Дискова херния

Последна промяна на 02 May 2024 в 10:57 173 0

Мой близък има възпаление на седалищния нерв. Един лекар предлага да го загрява, друг да го изстудява. Работи тежка работа като строител. Има силни болки. Като работи го боли, като седи - не. Моля специалист за мнение.
М.М., Бургас


Вероятно се касае за дискова херния между L5 и S1. И личен лекар може да извърши преглед и изследвания. Сега личният лекар получи право да издава направление за скенер или най малкото - обзорна профилна рентгенограма. Очаква се да се установи какъв е дефектът на междупрешленните дискове на лумбални прешлени. Тогава и личният лекар може да докаже, че е ишиас, като изследва симптомите на Ласег и провери рефлексите - очаква се загуба или на коленен (при увреден L4-5 диск), или на Ахилов рефлекс (при увреден L5-S1). Разбира се, за личния лекар ще бъде по-удобно да го консултира с невролог и той да постави диагнозата - дали е неврит или невралгия на седалищния нерв.
Относно лечението: Абсолютно невярно е да се слагат студени компреси или студени бани при ишиас. Единствено вещ иглотерапевт може, освен акупунктура, да приложи криопунктура с лед само в избрани биологични точки. Най-правилно е т.н. "мека" топлина (топло, но не-горещо). То се извършва с облъчване със солукс лампа, инфра-рот лампа, топли лапи - не парафин. Да се прави ултразвук, магнито-лечение, йонофореза с нивалин и калиев йодид. Прави се лек, седативен общ на кръст и болен крак или точков масаж (акупресура).
Да се вземат следните лекарства: Витамини В-комплекс или Милгамма, или Уримил, Келтикан, по 1 капсула сутрин на гладно. Нестероидни противовъзпалителни средства: диклофенак Дуо 2х75 мг, Аулин сашета, Аркоксия 2х60 мг, някакъв антидепресант или антиконвулсант (напр. Габагамма 300 мг вечер). Болката ще стане поносима или ще изчезне. Специалист невролог или неврохирург може да направи блокада в установеното увредено нервно коренче, с дълга игла с коктейл медикаменти. Правят се 2 или 3 блокади, през 2 дни.
Само специалист невролог или неврохирург ще прецени дали се налага операция на дисковата херния. Сега неврохирургията е точна методика. Да не се доверяват на хорски съвети или отричане на оперативното лечение.

Виж още за: