Хирургът д-р Ален Петров - Хернии


Болест : хернии

Последна промяна на 24 October 2023 в 21:36 1029 0

Доктор Ален Петров завършва медицина през 2006 г., през 2012 г. придобива специалност Хирургия и от 2017 г. се сдобива с образователна и научна степен Доктор по медицина. Главен асистент е по хирургия в МФ на Тракийски университет, работи като хирург в УМБАЛ „Проф. Киркович“ и в МЦ „HBO“ - Стара Загора. За връзка с него: GSM 0887824024 и мейл dr.delon81@gmail.com

- Доктор Петров, решихме да направим това интервю на Аязмото, на чист въздух, сред природата. Моля кажете, какво ще се случи, ако се опитам да вдигна ето този голям камък?

- Доктор Какарашев, този камък тежи над 100 килограма и ако се напънете да го вдигнете, най-вероятно ще получите херния. И вместо да ми отваряте работа да ви оперирам, предлагам да разгледаме темата за херниите при възрастните хора.

- Знам, че трябва да избягваме вдигането на тежки предмети. Обаче понякога това се налага. Как да го правим, без да станем за хирург?

- Правете го безопасно. Сложете си колан, обхващаш корема и кръста. Вържете с въже товара, който ще вдигате. Повдигането на тежестта следва да става не като се наведете рязко напред към земята, а като клекнете внимателно долу, прегърнете с ръце товара, хванете въжето и се изправите бавно, леко приведени напред. Тежестта трябва да се разпредели равномерно между отделните мускулни групи. Използвайте помощни средства като кран, електротелфер, мотокар или количка за транспорт. С вдигането на тежести трябва да внимават не само мъжете, но и жените, особено по време на бременност, тъй като тогава рискът от спонтанен аборт и от развитието на пъпна херния е голям.

- Освен да не вдигаме тежко, какво друго е необходимо, за да се предпазим от появата на херния?

- Не трябва да допускате атрофия на мускулите си. За целта трябва да се движите повече, да спортувате. Не прекалявайте с яденето и пиенето. Не задържайте образувалите се газове в червата, тъй като това е опасно за здравето ви.

- Обаче някои хора са културни, притесняват се да не се изложат и стискат тези газове…

- Няма място за срам и притеснение, това е нормална физиология! И да ги стискате, тези газове ще излязат навън, тъй като налягането в червата е по-високо от атмосферното. Ако получите газове на място, където има други хора, извинете се, излезте, за да изпуснете газовете, за да се облекчите. Избягвайте газообразуващите храни и се разхождайте сред природата. Правете редовно силови и аеробни тренировки.

- А има ли неща, за които трябва да внимаваме при тези тренировки?

- Трябва да внимавате да не допуснете мускулни разтежения, деформации и травми, тъй като те сами по себе си могат да доведат до появата на херния. Щангисти, футболисти, културисти и трениращи бойни изкуства могат да получат мускулни разтежения, да разкъсат мускул и да се сдобият с херния. За намаляване на риска от мускулни разтежения всеки път преди тренировка трябва да се отдели достатъчно време за активна загрявка на мускулите, особено в студените месеци от годината. За предотвратяване на травми и инциденти се препоръчва използването на лични предпазни средства – каски, маски, ръкавици, наколенки и ластични бинтове.

- Затлъстяването може ли да доведе до херния?

- Може! Затлъстяването е основен рисков фактор не само за поява на херния, но и за развитието на куп болести. Плавната, постепенна и регулирана редукция на телесната маса, с последващо поддържане на оптимално телесно тегло, оказва изключително благоприятен ефект върху вашето здраве и благополучие.

- Необходим ли е редовен прием на храни с много фибри?

- Да. Достатъчният всекидневен прием на растителни фибри оказва цялостен благоприятен ефект върху организма, по-специално върху храносмилателната система, и е превантивна мярка срещу появата на хернии. В тази връзка, д-р Какарашев, кои храни са богати на фибри?

- Най-богати на растителни фибри са пресните плодове и зеленчуци, ядките и пълнозърнестите храни. Освен това в аптеките се предлагат хранителни добавки, обогатени с фибри. А какво ще кажете на тези, които въпреки приема на фибри страдат от тежък запек?

