Д-р Румен Какарашев: Редовното преяждане и препиване могат да ни докарат от синдром на Рьомхелд до панкреатит


Болест : панкреатит, синдром Рьомхелд, калкулозен холецистит

Последна промяна на 05 януари 2022 в 20:27 77 0

- Д-р Какарашев, какво може да ни се случи, ако прекалим с яденето и пиенето?

- При прекомерна употреба на храни и алкохолни напитки можем да си причиним здравословни проблеми като остър панкреатит, калкулозен холецистит, така също е възможно да повишим артериалното кръвно налягане, да повишим нивото на кръвната си захар или да получим синдрома на Рьомхелд.

- Какво е синдром на Рьомхелд?

- Това е гастро-кардиален синдром. Описан е от германския интернист д-р Лудвиг вон Рьомхелд. Той забелязал, че сърдечносъдовите оплаквания на някои болни се дължат на храносмилателни проблеми. При него пациентите се оплакват от чувство на тежест и болки в сърдечната област, могат да получат сърдечна аритмия и колебания в артериалното кръвно налягане, така също и задух. Болката в гърдите може да ирадиира към лявото рамо и така да имате усещането, че получавате миокарден инфаркт. Но, слава Богу, в повечето случаи става дума само за имитиране на сериозно сърдечно заболяване. Синдромът на Рьомхелд се наблюдава при пациенти, при които се образува голям въздушен мехур в стомаха. Може да се яви и при консумиране на прекомерно голямо количество храна и течности. По-често се среща при хората, които имат заболявания на храносмилателната система, при пълните хора и при такива, които редовно преяждат. Пълният стомах повдига диафрагмата нагоре към сърцето, при което се дразни рефлекторно нервус вагус, ама така се дразни този блуждаещ нерв, че става свръхстимулация на парасимпатиковата му функция. Освен това повдигането на диафрагмата води до промяна на анатомичното положение на сърцето, което допълнително нарушава помпената му функция. Стига се до забавяне на сърдечната дейност и до влошаване на кръвоснабдяването на сърцето. Обаче след това се изръсват катехоламини (адреналин и норадреналин), които водят до ускоряване на сърдечната дейност, до повишаване на артериалното кръвно налягане и до учестяване на дишането. Трябва да се има предвид, че след нахранване стенокардна болка може да се яви и при страдащите от сърдечносъдови заболявания, които имат исхемична болест на сърцето. Затова при болки в гърдите пациентът трябва да бъде прегледан от лекар, да му се направи електрокардиограма, както и други изследвания.

- Какви са препоръките ви към хората, които получават дискомфорт след хранене?

- Важно е тези хора да ограничат до минимум употребата на пикантни подправки, на мазни храни, както и на храни, които водят до образуване на много газове в стомаха, каквито са бобовите. При раздуване на стомаха от газове могат да ползват продукти, съдържащи симетикон. Храненето трябва да е редовно, да се хапва и пийва по-често и по малко. В никой случай не бива да си позволявате да преяждате и да препивате.
Не е препоръчително да ядете след 18 часа, а ако все-пак огладнеете преди сън, може да хапнете кофичка кисело мляко, в която сте разбъркали една-две супени лъжици пчелен мед. Понякога при стомашни киселини някои пият сода бикарбонат, която води до отделяне на доста газове в стомаха и в може да причини синдром на Рьомхелд.

- Зареждат се именни дни. Някои хора по празници си хапват и пийват като за последно. Какво може да им се случи, ако прекаляват с храната и алкохола?

- Могат да си докарат остър панкреатит. Това е тежко и животозастрашаващо заболяване. След хранителна и алкохолна ексцесия следва внезапна непоносима болка в горната част на корема, болният си щади корема, тъй като всяко движение засилва болката. Той заема поза на една страна със свити към корема крака. Болката от корема се разпространява към гърба, отива към лявата плешка и лявата половина на половите органи. Следва неспирно повръщане, при което няма облекчение. Състоянието на болния бързо се влошава. Пациентът с остър панкреатит е с раздут корем, превъзбуден, неспокоен, има увеличена сърдечна честота, диша учестено, вдига висока температура и му спада кръвното. Явява се студена пот, цветът на кожата и видимите лигавици става жълто-оранжев. При тежка интоксикация болният може да изпадне в безсъзнание.

