Алергичен конюнктивит

Последна промяна на 07 May 2019 в 19:09 7011 0

Няколко съвета за алергичните как да намалят симптомите на този пролетен бич

Лайка
Безспорно фаворитът на всички фитотерапевти е познатата ни лайка. Само за три дни тази лековита билка гарантира преборване на инфекцията. Една препълнена лъжица от ухаещите на свежест жълти цветчета се запарва в четвърт литър вода (не варете, защото полезните съединения ще се разрушат). Прецедете прецизно течността първо през цедка, а след това през прегънат на две тензух, за да сте напълно убедени, че няма останали власинки. На всеки два-три часа във възпаленото око се накапват чрез ползването на капкомер по няколко капки. Прецедената запарка се съхранява в хладилник между приемите.

Котешки нокът
С отвара от котешки нокът, ползвана като капки и разтвор за промивки, се лекува мъчителният конюнктивит. Пригответе я, като сварите за пет минутки пет грама от билката в двеста милилитра вода. През два-три часа накапвайте по две-три капки от извлека в двете очи и/или правете промивки с антибактериалния извлек.

Смрадлика
Чудотворната смрадлика е класика в билколечението на различни инфекции, каквато е и коментираният конюнктивит. Неколкократно правете промивки и компреси с отвара, приготвена чрез 3-4-часово киснене на лъжица от билката в двеста милилитра вода.

Невен
Супена лъжица от изсушеното уханно цвете се запарва в чаша топла вода и се изчаква извлекът да изстине напълно, преди да бъде прецеден.
Извлекът е приложим като средство за промивка, правена няколко пъти през деня. За целта е препоръчително ползването на специални малки чашки, в които се сипва лека и се прилепват към затвореното око. То се отваря при накланяне на главата назад.
Препоръчвам също и да натопите кърпа в тази билкова смес, докато е още топла, и да я ползвате като разтвор за направата на горещ компрес.
Освен тази течност, може да ползвате и спиртен извлек за промивки, но с него трябва да бъдете внимателни заради съдържанието на спирт и допира му с окото. Тинктурата се приготвя, като се залее една част листчета и цветчета с три части спирт и извлекът се настоява в продължение на двадесет дни.
При ползването му за промивка на сто милилитра вода се слагат двадесет капки от него. И тук промивката се извършва с помощта на малки чашки по гореописания метод.

Черен чай
Поставете охладени, но все още влажни пакетчета чай върху очите си и останете в покой поне десет минути. Повтаряйте тази процедура общо три или четири пъти дневно, през интервал от няколко часа. Възможно е заместването на черния чай със зелен чай или лайка пакетчета, които се ползват по същия начин.

Очанка
Начините за приготвянето на лек с нея са два – сварете една чаша вода и я изчаквайте да изстине. Следва прибавяне на пет капки тинктура от билката. Ползвайте приготвената течност за промивки и накапване в окото.
Алтернативен вариант е приготвянето на отвара от една чаена лъжичка от билката в чаша вода. След десетминутно варене извлекът се изчаква да придобие поносима температура. Следва филтрация на извлека и добавяме към него на малко розова вода. На всеки четири часа поставяйте по няколко капки в очите или промивайте възпалените очи с течността. Смесете равни части очанка и лайка /по една лъжица/ и поставете билковата маса в кипяща вода. Разтворътприлагайте за компрес, промивки или като капки за очи.
Комбинация от две капки тинктура от очанка, една супена лъжица преварена вода /хладка/ и две супени лъжици розова вода може да се приложи като течност за компрес.
За по-бързо справяне с инфекцията добре действа вътрешният прием на чай или билков екстракт в капсула или таблетна форма.

Студен или топъл компрес
Методът със студен или топъл компрес се ползва с успех за лечение на очни инфекции. Първият вариант се ползва с цел облекчаване на сърбежа и подуването при алергичен конюнктивит. Топлите компреси също имат успокояващо действие върху възпалените очи.
Върху засегнатото око наложете чиста кърпа, предварително потопена в гореща или студена вода и изстискана. От пет до десет минути е времето, необходимо да остане компресът върху окото. Повтаря се три или най-много четири пъти за един ден.

Картоф

С картоф може да си направите директно компрес или като предварително го сварите (не се бели), намачкате на кашичка и прибавите един суров жълтък и пет лъжици топло мляко. Получената кашичка наложете върху стерилна марля и поставете върху окото. По два до три пъти на ден изпълнявайте метода.
С резенчета свеж картоф може директно да въздействате на конюнктивита, като „захлупите” с него болното око.

Мляко и мед
Комбинация от топло мляко и мед успокоява по напълно естествен и неагресивен начин възпаленото око. Млякото има успокояващ ефект и успокоява възпалението, а лековитият мед притежава мощни антимикробни свойства. Смесете две съставки в равни количества и сложете по една капка от течността в болното око или си направете компрес с получената смес.

Розова вода

По няколко пъти на ден нанасяйте върху окото памук, напоен в обилно количество от флоралната вода. Престоява се така двадесет минути. Поставянето на капчица от водата, извлечена чрез парна дестилация на розови цветчета, цери кошмарния конюнктивит.

Физиологичен разтвор
Рецептата за приготвянето му е тази . сварете чаша дестилирана вода и я смесете с половин до една чаена лъжичка сол. Оставете извлекът да изстине и след това ползвайте част от него с помощта на капкомер, за да поставите капка-две в окото. Процедурата повтаряйте многократно.

Морската сол
също се счита за силен лек за лечение на различни очни инфекции. Разтворете супена лъжица морска сол в чаша топла вода. Сложете две или три капки от този разтвор в ъгъла на засегнатото око, ползвайки капкомер или памучен тампон. Правете това два пъти на ден.