Гастрит


Болест : гастрит

Последна промяна на 22 November 2018 в 20:28 923 0

Възпалението на стомашната лигавица е широко разпространено заболяване. Възниква най-често вследствие на неправилен начин на хранене: употреба на твърде горещи или твърде студени храни и напитки, на дразнещи храни, преяждане, недостатъчно сдъвкване, злоупотреба с кафе, алкохол и цигари. Напоследък все повече зачестяват така наречените лекарствени остри гастрити, които се появяват след употреба на медикаменти (аспирин, болкоуспокояващи).
Типични симптоми на гастрита са чувство за ситост, тежест в стомаха, болки под лъжичката, оригване, гадене, главоболие. Устната флора се променя и придава лош дъх на устата, който често е първият сигнал за лошо храносмилане, възпаление на лигавицата и стомаха.

• Нарязват се на ситно три диви кестена и се варят в 250 мл вода, докато течността остане наполовина. Отварата се прецежда и се пие по 40 мл 3 пъти на ден 15 минути преди ядене.

• Една шепа джоджен се залива с 1 литър топла вода и се вари, докато течността остана наполовина. Отварата се прецежда и се пие по 1 каф. чашка 3 пъти на ден 20 минути преди ядене.

• Смесват се предварително наситнени по 2 суп. лъж. жълт кантарион, цвят от невен и по 1 суп. лъж. листа мента, листа маточина и семена от копър. Сместа се слага в 600 мл вода и се вари 3 минути. Отварата се оставя да кисне 30 минути и се прецежда. Пие се по 80 мл 3 пъти на ден 15 минути преди ядене. Лечението продължава 7 поредни дни, След почивка от 1 седмица може да се повтори.

• Приготвят се 300 г наситнени корени от черен оман и 100 г семена от анасон. 1 суп. лъж. от корените се вари в 600 мл вода 10 минути. Отварата се сваля от огъня и докато още е гореща се добавят 1 ч. лъж. леко счукани семена от анасон. Оставя се да кисне, докато се охлади и се прецежда. Пие се по 100 мл 3 пъти на ден преди ядене.

• Стъбла и цветове от 40 кокичета се заливат с 1 литър силна домашна ракия и се оставят да престоят 30 дни на тъмно. Извлекът се пие по 1 суп. лъж. сутрин на гладно.
Да се има предвид, че разликата между лекарството и отровата е в дозата.