Билколечението и алкохолът взаимно се изключват

Последна промяна на 20 December 2018 в 08:29 905 0

Пиша тези редове по повод ежедневните информации за стотиците българи, загинали по пътищата и особено по новите магистрали в резултат на неправилно изпреварване, несъобразена скорост и особено след употреба на алкохол. И понеже съм страстен любител на билколечението – отново и отново ще се спра на вредните навици тютюнопушене, алкохол, които топят българската нация.

Всичко, което се приема в прекомерни количества – храна, движения, преумора, нередовен сън, продължително гледане на телевизия, е вреден навик и е вредно за здравето. В този контекст като най-голяма опасност за здравето можем да изтъкнем тютюнопушенето, чрез което в организма се вкарват отрови, които са причина за разстройство на нервната система, смущения в храносмилането и др. Никотиновата отрова уврежда кръвоносните съдове, лигавицата на храносмилателния канал, черния дроб. Като резултат от продължителното тютюнопушене често се наблюдават заболявания на зъбите и венците, настъпват изменения в лигавицата на стомаха и по-често се среща рак на стомаха. Най-увредена при тютюнопушенето е дихателната система. Появяват се хронични възпаления и рак на белите дробове, белодробен емфизем и всички те са причина за увреждане на сърдечния мускул.
Пушачът вреди не само на себе си, но и на околните, чиито организъм не е свикнал с отровите на никотина. Получава се така, че тези, които не пушат, но дишат замърсен от тютюнопушенето въздух, се увреждат също толкова, а понякога дори и повече от самия пушач.

Другият голям враг на човешкото здраве е алкохолът, който е клетъчна отрова за живия организъм. Особено чувствителни са клетките на черния дроб и нервната система. Той е причина за развитието на чернодробна цироза, тежки душевни разстройства, психически отклонения и постепенна деградация на личността. На алкохола се дължат милионите автомобилни катастрофи, които всяка година вземат стотици и хиляди жертви по цял свят.
Злоупотребата в едно семейство с алкохол и тютюн води до наследствено обременяване на поколението, което се създава в него. Такива деца са слаби, бледи, често страдат от безапетитие, астматичен бронхит, увреждане на нервната система. Обикновено те изостават в своето интелектуално развитие.
Всеки болен, който прилага билколечение, трябва да знае, че употребата на алкохол и тютюн намалява резултатите от неговото лечение. Затова билколечението от една страна, и алкохолът и тютюнът друга, взаимно се изключват.