Депресия


Болест : депресия

Последна промяна на 28 януари 2018 в 23:41 1176 0

По време на най-мрачните месеци до март хората се нуждаят от повече светлина. За тази цел в магазините се продават такива крушки, които покриват целия спектър и имитират слънчевата светлина. Може да поставите в дома си такива на няколко места.
За преодоляване на депресията изяждайте по 1 глава кромид лук на ден.
Усмихвайте се, дори да не ви е до усмивка, но тялото разпознава усмивката като позитивен сигнал при депресия.

• От векове се използват цветовете на жълтия кантарион. Подобрява значително психическото състояние на хората. За целта в 1 ч. чаша вряща вода сипете 1 суп. лъж. от билката, оставете 10 минути и прецедете. Пийте по 2 суп. лъж. от чая наведнъж.
• При депресия помага и липовият чай. За целта в чаша от 250 мл сложете шепа липов цвят да ври 15 минути на слаб огън, прецедете и пийте смесен с 1 суп. лъж. мед.
• Счукайте в хаванче няколко зърна карамфил и прибавете към какъвто и да е билков чай. Когато се чувствате подтиснати пийте го подсладен с мед.
• При депресия помага и чай от розмарин. В 500 мл вряща вода сложете шепа от розмарина да ври 15 минути, прецедете и пийте по 250 мл подсладен с мед. Ако не се почувствате ободрени след 2 часа пийте още 1 чаша.
• Смесете 60 г стръкове босилек, 50 г жълт кантарион, 40 г цвят лавандула, 30 г корени дилянка, 20 г шишарки хмел. В 500 мл вода се варят 2 суп. лъж от сместа. Прецежда се и се пие по 75 мл 3 пъти дневно преди ядене.
• Смесете добре по 50 г листа маточина и листа мента, плод анасон и копър, стръкове жълт кантарион. С 500 мл вряща вода се заливат 2 суп. лъж. смес и врат на слаб огън 10 минути. Прецедена се пие по 75 мл 4 пъти дневно преди ядене.
• Смесват се по 20 г корени дилянка и листа мента, 30 г шишарки хмел, по 50 г цвят глог и стръкове риган. В 600 мл вряща вода се пускат 2 суп. лъж. смес, врат 3 минути на слаб огън, прецежда се и се пие по 75 мл 3 пъти дневно преди ядене.
• Корени дилянка - 2 ч. лъж. и 1 ч. лъж. хмел киснат в 250 мл вряща вода 1 час. Това е дозата и се пие сутрин и вечер преди ядене.
• В 200 мл вряща вода се пускат 3 ч. лъж. хмел и 1 ч. лъж. маточина, кисне 15 минути. Изпива се преди сън.
• Ситно нарязан жълт кантарион 60 г се слага в 500 мл силна домашна ракия (или 960 спирт), разредена 1:1 с преварена или дестилирана вода. Стои 20 дни на топло. Прецежда се през марля и в 1 чаша вода се капват 25 капки от извлека. Приема се сутрин след ставане и вечер преди лягане 30 дни. Почива се 30 дни и ако е необходимо се повтаря до подобрение.
• Шепа цветове от невен се запържват в 1 ч. чаша несолена свинска мас. Престоява 24 часа и леко се затопля и прецежда през марля. С получения мехлем се мажат всяка вечер преди лягане лицето, дланите на ръцете и ходилата. Обуват се топли чорапи и така се преспива. На ръцете може да се сложат ръкавици след намазване.
• Ако имате главоболие впоследствие депресията, поставете по 10 стръка кръвен здравец, маточина и коприва в 2 литра вода и оставете да ври, докато остане 1 литър. Пие се по 150 мл 3 пъти дневно преди ядене.