Д-р Атанас Мaтев: Не обвинявайте гените и лютите храни за появата на хемороиди

Променете начина си на живот, за да се предпазите от обостряне на заболяването
Болест : хемороиди

Последна промяна на 14 януари 2022 в 09:54 457 0

Д-р Атанас Матев е лекар-проктолог и хирург с над 15 години стаж. Завършил е ВМИ – Стара Загора и оттогава работи по специалността. Ръководи Медицински център „Матев" в гр. Стара Загора

- Д-р Матев, разкажете повече за пациентите с хемороидални оплаквания, които идват при вас. Какъв е техният профил – пол, възраст, професия, съпътстващи заболявания? Какво е общото между тях и отворени ли са да говорят открито и спокойно за проблема?

- Хемороидите доскоро бяха табу в нашето общество. Може да се каже, че това е една интимна тема, която е притеснителна за голяма част от хората. Много от тях, особено по-възрастните, избягват да говорят за проблема, защото го смятат за срамна работа. Ежегодно медицинският център за лечение на хемороиди и анални фисури в Стара Загора се посещава от 4000 до 5000 пациенти от цялата страна и чужбина. Смятам, че тези пациенти вече са преодолели срама си и мога да твърдя, че хемороидите за тях действително не са табу. Истината е обаче, че пациентите с хемороидална болест изпитват неприятни симптоми като кървене, болки при обостряне, както и дискомфорт. Често не могат да си намерят място и всеки момент, в който се налага да стоят в седнало положение, е истинско предизвикателство за тях. Важно е да информираме хората, че всички имаме в тялото си хемороиди – това са кръвоносни съдове, разположени високо в аналния канал, като основната им функция е да спомагат процеса на дефекация (изхождането). Понякога те нарастват, спускат се надолу по канала и могат да излязат извън ануса. Така нормалните вътрешни хемороиди стават видими и могат да причинят болка или кървене.

- Как се поставя диагнозата хемороиди?

- Всеки, който има проблем с болка и парене в областта на ануса, както и кървене, особено след изхождане, е добре да направи консултация с лекар. Диагнозата за наличието на хемороидална болест се поставя от лекар-проктолог след разговор с пациента и преглед, който не е болезнен. Прегледът на специалиста установява дали става въпрос за хемороидални възли или поставя съмнение за наличие на друга диагноза, свързана например със злокачествен процес в аноректалната област. Извършваме изследвания на дебелото черво – колоноскопия, само при съмнения за злокачествени процеси.

- При появата на какви симптоми хората трябва да си обърнат внимание и да се консултират с лекар?

- При вътрешни хемороиди често пациентите споделят за неболезнено кървене, зацапване на бельото с кръв или слуз. Обикновено се наблюдават няколко стадия. Първоначално хемороидите може да не са болезнени и основният симптом да е наличието на кървене по време и след дефекация. При по-напредналите стадии е възможно вътрешните хемороиди да пролабират (т.нар. пролапс - излизане на тъкан от ануса) през аналния отвор и да не могат да се върнат обратно и това да доведе до силна болезненост, а също така до огромен дискомфорт и влошено качество на живот.

- Ако хората вече имат симптоми на хемороидална болест, какво трябва да направят и към кого да се обърнат?

- Не чакайте твърде дълго, ако имате парене или кървене, в областта на ануса. Консултирайте се с личния си лекар или със специалист-проктолог, преди проблемът да е станал хроничен. Той ще постави правилната диагноза и ще назначи необходимите изследвания и лечение. Ако се установи наличието на хемороидална болест, най-вероятно като първи стъпки на терапията ще бъдат предписани промени в начина на живот и лечение с венотонични медикаменти. Ефективното медикаментозно лечение под формата на таблетки облекчава симптомите на хемороидалната болест, намалява болката и кървенето и то може да се прилага във всички стадии на заболяването. В по-напредналите стадии на хемороидалната болест може да са необходими и други интервенции – безкръвни методи, каквито практикуваме от 1998 г., безкръвни хирургични процедури по преценка на хирург, специализирал в лечението на аналните заболявания.

