упражнения, решения за остеопорозата". Можете да се свържете с авторката във Фейсбук: https://www.facebook.com/rossisa.petrova


Росица Петрова завършва Публична администрация в ТУ Варна, Право във ВСУ Варна и курс за нутриционист към „Вертера“. Работи като инструктор по йога и е създател на програмата „Остеойога“. Има сайт yogasrosi.com

- Какво трябва да знаем за енергийните практики и медитацията?

- Енергийните практики подпомагат организмът да се справи със здравословните неразположения, които има. Лесни са за изпълнение, отнемат само няколко минути и ефектът им е уникален. Чрез енергийните практики се засилват съпротивителните сили на организма и така той сам се изцелява. А относно медитацията, ще ви дам следните практически насоки:

1. Превърнете медитацията в редовна практика. Единственият начин да преминете на следващото ниво в медитирането е да си определите време, в което да се усамотявате и да оставате спокойни (1 или 2 пъти на ден).

2. Започнете с дишането. Дълбокото дишане забавя пулса, отпуска мускулите, фокусира ума и е идеален начин за започване на медитация.

3. Първо се разтегнете. Разтягането отпуска мускулите и сухожилията, като ви позволява да седнете (или легнете) по-удобно. Освен това разтягането поставя началото на процеса на пътуване навътре към себе си и допълнително насочва вниманието към тялото.

4. Медитирайте с цел, тъй като медитацията е активен процес. Изкуството да съсредоточите вниманието си върху определена точка е трудна задача и затова е нужно да сте по-целенасочен.

5. Забележете кога чувството на безсилие се прокрадва във вас. И го приемете! Това е доста често срещано явление при начинаещите и те започват да се питат: „Защо все още не мога да успокоя ума си?" Когато това се случи, просто се фокусирайте върху дишането си и се освободете от чувството на безсилие. Дайте право на своите мисли на съществуване и просто ги наблюдавайте, вместо да им се ядосвате. Приемането е най-прекият път към всеки успех.

6. Експериментирайте! Въпреки че много от нас си представят истинската медитация като седене в поза Лотус под някое дърво, начинаещите трябва да експериментират повече и да опитват различни видове медитации. Пробвайте да седите, да лежите, да бъдете с отворени или затворени очи. Тук няма твърди правила, важното е да се сприятелите с процеса.

7. Чувствайте всички части на тялото си. Чудесна практика за начинаещи е да обръщат внимание на тялото си, когато медитативното състояние започва да ги обгръща. След като умът се успокои, насочете цялото си внимание към стъпалата, а след това бавно се придвижвайте нагоре по тялото (включете и вътрешните органи). Това е много здравословно и показва, че сте на прав път.

8. Изберете стая от вашето жилище, където да медитирате. Най-добре е тя да е различна от стаята, в която работите, спортувате или спите. Поставете свещи и други духовни предмети, които ще ви помогнат да се отпуснете. Ако все пак това не е възможно, отделете си просто кътче, което да заредите с тази енергия. Винаги има начин. Не се оставяйте на обстоятелствата да ви спират.

9. Прочетете книга за медитациите. За някои от вас ще е от полза да прочетат ръководство с инструкции или книга, която говори за смисъла на дълбоката медитация. Това ще ви мотивира.

10. Ангажирайте се дългосрочно. Медитацията е практика за цял живот и вие ще имате най-голяма полза, ако не измервате резултатите всекидневно. Просто всеки ден правете най-доброто, на което сте способни и после се освободете от мисълта за това.

11. Слушайте медитации онлайн, дискове с медитации или посетете място, където някой ви води в този процес. Така най-бързо ще усетите изживяването.

12. Създайте моменти на осъзнаване през деня. Да усетите дишането си и да бъдете присъстващ тук и сега - дори и когато не сте в определеното ви за медитация време. Това е чудесен начин да подобрите своите медитационни навици и да релаксирате ума си.

13. Уверете се, че няма да бъдете обезпокоявани. Една от най-големите грешки, които начинаещите правят, е да не си осигурят подходящи условия за медитация. Ако в ума ви постоянно минават мисли, че телефонът може да звънне, децата могат да се събудят или чайникът може да изсвири, то вие няма да можете да постигнете състояние на дълбока релаксация.

14. Забелязвайте малките знаци на приспособяване и всяко ваше напредване.

15. Използвайте свещ. Медитирането със затворени очи би могло да се окаже голямо предизвикателство за начинаещия. Запалването на свещ и използването й като точка за фокусиране ще ви позволи да повишите вниманието си с помощта на визуален знак. Това може да бъде много мощно.

16. Не се стресирайте. Това вероятно е най-важният съвет за начинаещите, който обаче е най-труден за спазване. Каквото и да се случи по време на вашата медитация, не се притеснявайте за него. Може да се чувствате нервни преди медитацията или гневни след нея. Просто направете най-доброто, на което сте способни в дадения момент. Всички тези реакции са част от процеса на изчистване и се опитайте просто да ги приемете с благодарност.

17. Направете я заедно. Медитацията с любимия човек може да има много чудесни ползи и да подобри вашата практика, включително и съвместния ви живот.

18. Медитирайте рано сутрин. Несъмнено ранната сутрин е идеалното време за практика: по-тихо е, умът ви не е пълен с проблемите на всекидневието и шансът да бъдете обезпокоени е по-малък. Създайте си навик да ставате половин час по-рано, за да медитирате.

19. Накрая бъдете благодарни. След като приключите с практиката, отделете 2-3 минути, в които да благодарите за възможността да медитирате и да релаксирате ума си. Благодарете на този инструмент, който ви помага да откриете и да заобичате себе си.

20. Забележете кога интересът ви към медитацията започва да намалява. Медитацията е трудна задача и несъмнено ще достигнете до момент, в който тя вече няма да се вписва в общата ви картина. Това е моментът, в който най-много се нуждаете от вашата практика и е препоръчително тогава да я засилите.