Хепатит С


Болест : хепатит С

Последна промяна на 25 ноември 2017 в 07:05 575 0

Проф. Крум Кацаров, началник на Клиниката по гастроентерология към ВМА, говори пред Академията за здравна журналистика, която се проведе с участието на пациентските организации „Сдружение ХепАктив“ и Национално сдружение за борба с хепатита „Хепасист“, с подкрепата на Асоциацията за развитие на медицинската общност

Една от добрите новини в медицината е откриването на лечение за тази доскоро нелечима инфекция

Къде сме ние?
Световната здравна организация вече призовава за стратегия, която да доведе до изкореняване на инфекцията от лицето на Земята. Което означава да се разшири кръга на диагностицираните пациенти и те да бъдат излекувани. У нас едва 20 пациенти с тежка форма на болестта реално получават съвременното дефинитивно и безопасно лечение на хепатит С с най-новото поколение безинтерферонови лекарства и има листа на чакащи. Затрудненията идват и от ниското ниво на информираност на хората.

Най-страшни са болестите без симптоми
По-голямата част от заразените не подозират за състоянието си, защото в началото болестта протича безсимптомно, но през това време вирусът работи.
Най-честите признаци са:
- умора
- сърбеж
- жълтеница
- гадене
- болка в дясното подребрие
Хепатит С оказва влияние върху много функции - може да причини когнитивни нарушения, кардиологични заболявания, диабет, имунни нарушения, дерматологични проблеми, лимфом, бъбречни нарушения, белодробна фиброза.

Хепатит С води до цироза
Хепатит С е най-честата причина за тежко и необратимо чернодробно увреждане. Напредналите стадии на болестта водят до тежки изменения в структурата и функциите на черния дроб, изразяващи се в загрубяване на неговата тъкан, наречено фиброза, развитие на цироза и рак.

Кой да се тества за хепатит С
Хепатит С се диагностицира с кръвен тест. Цената на теста в лабораториите е между 15 и 25 лева, не се поема от НЗОК. Ако първото изследване е положително, се прави второ.
Вирусът на хепатит С може да остане в организма ни години наред, преди да се прояви, и затова много често хората с тази диагноза дори не могат да си спомнят как са се заразили. Без да си даваме сметка, в живота сме изложени на някои рискове:
- Препоръчително е да си направят теста хора на хемодиализа, оперирани и особено тези, на които им е правено кръвопреливане преди 1992 г., защото дотогава кръвта не е била изследвана за вируса. И днес е възможно да се зарази човек при кръвопреливане, но рискът е минимален.
Затова: Когато ви взимат кръв в лаборатория, следете да отварят за вас стерилни опаковки и лаборантът да си смени ръкавицата преди и след като ви вземе кръв.
- Дамите, които са си правили маникюр в салони с недобра хигиена. Трябва да знаете, че може да се заразите с хепатит С, ако ви режат кожичките с ножичка, която не е стерилизирана след клиент – вирусоносител.
Затова: Не посещавайте съмнителни козметични салони. Следете дали стерилизират инструментите за маникюр и педикюр. Не споделяйте личните си тоалетни принадлежности.
- Хората с татуировки. Особено във войнишките години много млади хора са си правели татуировки с обща игла, а вирусът се предава точно по кръвен път.
Затова: В днешно време модата на татуировките набира сила. Много български баби се грижат за внуците си, докато родителите им са на гурбет и именно към тях са тези съвети. В реномираните салони за татуировки и разни обици и модните сред младежите пиърсинги не правят татуировки на непълнолетни без съгласието на родител или настойник. Затова, ако им забраните, има известен риск тийнейджърите да не ви послушат и да отидат при някой случаен татуист, където хигиената вероятно няма да е на ниво и рискът от зарази не само от хепатит, но и СПИН, е сериозен. Затова е много важно да изградите приятелска връзка с вашия юноша и свободно да говорите за рисковете, които крият непремислените действия, чиито последствия могат да са пагубни и за цял живот.
- Много рядко вирусът на хепатит С се предава и по полов път.