Доц. Д-р Николай Димитров: Сами да си помогнем с вендузотерапия и моксотерапия

Последна промяна на 19 април 2022 в 08:33 69 0

Доц. д-р Николай Димитров, д.м., е преподавател по анатомия в Медицинския факултет на Тракийски университет Стара Загора. Работи в Център по източна и китайска медицина "Via Vite" в Стара Загора. От 2020 г. е избран за ръководител катедра „Анатомия“. Член е на Българското дружество по Традиционна китайска медицина, Българско анатомично дружество, Съюз на учените в България-клон Стара Загора, Български лекарски съюз. Посещавал е и продължава да посещава международни курсове и семинари, като участва с доклади в няколко международни конгреса по Традиционна китайска медицина и акупунктура. В продължение на повече от десет години специализира традиционна китайска медицина при д-р Валерий Шакола, проф. д-р Зоя Горанова, д-р Силвия Еленкова, проф. д-р У Сян, проф. д-р Лъ Имин, проф. д-р Юелай Чен, проф. д-р Джин Ли и проф. д-р Лин Жао. Има над 100 научни публикации и доклади на международни и национални научни форуми, като е участвал в написването на 17 ръководства и учебник. От 1990 г. до сега практикува източни бойни изкуства (тай чи чуан, шаолин цюан и др.) и китайска лечебна гимнастика.

- Доц. Димитров, може ли традиционната китайска медицина да помогне за възстановяването на пациенти, страдащи от различни заболявания?

- Методи на традиционната китайска медицина могат да се ползват както за укрепване на имунитета, така и за по-бързото възстановяване на пациентите от различни заболявания, включително и при хората, които са изкарали по-леко или по-тежко ковид-19. При пост-ковид синдрома, в течение на няколко месеца след боледуване от ковид-19, пациентите дават различни оплаквания, като: усещане за умора, сърцебиене, задух, проблеми с паметта, депресия и загуба на обоняние. Чрез акупунктура много бързо се възстановява загубеното обоняние. С отличен ефект са китайският масаж, моксотерапията и вендузотерапията. Процедурите се правят два-три пъти седмично в продължение на няколко месеца. Билкотерапията, провеждана с гъби рейши, гъби кордицепс, алое вера и жен-шен, дават чудесни резултати. Приемането на тези гъби и билки продължава дълго и не се спира до настъпване на пълно възстановяване на организма.

- Добре ли е в домашни условия да си правим процедури с мокса?

- Не само, че е добре, ама е и силно препоръчително. Трябва да нагрявате точката Дзу`Сан`Ли, но първо трябва да намерите тази точка на двата си крака и след това да запалите мокса, с която да я загрявате. Моксата представлява пура от пелин. Точката се намира на три цуна, което е четири пръста под колянното капаче и на един пръст широчина навън от ръба на костта, която в медицината наричаме тибия, а старите хора я знаят като голям пищял. Целта, която си поставяме със загряване на тази точка, е засилване на общия имунитет, повишаване на защитните сили на организма и успокояване на нервно-психическо напрежение. Разпалвате пурата с кибрит, запалка или свещ и изчаквате, докато тя вземе да дими и да тлее. Доближавате пелиновата пура до точката Дзу`Сан`Ли и я държите там, на разстояние от кожата около три сантиметра, като внимавате да не се изгорите. Нагряването на тази точка следва да продължи от три до двадесет минути.

- Как да разберем, дали правилно си правим моксотерапия?

- И това не е трудно, следете усещането, което получавате, докато правите загряването с пурата. Там, където нагрявате, кожата се зачервява и при докосване се усеща по-топла от околната кожа. Ако затоплянето стане твърде силно, е необходимо да отдалечите пурата от кожата, а ако кожата изстине, следва да приближите пурата към нея. С пелиновата пура можете да описвате малки кръгове около акупунктурната точка - така се разсейва топлината около точката.

- Кога следва да спрем затоплянето на тази биологично активна точка?

- Точката се загрява до появата на зачервяване на кожата. Ще почувствате приятна топлина в мястото на въздействие. Възможно е да усетите тръпнене, мравучкане, тежест и топлина, които наричаме феномен Дъ`ЦИ. При организъм, блокиран психически, физически и енергийно, реакциите ще са по-слаби. Въздействието чрез мокса дава прилив на сили, бодрост, повишаване на настроението, като прогонва страха и умората. Ефектът се появява веднага, още по време на процедурата или малко след това.

- От старите хора знам, че можем да си слагаме и горещи вендузи.

