Остър колит с разстройство

Билка : невен, кантарион,живовляк, зарастличе
Болест : колит

Последна промяна на 01 October 2017 в 23:04 2201 0

При остър колит с разстройство е добре да се спазва следната диета:

Първите 2 дни се пият само течности – неподсладен чай, вода от сварен ориз, от сварени овесени ядки. После се захранва със супи от ориз, овесени ядки и моркови. От третия ден в менюто се включват и обелени, настъргани на ситно сурови ябълки. Цедят се сокове от равни части моркови и възкисели ябълки.
Много подходяща е боровинковата диета: няколко дни се кара само на течности и боровинки. Когато им е сезонът се ядат пресни, а през зимата се прави отвара от сушени плодчета или се хапват на компот. След това се захранва със зеленчукови бульони, пюре от картофи, постепенно се минава на варено месо и сирене.

Рецепти от народната медицина:
● 20 сутрини на гладно да се изяжда по 1 суров белтък, разбит добре. За по-добър вкус може да се сложи малко захар.
● Смесват се по 400 г мед, 400 г зехтин и 2 пакетчета счукана медицинска дъвка. Приема се по 1 суп. лъж. 3 пъти на ден преди храна.
● 1 препълнена ч. лъж. невен се вари в 250 мл вода като чай. Пие се по 1 чаша чай сутрин и вечер на глътки.
● 2 белтъка с 2 суп. лъж. захар и 1 кафена чашка зехтин се разбъркват на крем. Взема се по 1 суп. лъж. 3 пъти на ден преди храна.
● Смесват се по 100 г червен и жълт кантарион, и зарастличе, и по 75 г невен и живовляк. 3 суп. лъж. от сместа се заливат вечер с 3 ч. чаши вряща вода. Съдът се захлупва и на сутринта се прецежда. Пие се по 150 мл 4 пъти на ден преди храна.