Д-р Марян Деспотоски: Яжте безопасна храна с добра хранителна стойност

Последна промяна на 16 May 2024 в 09:39 931 0

Д-р Марян Деспотоски

Д-р Марян Деспотоски е кардиолог към Медицински комплекс „Св. Иван Рилски“ (Болница „Берое”) Стара Загора. Амбулаторно работи в кардиологичен кабинет на ДКЦ 1 в Стара Загора и в МЦ „Мазалат” в Казанлък.

- Защо трябва да четем ситните буквички по етикетите, когато си купуваме хранителни продукти от магазините?

- Защото с парите си, вместо храна, може да си купите… болести. Винаги в джоба на панталона си носете лупа, с която да може да четете ситния текст, и като видите много означения с буквичката „Е”, сред които Е250 и Е621, както и наличието на маргарин, изобщо не го вземайте. Ако ядете всичко, без да четете състава му, трудно ще останете здрави и, ако лекарите са ви предписали да спазвате някаква строга диета, вие няма да можете да я реализирате. Такива диети се назначават, ако имате проблеми с черния дроб, с бъбреците или висока стойност на пикочната киселина.

- Освен лупа, няма ли да ни трябва и калкулатор, с който да смятаме калориите и количеството на хранителните вещества?

- Да, с калкулатора на вашия смартфон можете да направите необходимите изчисления, тъй като информацията за хранителната стойност обичайно се посочва за една порция или за няколко грама продукт. Имайте предвид, че по закон FDA позволява на компаниите да закръглят данните в информацията за хранителните стойности. Например, бонбони, които уж трябва да съдържат 0 грама захар, се оказва, че съдържат захар, която на порция (едно бонбонче) е по-малко от 0,5 грама, и FDA разрешава на този хранителен продукт да бъде отбелязано 0 грама захар на порция. Това е доста подвеждащо!

- Има и други подвеждащи данни - на някои етикети хранителните вещества се дават като процент от дневните препоръчителни стойности за мазнини въз основа на диета от 2000 калории…

- Точно така. Но в зависимост от това, какво работите и какво тренирате, вие може да имате нужда от друга дозировка, която няма как да се базира на тези 2000 калории. Едни са потребностите ви, ако искате да изграждате мускули във фитнеса, и съвсем различни са нуждите ви, ако се опитвате да отслабнете. При всички случаи, обаче, следва да наблегнете на плодовете и на зеленчуците в менюто ви.

- В тази връзка, какви ползи за здравето ще имаме, ако редовно добавяме плодове и зеленчуци към всекидневното ни хранене?

- Големи ползи! Ябълка, вместо парче торта, и гарнитура салата, вместо пържени картофи означава, че вашата диета вече е подобрена, в сравнение с диетата на много българи, които не наблягат много на здравословното хранене.

- Какво трябва да знаем за плодовете и за зеленчуците?

- На първо място гледайте да са пресни и да не са консервирани. Избирайте българските продукти пред вносните, защото е много вероятно дошлите от чуждите земи плодове и зеленчуци да са претърпели обработка с химия, която да увеличава трайността им. Дебело подчертавам, че плодовете са чудесна алтернатива на сладкишите, те са безценен дар от природата. Обаче е необходимо да ограничите консумацията на плодове с високо съдържание на захар, най-вече на банан, манго и грозде. Гледайте на тях като на лакомство и си ги позволявайте само от време на време. Плодовете, които имат относително ниско съдържание на захар, редовно можете да ги добавяте към диетата си.

- Трябва ли да белим кората на плодовете и зеленчуците?

- Не, не трябва. Добре е да запазите кората (кожичката) на плодовете и на зеленчуците, тъй като в нея се съдържат много полезни вещества, като фибри, витамини и минерали. Непосредствено преди да си хапнете с удоволствие, вие трябва да измивате плодовете и зеленчуците с обилно количество студена течаща вода, като не е нужно да ги миете с топла вода и течен сапун, освен ако не е обявена пандемия. За доброто здраве на червата ви следва да поддържате разнообразие в диетата си. Запомнете, че колкото по-разнообразен е приемът на храна, толкова по-хубаво работи чревният ви микробиом. В чинията ви следва да има плодове и зеленчуци с различни цветове – зелен, червен, оранжев, син и черен. Правете периодично гладуване, като имате гладни и сити дни. Фокусът ви трябва да бъде както върху това, кога ядете, така и върху това, какво ядете.

- Настъпил е новият ден и можем да си позволим да ядем, едва когато са минали 12 часа от вечерята ни на предния ден, нали?

- Правилно! През часовете, когато не ядете абсолютно нищо, в тялото ви се активира тъй нареченото метаболитно превключване – при него тялото ви изчерпва запасите си от захари и започва да гори мазнините. Именно тогава вие отслабвате все повече и повече. Като следвате редовно този хранителен план, вие можете ефективно да управлявате теглото си и да предотвратите някои лоши болести, като диабет тип 2, сърдечни заболявания, дегенеративни процеси, възпалителни заболявания на червата и много видове рак.

- Има няколко схеми на периодично гладуване в зависимост от продължителността на храненето и периодите на гладуване. Коя от схемите да изберем?

- Преди време в най-авторитетните медицински списания се препоръчваха три схеми за хранене, но схемата, която в момента аз прилагам за себе си и която препоръчвам на пациентите си е 12/12. Направете консултация с лекар, преди да решите да спазвате схема на периодично гладуване.
Ето трите схеми:
* Схема 16/8 – при нея гладувате 16 часа и ядете 8 часа. Най-добрият начин да го направите: пропуснете закуската си и отидете на две хранения между 12 и 20 часа;
* Схема 14/10 – при нея гладувате 14 часа и ядете 10 часа. Препоръка: пропуснете закуската или вечерята по ваш избор;
* Схема 12/12 – при нея гладувате 12 часа и ядете 12 часа. Съвет: закусвайте сутрин след 8 часа сутринта и вечеряйте вечер преди 20 часа.

- Чудесно, избираме си схема. За какво трябва да внимаваме?

- Имайте предвид, че с постенето не бива да се прекалява. Иначе може да ви сполети съдбата на магарето на Настрадин Ходжа - то таман се научило да не яде и взело, че умряло! Дебело подчертавам, че трябва да се храните здравословно. Това означава, че когато гладуването свърши, трябва да стоите далеч от всякакви висококалорични и нездравословни храни, като се захраните с лека храна, примерно с натурално кисело мляко от овца или крава. След гладуване абсолютно забранени са ви пържените картофки, баклава и всякакви други лакомства, които представляват захарни бомби. Винаги избирайте сложни, нерафинирани въглехидрати като пълнозърнести храни, листни зеленчуци, ненаситени мазнини и постни протеини.

Виж още за: