Грижата за семейството е и грижа за собственото здраве


Болест : инсулт, инфаркт

Последна промяна на 31 март 2021 в 09:27 487 0

От 5 до 30 април т.г. в пет града на страната - София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора, желаещите да определят своя сърдечносъдов риск могат да го направят в 50 аптеки. Обучени специалисти ще помогнат на хората да разберат чрез специален тест доколко са застрашени от сърдечносъдов инцидент. Пълният списък на аптеките, включени в кампанията, е публикуван на сайта на кампанията www.obichamjivotasi.com. На същия сайт всеки желаещ може да изчисли сам своя сърдечносъдов риск, както и да се запознае с проверена медицинска информация за превенцията и рисковите фактори на инфаркта и инсулта.

„Имам захарен диабет, откриха ми и високо кръвно. А си обичам българската кухня и червеното винце. Не мога да махна цигарите, не спортувам. Докторът ми каза, че имам висок сърдечносъдов риск. Но аз не го послушах, омаловажих риска.

Един ден получих схващане първо в лявата ръка, после болки в гърдите, стягане. Не можех да дишам. Всичко ме болеше и едва можех да ходя. Докторът ме предупреди, че мога да получа инфаркт, но аз не му вярвах, докато не ми се случи“ – историята на Димитър Димитров вероятно звучи позната на мнозина българи. А продължението за съжаление също е път, по който са минали мнозина. След като го вдигнали на крака след инфаркта, изписали г-н Димитров с лекарства, които докторът заръчал да се пият стриктно до края на живота. Но след време лекарствата си свършили работата, човекът се почувствал като нов и неглижирал грижата за себе си. Продължил да пуши, спрял лекарствата и не след дълго последвал втори, по-тежък инфаркт.

Историята на Димитър Димитров е личният пример в кампанията на Байер България „Обичам живота си!“, а на сайта на кампанията са дадени съвети как да промените начина си на живот, за да не стигате до там. Кампанията има за цел и да напомни на хората с висок сърдечносъдов риск да не неглижират лечението си и да следят състоянието си при лекар, защото много пациенти в ковид пандемията занемаряват прегледите.

Поведението на Димитър Димитров се оказва съвсем обяснимо от психологична гледна точка, разяснява проф. Румяна Крумова-Пешева, клиничен психотерапевт, преподавател по клинична психология в СУ „Св. Климент Охридски“. Ние, българите, в мнозинството си сме свикнали да възприемаме себе си като силни. Отказът да отидем на лекар и да следваме терапия е отражение на отказа да признаем пред себе си, че не сме от желязо. Освен това човешката психика е устроена така, че да бъде пощадена от негативни влияния, и ние често неосъзнато възприемаме магическото мислене на децата – ако не мисля за нещо, то няма да се случи. Друг феномен при българите е близките да не говорят с болен за проблемите му, с презумпцията да не го товарят. Но всъщност само с разговори могат да се променят нещата, може болният да се осъзнае и да промени начина си на живот в името на бъдещето със своето семейство.

Времето е живот – казва проф. Иво Петров, кардиолог, медицински директор на Университетска болница Аджибадем Сити клиник – София. Колкото по-бързо човек с инфаркт или инсулт бъде откаран в болница, където да му бъде отпушен запушеният от тромб съд, толкова повече се увеличава шансът човекът да оживее и да се възстанови. За инсулта това време е особено кратко – първите 3-4 часа са фатални. Затова и лекарите ги наричат 4 Златни часа, през които все още имат възможност да повлияят на състоянието, да отпушат артерията, която кръвоснабдява мозъка. В противен случай тъканта некротира – умира, а с нея и шансовете за благоприятен изход. Оказва се, че дори белодробната емболия в зародиша си е сърдечносъдов проблем – тя се причинява от тромб, възникнал, когато сърцето е излязло от ритъм.
Затова е особено важно за всеки да познава симптомите на настъпващ сърдечносъдов инцидент. Те са различни за всеки пациент, но тук изброяваме най-типичните:

Внимание: Настъпва инфаркт
- Болка в гърдите, която пълзи към шията и най-често към лявата ръка
- Тежест в гърдите, притискане
- Недостиг на въздух
- Световъртеж
- Безпокойство
- Изпотяване
- Спадане на кръвното – това говори за тежък инфаркт
Подобни оплаквания при извършено усилие могат да са признак за исхемична болест на сърцето. Но ако човек е в покой и те продължават повече от 20 минути – това трябва да светне червената лампа, че става въпрос за некроза на миокардна тъкан, инфаркт – алармира д-р Иво Петров.

Внимание: Настъпва инсулт
- Главоболие
- Световъртеж
- Нарушено зрение
- Нарушена координация
- Нарушение в говора
- Слабост в крайниците

Наследственост
Хората, които имат в семейството си ранен случай на инфаркт или инсулт, като под ранен се има предвид преди 50-годишна възраст, трябва да имат предвид, че могат да имат генетична предразположеност. Затова трябва да се изследват всички по права линия, включително и децата – съветва проф. Иво Петров.

След прекаран инфаркт и инсулт
Лекарите изписват лекарства за понижаване на нивата на холестерола, които човек трябва да не спира да приема цял живот, напомня д-р Саркиз Калустян, кардиолог в УМБАЛ „Св. Анна“. Трябва да се следи кръвното, кръвната захар. Доказано е, че редовният прием на малки количества аспирин намалява риска от повторен инфаркт или инсулт.

Ковид и аспирин
От досегашните наблюдения се вижда, че основен проблем при пациенти с ковид е, че те загиват от инфаркти, инсулти, белодробна емболия. Има логика медикаменти като аспирина да имат благоприятен ефект, единодушни са специалистите.

За всеки
Отново да припомним основните рискови фактори за сърдечносъдови проблеми: тютюнопушене, наднормено тегло, недобър контрол на кръвното, лош контрол на състоянието при хора с диабет, заседнал начин на живот, без физическа активност.

„Няма да забравя какво преживяха близките ми, докато бях в болница. Погрижете се за своето здраве, докато е време. Разбрах, че най-голямата грижа за семейството ми е грижата за моето здраве“ – съветва от личен опит Димитър Димитров.