Известен бургаски фотограф: Благодарен съм, че съм жив

Живот със сърдечна недостатъчност

Последна промяна на 04 октомври 2021 в 09:16 33 0

Няма бургаска майка, която да не познава фотографа Димитър Молдованов. От 40 години той снима новородени при изписването им от болницата, а вече и техните деца и внуци. В работата влага цялото си сърце, което е наполовина мъртво. Когато е на 30 години, започва да вдига кръвно, постепенно нещата се задълбочават, а кръвното достига до над 220 на 130/140. Хипертонията му е наследствена - и баща му бил хипертоник, и майка му.
Преживява 3 инфаркта, 17 коронарографии и 16 стента. Вследствие на всички тези увреди има сърдечна недостатъчност - сериозно заболяване, при което сърцето не може да изпомпва добре кръвта и да достави достатъчно кислород за правилната работа на органите. Има задух, замайване, не може да диша, да се движи, да работи.

Кардиологът д-р Мариана Контева от УМБАЛ „Дева Мария“ в Бургас

„Димитър е от тези пациенти, които ни стават роднини, защото болестта е такава, че не може едно пролежаване в болница да реши проблема. При първите си посещения при мен той не можеше да си поеме въздух, не можеше дори да легне“, споделя лекуващият му лекар – инвазивният кардиолог д-р Мариана Контева от УМБАЛ „Дева Мария“ в Бургас. Тя не крие, че битката за живота на тези хора е изключително трудна, а само допреди няколко години възможностите за помощ на тези пациенти са били силно ограничени, дори невъзможни.

Но днес Димитър не е влизал в болница повече от 6 месеца. А ако пациенти като него изчезнат от погледа на лекуващия ги лекар за такъв дълъг период често значи едно – краят е фатален. „Благодарение на общите ни усилия да успеем да включим иновативен начин на лечение при него - нов препарат и самодисциплината, Димитър е добре и се чувства чудесно, дори може да работи“, казва д-р Контева.

Днес той отново се радва, че може да върши работата, която му доставя удоволствие, да създава любов в сърцата на хората чрез своето творчество, да запечатва най-милите им спомени. Той продължава да изпълнява и препоръките на своя лекар, да спазва добър контрол над придружаващите заболявания, храни се често и по малко, ограничава приема на сол и подсладители, на алкохол и цигари, движи се повече. Единствено надеждата се губи, когато пациентът откаже да се лекува.

„Безспорно, при мен след 3 инфаркта, човек не може да бъде бодър, няма как, но съм доволен, че вече се чувствам здрав. Това ново лекарство, което ми изписаха, върши чудесна работа. Аз съм жив благодарение на д-р Контева, тя е моят спасител, моля се да е жива и здрава, за да помага и на други като мен“, споделя Димитър.