- Вендузите всъщност са специални чашки, които се загряват и при поставянето им върху тялото правят засмукване на кожата и подкожието – това се дължи на вакуума. Вендузите подобряват периферната циркулация на кръвта и дренажа на лимфата. Използват се само върху меките тъкани, тъй като е важно да се образува добро уплътнение на кожата и подкожните тъкани с ръба на вендузата. След вендузотерапията върху кожата остават тъмни петна на местата, където са били поставени чашките. Има особености при поставянето на вендузите.
За да сме полезни на читателите на вестник „Трета възраст“, ще разгледаме двата основни вида вендузотерапия. При статичните вендузи те се поставят на определени болезнени зони и престояват поставени там в течение на три до петнадесет минути. При плъзгащите се вендузи кожата е предварително намазана със свинска мас, зехтин или с масажен крем. Поставяме вендузата и започваме да я плъзгаме леко и плавно по третирания участък. Запомнете, че при прилагане на плъзгаща се вендуза вие трябва да извършвате масаж с чашката. Най-често вендузи се прилагат в областта на гърба, като те са много ефективни при простудни заболявания и при болки в кръста.

- Можем ли сами, вкъщи, да се лекуваме с вендузи?

- Можете. Правете си сами вендузотерапия за превенция на заболявания и за усилване на имунитета. Намажете си кожата с масажно олио и пристъпете към плъзгане на една или на две вендузи по вашия гръб. Масажът с вендузите може да продължи от пет до десет минути. След това наложете десетина вендузи по вашия гръб, като ги разположите от двете страни на гръбначният стълб, в посока отгоре надолу. На практика тези вендузи се позиционират по медиалния канал на пикочен мехур, където се намират шу-точките на вътрешните органи. При малки деца вендузите следва да престоят до три минути, а при възрастните – до петнадесет минути.

- Има ли специална техника за поставяне на вендузите по тялото?

- Да, за всяко нещо си има тайна. Необходим ви е памучен тампон, напоен с 95% етилов алкохол и поставен върху метална пинсета, кохер или друг инструмент. С клечка кибрит или запалка запалвате спирта на тампона. Горящият памучен тампон моментално го вкарвате във вендузата, след което го изваждате от нея. Вендузата е готова за употреба и моментално я поставяте на кожата си в желаната за третиране зона.

- Ирисовата диагностика може ли да ни помогне след боледуване от различни болести?

- Да, ирисовата диагностка ще ви покаже конкретните поражения, които са нанесли различните болести върху вашият организъм. След преживян ковид-19 или друга болест тези увреждания обичайно засягат сърдечносъдовата, нервната, дихателната, половата, ендокринната, храносмилателната и опорно-двигателна системи. Трябва да запомните, че чрез ирисовата диагностика се виждат не само настоящите ви заболявания, но така също миналите заболявания, както и предразположеността ви към бъдещи заболявания.

- Ще ни кажете ли като анатом, защо бременните жени трябва да спят в лява позиция?

- Спането на една страна по време на бременност се препоръчва, защото улеснява кръвообращението на жената, подобрява притока на кръв към бебето и намалява болките в гърба на бременната.

- От болки в гърба се оплакват не само бременните.

- Така е, много хора получават болки, като спят на гръб. Трябва да знаете, че болките в гърба и шията са едни от най-често срещаните болки при всички хора. Тези болки могат да бъдат облекчени със спането на една страна, тъй като така ще намалите натоварването на мускулите, разположени в областта на гърба и на шията.

- Наближава Великден и някои хора ще си хапнат и ще си пийнат по празниците. Как е правилно да легнат да спят хората след евентуално преяждане и препиване?

- Най-добре е хората да не правят такива ексцесии с храна и алкохол, тъй като с нищо в този живот не бива да се прекалява. При препиване има опасност от загуба на съзнание, заспиване, повръщане и аспириране на стомашно съдържимо в белите дробове. След преяждане и препиване е добре да направите разходка на открито, за да се подобри храносмилането ви и да изчакате няколко часа, преди да легнете да спите. Като се приберете вкъщи, в никой случай не ви препоръчвам да легнете и да заспите по гръб. Някои изследователи смятат, че когато спите на лявата си страна, далакът ви работи по-добре, благодарение на гравитацията, която подобрява притока на кръв към него. Освен това, прекомерната употреба на храна и алкохол силно натоварва черния ви дроб. Като лекар, д-р Какарашев знаете, че по-голямата част от черният дроб и жлъчният мехур се намират в дясната страна на тялото, така че спането наляво по-малко или повече се очаква да има благоприятен ефект върху функционирането на черния дроб и жлъчката.