Как да предпазим кучето и котето от опасните кърлежи и бълхи

Последна промяна на 18 October 2017 в 00:32 1175 0

При затопляне идва времето на бълхите и кърлежите. И ако не искате да си имате проблеми с домашния любимец, да внесете чрез него проблем и в дома си, да застрашите и децата, и себе си, време е за профилактични действия срещу опасните кръвосмучещи и болестите, пренасяни от тях.
Кърлежите са много неприятна напаст, могат да причинят на животните сериозни дерматити, алергии, анемия, пренасят опасни заразни заболявания.
Лаймската болест (борелиоза) се предизвиква от бактерия, принасяна от кърлежи. Кучето вдига висока температура, има влошен апетит, подути и увеличени лимфни възли, понякога и болки в ставите. Възможни са сърдечни, неврологични и бъбречни усложнения, често смъртоносни.
Бабезиозата е паразитно заболяване. Острата форма е най-вече при млади кучета. Животните имат силна умора с учестен пулс и дишане, не се хранят и имат диария. Оздравяването е бавно, често с рецидиви.
Ерлихиозата предизвиква силна диария и повръщане, обезводняване. Фекалиите са с неприятна миризма, оранжев цвят, водниста консистенция, с кръв и слуз. Кучетата отказват храна, телесната температура не се повишава.
Хемотрофната микоплазмоза е известна като котешка инфекциозна анемия. Тя е остра или хронична кръвна инфекция, протича с тежка анемия. Котетата вдигат температура до 41°С, стават летаргични, слаби, със задух. Болестта се предава и на кучета.
Ветеринарната медицина днес предлага богато изобилие от защитни препарати под формата на „спот он” пипети и хапчета, вече и противопаразитна таблетка срещу всички видове локални и тропически паразити, която е ефективна и за заболяванията, предавани от комари и мушици, като изключително опасната дирофилариоза – развитие на червеи в сърцето на кучето, и телазиозата (червеи в очите). Важно е навреме да започнем да третираме домашните любимци със защитните препарати, така че козината им да отблъсква ектопаразитите, да парира и убива развитието им във всички стадии – яйца, ларви и какавиди.
Широкоизползваните дълги години каишки и пудри са краткосрочно и етапно решение. Днес те са изместени от актуални препарати за нанасяне с пипета върху кожата, която ги абсорбира и гарантира дълъг депо ефект най-малко за месец. Те са и лесно достъпни – във ветеринарни клиники и аптеки, в масовите зоомагазини. От ветеринарния си лекар можете да получите индивидуален съвет за най-добрата и ефективна защита за възрастта и породата на животното. Когато плащате на касата, нека ви успокоява мисълта, че парите за превенции са далеч по-малко от тези за евентуално лечение.