Болест на Паркинсон


Болест : Паркинсон

Последна промяна на 03 November 2017 в 07:08 1209 0

Близо два века ни делят от откриването на едно от най-разпространените неврологични заболявания – болестта на Паркинсон. Преди близо 200 години, през 1817 г. лондонският лекар д-р Джеймс Паркинсон описал случаи на хора, които наблюдавал по време на разходките им в парка. Всички те имали сходни симптоми, които д-р Паркинсон описал в своето прочуто „Есе за треперещата парализа”.
Така се родила една диагноза, която днес се поставя при около 1% от хората над 60-годишна възраст. Най-често засегнати са хората над 50-55 години, но в последно време болестта на Паркинсон се подмладява, твърдят специалисти.

Паркинсонът е прогресиращо заболяване, причинено от смърт на жизненоважни нервни клетки в мозъка, наречени неврони. Мозъкът бавно спира да произвежда невротрансмитера допамин и намаляващото количество на това вещество в организма води до прогресивно намаляваща способност на човека да регулира движенията, тялото и емоциите си.
Хората с Паркинсони имат треперене на ръцете, забавеност на движенията, скованост на мускулите, затруднен говор и проблеми с равновесието. Освен това те нерядко страдат от депресия, от деменция, по-често се оплакват от болки, имат проблеми със съня и нарушения в храносмилането, често при тях е налице високо кръвно налягане. Пациентите в напреднала фаза на болестта са в особено тежка ситуация, защото при тях лекарствата все по-рядко помагат. Затова състоянието на тези хора се влошава, особено сутрин, получават епизоди на „замръзване“ - внезапна скованост, ставни болки, трудности при уриниране, повишена тревожност и лош сън.

Последните години донесоха значителен напредък в лечението на Паркинсоновата болест. Късният Паркинсон вече доказано се повлиява от една терапията – лечение с инфузионна помпа, която доставя на организма комбиниран гел от две лекарства – леводопа и карбидопа. Така болните получават необходимото им количество във физиологичен ритъм и се чувстват добре през цялото денонощие, а не само 1 или 2 часа, след като получат таблетките си. Лечението вече е достъпно и у нас от няколко години и е заплатено от НЗОК.