- Хората, страдащи от запек, са изложени на висок риск от развитие на херния, поради което те трябва да приемат по една супена лъжица зехтин екстравържин (студено пресован) и по една доза Дуфалак всяка вечер, да пият по 3 литра течности през деня, да изминават по 7200 крачки мсеки ден, да приемат много фибри с храната и да си правят клизми с топла вода.

- Рискът да се изкилим, увеличава ли се, ако пушим?

- Да. Пушачите страдат от хронична кашлица, която увеличава интраабдоминалното налягане. Напрежението в корема може да доведе до разкъсване на тъканите и така да стане херния. Дебело подчертавам, че отказът от тютюнопушене доказано води до многобройни ползи за организма, не само предпазва от появата на херния, но и предотвратява развитието на редица други заболявания, включително белодробни, сърдечно-съдови и неопластични.

- Кои са причините за херниите?

- На първо място са инсуфициенцията на предната коремна стена и слабостта на съединителната тъкан. Предразполагащи фактори са: неправилна поза на тялото (продължителен изправен стоеж и продължителна седнала позиция); излишни килограми (наднормено тегло и затлъстяване); физиологични промени (с възрастта тъканите губят еластичност и се скъсат); бременност (с няколко плода или с тежко затлъстяване); високо вътрекоремно налягане (при вдигане на голям товар, запек, хронична кашлица, асцит и газове в корема); наследственост (хернии при близките); травми и операции (при наранявания в областта на корема и хирургични разрези в тази област).

- Какви са признаците при хернии?

- При умерено и тежко протичане са налице разнообразие от симптоми:
1. Болка - от лек, едва доловим дискомфорт, до силна, непоносима, постоянна болка. Болката е по-силна в началото на образуване на хернията, а след нейното уголемяване тя намаля своя интензитет. Болката се увеличава при движение и при физически усилия, като например вдигане на тежки предмети, сериозно физическо натоварване и преумора. Влошаване на болката става при кихане, кашляне, пърдене и запек. Болката може да е локализирана само в корема, но може да се разпространи към слабинната или към кръстната област;
2. Подутина – видима е с просто око, притеснява болния и го навежда към мисълта за сериозен проблем. Подутината нараства постепенно с времето или възниква изведнъж при голямо физическо усилие. При изправено положение подутината е най-добре видима, докато в легнало положение се прибира и не се вижда. При индиректна ингвинална херния част от червата слизат надолу и мъдете на мъжа добиват огромни размери. Ако подутината не се прибира в легнало положение или с натиск, то тогава настъпва заклещване на хернията, което налага спешна медицинска намеса;
3. Смущения в уринирането - нарушения в уринирането се наблюдават когато част от пикочния мехур се намира в хернията. Пациентите се оплакват от затруднение в уринирането, парене и болка при уриниране, невъзможност за пълно изпразване на пикочния мехур, наличие на примеси, като например кръв в урината;
4. Смущения в храносмилането - коремен дискомфорт, подуване, пърдене, гадене, повръщане, запек, болки по хода на корема, промени в апетита и забавен чревен пасаж.

- Кои заболявания могат да се сгрешат с херния?

- Това са заболявания, които наподобяват херния:
1. Заболявания на мъжкия полов тракт - хидроцеле, ингвинален лимфаденит, епидидимит, ектопичен тестис, тумори на тестиса;
2. Заболявания на женския полов тракт - ендометриоза, ингвинален лимфаденит, метастази от тумори с различна локализация;
3. Кожни заболявания - абсцеси и фурункули, подлежащ липом, кисти на мастните жлези;
4. Съдови заболявания - хематом, съдови аневризми;
5. Системни заболявания - атипични форми на туберкулоза.

- Какво e лечението на херниите?

- Оперативно. В последно време някои хирурзи и пациенти прибягват към ендоскопските (безкръвни) интервенции, но лично аз не препоръчвам тези ендоскопски интервенции при лечение на хернии. Потърсете добър хирург да ви направи отворена операция с поставяне на платно и със сигурност ще ми бъдете благодарни за съвета, който ви давам.