- Как се диагностицира тази коварна болест - остър панкреатит?

- Диагнозата се поставя по получените данни от разпита на болния, от прегледа на обективното му състояние, от лабораторните показатели и от ехографията на коремните органи. Понякога се прави и лапароскопия. Основен критерий е силното повишение на ензима амилаза в кръвния серум - нивото на серумната амилаза става три и повече пъти над нормата. Тя е висока в първите 4 до 24 часа. Нормализира се чак след третия ден от лечението. Хващат се и други отклонения в лабораторните изследвания, като увеличение на общия брой на левкоцитите, завишена кръвна захар, повишени АСАТ и АЛАТ, увеличени алкална фосфатаза и завишен билирубин.

- Консервативното или оперативното лечение спасява болния с остър панкреатит?

- За съжаление при тежко протичане на острия панкреатит нито едното, нито другото могат да спасят живота на болния, тъй като панкреасните ензими смилат панкреасната жлеза и разлагат коремните органи. Необходимо е болният незабавно да потърси медицинска помощ и моментално да бъде настанен в хирургия. Обикновено през първите три денонощия той се подлага на глад с контролирано приемане на течности. Вливат му се водно-солеви разтвори и му се прилагат антибиотици, аналгетици, спазмолитици, H2 - блокери, PPI - блокери, протеазни инхибитори и други медикаменти. Ако болният с остър панкреатит не се повлияе благоприятно от консервативно лечение, ако се влоши рязко състоянието му, ако направи перитонит или изпадне в шок, тогава незабавно се пристъпва към тежка хирургична операция, като шансът му да оцелее е минимален.

- Как да разберем, че имаме калкулозен холецистит?

- Острият холецистит е остро възпаление на жлъчния мехур, като в повечето случаи в него има камъни. Някое камъче може да се заклещи в шийката на мехура или в дуктус холедохус. При това се разтягат и увреждат стените на жлъчния мехур от повишеното налягане в него. Развива се възпалителен процес в жлъчния мехур, който може да е катарален, гноен, флефмонозен или гангренозен. Възможно е да настъпи пробив в жлъчният мехур и да се развие жлъчен перитонит. След преяждане и препиване, обикновено през нощта, болният получава тежка жлъчна колика, която не преминава във времето и дава палпаторна болка в дясното подребрие. Болката се усилва при движение, при дълбоко дишане и при кашляне. Покачва се телесната температура и пулсът се ускорява. Явява се задръжка на газове, има гадене и повръщане. Ако се запуши дуктус холедохус, болният прижълтява. Симптомът на Мърфи е положителен – при натиск върху жлъчния мехур и дълбоко вдишване болният получава силна болка. Диагнозата се поставя чрез разпит на болния, обективния му статус при прегледа, лабораторните изследвания и ехографията на коремните органи.

- Как се лекува калкулозният холецистит?

- Болният се приема по спешност в хирургия и му се назначава режим „на легло“, не се храни и не пие вода през устата. Минава на интравенозно лечение с водно-солеви разтвори, антибиотици, спазмолитици, лекарства срещу повръщането и болката. Поставя се под активно наблюдение, като състоянието му се следи непрекъснато и при показания се оперира. Обикновено, в рамките на едно до две денонощия се изяснява ходът на заболяването и се прави преценка дали състоянието на болния отива към подобрение или към влошаване. При влошаване или при липса на подобрение се пристъпва към операция. Оперативното лечение може да се проведе още през първите две денонощия от началото на симптомите, разбира се, ако няма противопоказания от страна на общото състояние на пациента. Така болният се възстановява по-бързо и не се допуска развитието на перитонит. Операцията се нарича "холецистектомия" и представлява оперативно отстраняване на възпаления жлъчен мехур. В повечето случаи тази оперативна интервенция се извършва лапароскопски.