С йога и медитация на трева борят пост-ковид синдрома в Пловдив


Болест : ковид

Последна промяна на 11 July 2021 в 21:46 526 0

„Днес повече от всякога се нуждаем от йога и медитация всекидневно и постоянно, за да запазим психиката и здравето си. Девизът на йога е: Бъди добър, прави добро. Древната школа е доказала се през вековете система за самоусъвършенстване на физиката и духа“, казва Иван Гарабитов, който наскоро навърши 76 г.

Той практикува йога от 1955 г. Последовател е на Учителя Венцислав Евтимов и ученик на Шри Чинмой, създател на философията за себенадминаването - вродения импулс на всяко човешко същество за интелектуална, творческа и духовна еволюция.

От 2008 г. – от откриването на йога зала „Шри Чинмой“ в център „Гарабитов“ в Пловдив, Иван води безплатна медитация всеки понеделник. Център „Гарабитов“ в Пловдив е един от малкото в страната, където медитация и йога се практикуват върху тревата, освен в просторната зала с много прозорци. „Навън, в здравословен досег с Майката Земя, е най-добрият вариант да правим асани и да се научим да дишаме правилно във време на пандемия“, казва Гарабитов. Той е в перфектна форма и на 76 години изпълнява йога пози, които младежи дори не помислят да пробват. Възрастта няма значение - доказва непрекъснато природолечителят.


Известният български гуру в здравословното отслабване и подмладяване дава 5 прости съвета за укрепване на физиката, имунитета и психиката, 5 правила за изкуството на дълголетието - как да останем млади, здрави и силни:

1. Дишането трябва да е дълбоко и спокойно, за да успокои ума и да подобри съня. Когато някой вдишва и издишва през устата, той е болен.

2. Мисленето - ако сме убедени, че няма спасение от болестта, няма как да оздравеем. Трябва да мислим позитивно, което ще ни помогне да постигнем отлично здраве и спокоен ум. Алчността, завистта, злобата правят хората нещастни, съсипват психиката. Когато психиката боледува, боледува и физиката.

3. Водата – тя е лекарство, ако се приема 45-50 минути преди и след хранене, и отрова по време на хранене, защото разрежда стомашните сокове и започва нарушаване на обмяната на веществата. Тогава идват и болестите.

4. Хранене – боледуваме, не само защото приемаме вредна храна, но и не ядем правилно. Правилно е да се храним повече пъти дневно с по-малки дози. Преяждането вреди. Дъвчете всяка хапка поне 32 пъти.

5. Движение - ако начинът ни на живот не осигурява достатъчно движение на мускулите и ставите, с времето се появяват болести и дискомфорт. Затова трябва всеки ден да се движим.

В сайта на Център Гарабитов има описани медитативни упражнения за начинаещи, които всеки може да направи вкъщи. „Ние връщаме годините назад“, казва Гарабитов и убедително сам го демонстрира.

Виж още за: