Със сложни йога пози чества 75-и юбилей треньорът по отслабване Гарабитов

Последна промяна на 20 May 2020 в 06:14 1089 0

Може ли човек на 75 години да изпълни физически упражнения, които младежи дори не помислят да пробват? Да направи изключително сложните йога пози като челна стойка на глава и тяло във въздуха, с опора само върху дланите?


Възрастта няма значение доказа още веднъж природолечителят Иван Гарабитов. Известният български гуру в здравословното отслабване и заслужил треньор по борба отпразнува нетрадиционно рождения си ден на 3 май. Поради световната пандемия от Ковид-19 и задължителната социална дистанция той не успя да вдигне наздравица с приятели. Но затова пък демонстрира на прекрасната зелена площ в пловдивския център „Гарабитов“, че дълголетник може да бъдеш и в завидна физическа форма.

На връх 75-ия си рожден ден Иван поздрави своите последователи със снимки, които публикува в сайта на център „Гарабитов“ и фейсбук профила. Освен сложни асани той показа и лесни упражнения, които укрепват физиката и имунитета при наложеното ни стоене вкъщи.

Ние връщаме годините назад - казва Гарабитов и убедително го демонстрира.


Терапевтът е и заслужил треньор по борба. Известен е не само като създател на европейски, световни и олимпийски шампиони в спорта като Живко Вангелов, Валентин Гецов, Васил Ботев, Рангел Геровски и др., но и на рекордьори в здравословното отслабване. Медиите го титулуваха „треньор по отслабване” и „българският гуру в отслабването“ заради неговата уникална методика - без диети, медикаменти, хирургически операции, увисване на кожата и т.нар. йо-йо ефект. Благодарение на нея десетки хиляди българи и чужденци олекнаха от 5 до 150 кг, сочи статистиката.

В практиката си народният лечител прилага квантовата медицина - медицината на бъдещето. Той комбинира атланска вибротерапия и медитация за премахване на стрес, депресия, страх, различни фобии и агресия.
За някои Иван Гарабитов е буквално спасител. „Системата на Гарабитов не е стандартно отслабване, а оздравяване”, каза през 2011 г. пред медиите г-н Илкер Тунджай, бивш министър на земеделието и горите в Турция и 20 години депутат в парламента. „Иван възпитава духовно, а всеки знае, че когато духът е здрав, и тялото е здраво. Затова казвам, че Иван Гарабитов е моят учител и разделям живота си на две – преди и след срещата си с него”, сподели г-н Тунджай.
Гарабитов практикува йога от 1955 г., още от дете. Той e ученик на Шри Чинмой, световният духовен и йога учител, създател на философията за себенадминаването – вроденият импулс на всяко човешко същество за интелектуална, творческа и духовна еволюция.

Възрастта е само в нашите умове - казва Шри Чинмой.
В своите центрове в София и Пловдив Гарабитов и екипът му предлагат комплексна методика за отслабване, възстановяване и подмладяване на организма, включваща система от дихателни практики и упражнения, матрично-ритъмна терапия, детокс програми, лечебна терапия за стъпалата, медитация и др.

От 2008 г. – от откриването на йога зала „Шри Чинмой“ в център „Гарабитов“ в Пловдив, Иван води безплатна медитация всеки понеделник. Център „Гарабитов“ в Пловдив е един от малкото в страната, където медитация и йога се практикуват върху тревата, в здравословен досег с Майката Земя. Сред природата се извършва и матрично-ритъмната терапия, която действа на клетъчно ниво за премахване на целулит, за сваляне на килограми и най-вече за решаване на проблеми в опорно-двигателната система. Благодарение на тази терапия Иван Гарабитов изправи на крака световноизвестният кларнетист – виртуоз Иво Папазов-Ибряма и го върна на сцената.