Лишеи


Болест : лишеи

Последна промяна на 02 December 2017 в 08:34 1527 0

● В дървен хаван се стриват 25 г сяра (от аптеката) и в стъклен или порцеланов съд се смесва с 50 г глицерин. Прибавя се на малки порции 500 мл гореща вода, в която е разтворен 5 г боракс. Течността се парфюмира с розово масло и се прибира в шише. Преди употреба се разклаща. Мястото с лишеите се измива със сапун, подсушава се и се масажира с така приготвената течност.

● В дървен хаван се стриват и размесват 5 г салицилова киселина и 10 г сяра за пиене. Прибавя се на малки порции 250 г разтопен ланолин. Сместа се разбърква добре. След като изстине се парфюмира с 10 капки бергамотово масло. Лишеите се мажат 2 пъти дневно – сутрин и вечер.

● 5 г борова киселина и 10 г сяра за пиене се разтриват добре в хаван. Добавят се 200 г разтопен ланолин и 25 г глицерин. Парфюмира се с лавандулово масло. Маже са сутрин.

● На местата с лишеи се правят компреси със сварени листа от киселец. Държат се 20 минути и се сменят няколко пъти на ден с нови листа.

● Прави се отвара от 20 г кора от бреза в 1 л вода. Потапят се кърпи и се налагат за 20 минути 5 пъти дневно.

● В 200 г вода се накисват за 6 часа 2 суп. лъж. градински чай. С настойката се правят компреси. Държат се 20 минути и се сменят 5 пъти дневно.

● При розов лишей се вари чист домашен винен оцет, докато остане наполовина. Потапя се памучен тампон и се мажат засегнатите места в продължение на 3 дни.

● Смесват се 250 г боров катран, 60 г сяра за пиене и 350 г свинска мас. Лишеите се мажат всяка вечер с тази смес.

● Приготвя се мехлем от 2 суп. лъж. несолена свинска мас и 1 суп. лъж. стрита стипца или боракс. Засегнатите места се мажат вечер.

● Правят се компреси с отвара от стръкове копър. Може само да се счукат зелени стръкове и да се налагат на поразените места.

● Кокосовото масло е ефективно средство срещу розовия лишеи. Нанесете малко био кокосово масло и оставете да попие.

● Смесете 1 суп. лъж. кокосово масло с 5 капки етерично масло от канела. Нанесете върху розовия лишеи и изчакайте 20 минути, изплакнете с топла вода.

● Взема се гел от листата на алое вера. Нанася се директно върху засегнатите места 3 пъти дневно в продължение на 4 седмици.

● Смесват се няколко капки лавандулово масло с 1 ч. лъж. гел от алое вера. Нанася се 3 пъти дневно.

● Нанася се кисело мляко върху засегнатите части. Държи се 30 минути и се изплаква с топла вода.

● Приготвя се разтвор с равни части етерично масло от риган и зехтин екстра върджин. Нанася се с помощта на памучен тампон, държи се 30 минути и се изплаква с топла вода. Прави се 1 път дневно в продължение на 30 дни.

● Смесват се равни количества ябълков оцет и хладка вода. Лишеите се намазват с тампон за 15 минути, след което се измиват с хладка вода. Прави се 1 път дневно в продължение на 25 дни.

● В кана с вода се добавят 3 суп. лъж. куркума. След къпане се обливат засегнатите места.

● Смесете разни количества куркума на прах и сандалово дърво на прах. Добавя се вода, да се получи паста, която се нанася върху засегнатите места. Оставя се 30 минути и се измива с хладка вода.

● В 500 мл вода се варят 2 шепи индийски люляк 10 минути. След охлаждане се използва за измиване на засегнатите места 2 пъти дневно в продължение на 30 дни.

● Прясно изцеден сок от чесън се нанася върху засегнатите места, държи се 20 минути, след което се взема душ. Прави се 1 път на 20 дни.

● Консумацията на 2 скилидки чесън на празен стомах с топла вода ще предотврати повторна поява на розовия лишеи и ще помогне лечението.

● Смесват се 1 каф. чаша винен оцет и 1 ч. лъж. нишадър. Поразените места се мажат вечер.

● Смесват се равни части салицилов спирт и лимонов сок. Мажат се поразените части.

● Смесват се 300 мл винен оцет, 300 г пресни корени коприва и 50 г морска сол. Мажат се местата в продължение на 1 месец.

● В 500 г вода се варят 15 минути 3 суп. лъж. пепел от лозови пръчки. Вечер засегнатите места се мажат, а сутрин се измиват.

● При мокър лишей 150 г цинквайс (от аптеката) се смесва с 300 г краве масло. Маже се всяка вечер до израстване на нова кожа.

● При сух лишей: с люспи се счуква и пресява грънчарска жълта глеч и се смесва с 300 мл зехтин. Добавят се 6 жълтъка от пресни кокоши яйца. Маже се сутрин и вечер до изчезване на лишея.

● Счукват се зелени обвивки на 20 ореха и се смесват с 30 г счукана и пресята каменна сол. Лишеите се мажат 10 поредни вечери.

● Смесват се 100 г боров катран и 300 г свинска несолена мас. Лишеите се мажат 15 вечери.

● Счукват се 300 г корени коприва и се смесват с 50 г счукана и пресята каменна сол и 300 мл чист винен оцет. Лишеите се мажат 25 вечери поред.