Липсата на калий ни състарява

Диета при калиев дефицит в организма

Последна промяна на 06 март 2018 в 21:55 773 0

Симптоми на калиев дефицит могат да са болки в костите, мускулите, болки в гърба и честа замаяност при навеждане или ставане от леглото, подуване на ставите, сърбежи по главата, пърхот, неравномерен пулс, замайване и слабост, често уриниране, отслабване на паметта, физическа и умствена умора. Понякога ръцете и краката са студени и в топли дни, което също е симптом за недостиг на калий. Ако всекидневно не получавате необходимото количество калий, много скоро ще придобиете състарен вид. Преждевременното състаряване се дължи на недостиг на калий в организма и на неправилен начин на живот. Калият е минерал на младостта, той е „омекотител на артериите“.
Най-добрата предпазна мярка срещу авитаминоза е консумирането на прясна здравословна храна.

Калий се съдържа се в плодовете. На ден изяждайте по една ябълка. Тя е богат източник на калий. Употребявайте натурален, органичен суров ябълков оцет. Нека в менюто ви присъстват според сезона череши, вишни, праскови, кайсии, ягоди, малини, къпини, червена боровинка, грозде, орехи, портокали, банани, лимони.
От зеленчуците богати на калий са доматите, картофите, зеле, грах, зелен фасул, коприва, целина, спанак, магданоз.
Основната функция на калия е да поддържа тъканите здрави, меки, гъвкави и да предотвратява сърдечните пристъпи и инсулти.

РЕЦЕПТИ
• Всяка сутрин разбърквайте по 1 ч. лъж. натурален ябълков оцет и 1 ч. лъж. мед в чаша топла (не гореща) вода. Ябълковият оцет облекчава хроничната умора.
• Допълнително прибавяйте по 1 ч. лъж. ябълков оцет към 200 мл доматен или пресен зеленчуков сок от моркови или други зеленчуци без сол и го изпивайте при хранене всеки ден.