- Кои са митовете за хемороидите, които е добре да развенчаем, за да сме още по-полезни за пациентите? Има ли наследственост при това състояние и как се повлиява от начина на живот?

- Хората все още не осъзнават, че храната е от изключително значение за тяхното здравословно състояние. Лютите и пикантни храни може да дразнят стомашно-чревния тракт и да създават усещане за парене в аналната област. Истината е обаче, че ако човек има проблем с хемороидите и те са възпалени, трябва не само да се въздържа от консумацията на люти храни, но да промени изцяло начина си на хранене. Да изключи от менюто нездравословните храни – тесто, захарни изделия, а за тяхна сметка да увеличи приема на фибри, плодове и зеленчуци.
Популярен мит, който битува сред пациентите, е, че хемороидалната болест се предава по наследство. Възможно е някои хора генетично да имат по-слаба съединителна тъкан и да са предразположени към появата на хемороиди, но няма научни доказателства, че те се предават по наследство. Затова не е нужно да се позоваваме на гените си и да не предприемаме промяна на навиците с оправданието, че така ни е писано. Често се смята, че дългото стоене на едно място може да предизвика хемороиди. Засега обаче няма преки доказателства за подобна връзка. Това, което обаче се знае, е, че заседналият начин на живот не е здравословен – ако сте обездвижени, съществува риск да натрупате излишни килограми или да страдате от нередовен корем и констипация (запек). А това вече се приема за сериозен рисков фактор за развитие на хемороиди. И най-важното – ако имате притеснения, че страдате от хемороиди – най-добре е да се консултирате с лекар. Той ще ви даде отговор на всички въпроси и ако се налага, ще предпише лечение. Съветвам моите пациенти също така да посетят и сайта venite.bg, където могат да се запознаят с полезни видео материали, разкриващи много митове и истини за хемороидите и как да се справим с това неприятно състояние. Още информация пациентите могат да прочетат и на hemoroidi.bg.

- Как можем да се предпазим от поява на хемороиди?

- Можете да промените начина си на живот с няколко прости и лесни стъпки. Пиенето на вода от 1,5 до 2 литра дневно е от изключителна важност и подпомага чревната перисталтика. Добре е да се движите активно. Изберете дейност, която ви допада – разходки, плуване, лека гимнастика. За да се предпазите от хемороиди също така е важно да се храните балансирано. Включете в менюто си храни, богати на фибри, пълнозърнест хляб, плодове и зеленчуци. За профилактика на хемороидалната болест е от изключително значение да се справите със запека, да регулирате изхожданията. Опитайте се това да става по едно и също време на деня, без да има напъване. Добрата лична хигиена също е от значение, хубаво е да се подбират по-слабо ароматизирани и не толкова агресивни към кожата хигиенни продукти.
С националната кампания „Хемороидите вече не са табу“ искаме да разчупим стигмата за хемороидалната болест и да информираме добре обществото. За повече информация хората могат да посетят информационната платформа venite.bg и да прочетат още за симптомите, рисковите фактори и полезни съвети при наличието на хемороиди.

Хората, които прекарват дълго време седнали на работното си място, често имат проблеми

В последните две години, когато повечето хора работят от домашния си компютър заради пандемията и движението им е сведено до минимум, все повече хора страдат от хемороиди. Когато човек остава в седнало положение повече време, оказва натиск върху вените около ануса, което е възможна причина за появата на хемороиди. Освен това липсата на движение може да доведе и до запек, който вече е ключов фактор, допринасящ за развитието на хемороидална болест.
Професии в риск: шофьори, служители и чиновници, компютърни специалисти, касиерки, маникюристки и пр.
Разхождайте се няколко пъти на ден, дори и да е само у дома или в офиса. Ако това не е възможно, просто станете от бюрото и се разтегнете за няколко минути. Това ще увеличи притока на кръв в цялото тяло и ще намали налягането.
Ако работата ви е свързана със седене, то се погрижете столът да е ергономичен, с възглавници за опора. Не се застоявайте дълго в една и съща позиция.