Доц. Мария Гайдарова: Правилната хидратация е ключова за добрия успех в училище

Последна промяна на 09 юни 2022 в 23:09 83 0

Доц. Мария Гайдарова завършва медицина в МУ – София през 1998 г. След дипломирането си започва работа в неотложното звено към XXV поликлиника, а по-късно работи като педиатър в Банка за майчина кърма, София. От 2002 г. е назначена за асистент към Отделението по диализа към Клиниката по детска нефрология и диализа в СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“ и Катедрата по педиатрия на МФ, МУ – София. От 2005 до 2014 г. е асистент и главен асистент в Клиниката по пулмология с интензивен сектор. От началото на 2015 г. е асистент в Клиниката по детска нефрология и диализа в СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, като от 2016 г. до момента я оглавява.
Доц. Гайдарова има две специалности – по Детски болести (2007 г.) и по Детска нефрология и хемодиализа (2011 г.). През 2016 г. защитава дисертация на тема „Епидемиология, клинично протичане и прогностични фактори при острите нефрити в детска възраст“, а през 2017 г. придобива научна степен доцент. От 2003 г. се занимава с преподавателска дейност. Води практически упражнения и лекции на студенти, специализанти и общопрактикуващи лекари, както и курсове по детска нефрология, абдоминална ехография и спешни състояния в медицината. Участва в изпитните комисии за специалност по педиатрия и детска нефрология.
Доц. Гайдарова е член на Българската педиатрична асоциация, Българския лекарски съюз, Българското нефрологично дружество, Европейската педиатрична асоциация, Европейската академия по педиатрия, Световната педиатрична организация. Научната й дейност е в областта на общата педиатрия и детската нефрология, на които е посветила над 45 научни труда.Едно от всеки пет деца забравя да пие вода в училище и в дома

„Хидратацията е от огромно значение за здравето на децата и на учениците от началния курс, които често забравят за водата и се нуждаят от напомняне от възрастните. Тя играе изключително важна роля за подобряване на концентрацията по време на уроците, както и за намаляване на нивата на стрес, за повече енергия и за по-силен имунитет“, категорична е доц. Гайдарова.

При по-малките обезводняването е бърз процес поради значителната активност във всекидневието им, както и заради по-голямата им потребност от вода спрямо теглото им. От голямо значение е да се изведат ползите от хидратацията на преден план, за да се стимулира редовният прием на вода при малките ученици. Независимо дали учат на чиновете си в училище или на бюрото вкъщи, децата трябва да приемат необходимото количество вода, за да се чувстват свежи и енергични през целия ден.

Средно децата трябва да приемат около осем чаши вода на ден, но според проучване на Ашър Розингер, директор на Лабораторията по вода, здраве и хранене в Държавния университет в Пенсилвания, едно от всеки пет деца не пие вода в рамките на деня. В проучването се отбелязва също, че деца, които не са пили вода, консумират почти два пъти повече калории, отколкото онези, които пият вода. В тези случаи те получават повече от 10% от дневните си калории от подсладени напитки, а това не допринася към изграждането на здравословни навици.
Българската педиатрична асоциация препоръчва изворната вода като най-добра опция за децата, учениците в малките класове, както и за бременните. Тя има ниска минерализация и се добива от чисти и съхранени извори в природата, което я превръща в особено полезен източник на хидратация.

Водата подсилва имунитета на децата, който все още е в процес на изграждане, което прави децата по-уязвими на бактерии и вируси. Водата помага на клетките да се подсилят с кислород, като така се поддържа нормалното pH в организма.
Обикновено родителите подготвят раницата на малчуганите или се грижи за тях, докато учат онлайн. Затова задължително трябва да слагат и бутилка с вода (за предпочитане е изворната предвид тяхната възраст) в чантата или пред лаптопа у дома.


По- добри ученици
Проучване на Университета на Илинойс открива свойствата на водата за подобряване на умението на децата да извършват няколко неща едновременно. Изследователите са разгледали резултатите на 75 деца в Илинойс на възраст между 9 и 11 години, като оценяват техните познавателни способности след пиене на различно количество вода. Ч. Хилман, професор в Североизточния университет в САЩ, доказва връзката между това колко вода са пили и колко бързо са могли да превключват между различни задачи. Освен това децата се съсредоточават по-добре, подобряват краткосрочната и дългосрочната си памет и увеличават времето, през което остават концентрирани.

Виж още за: