Кaк да се избавим от камъните в отделителната система


Болест : камъни в бъбреците

Последна промяна на 20 октомври 2019 в 20:50 990 0

В урологичната практика камъните в отделителната система заемат второ място след възпалителните заболявания. Основната причина за тях е нарушаване на обмяната на веществата в организма, особено на водно-солевата. Има значение наднорменото съдържание на минерални соли в питейната вода, горещият климат, влияещ на потоотделянето, продължителната употреба на еднородна храна. До образуване на камъни води и наличието на инфекции в пикочните пътища.

Билките отдавна са доказали своята ефективност в борбата срещу този недъг и неговата профилактика.
Предлагам ви няколко прости рецепти с растителни продукти, които успешно се ползват при лечение на камъни в бъбреците.

• Широко се ползва отвара от листа на червена боровинка. 20 г листа се заливат с чаша вряла вода, варят се 10 минути и се оставят да престоят. В една чаша отвара се добавя по една супена лъжица мед. Пие се по половин чаша четири пъти на ден в продължение на месец. Тази вкусна напитка с профилактична цел действа много добре при горещо време на всички над 35-40 години.

• Полезна е и настойката, приготвена от чаена лъжица стрити семена от магданоз и 2 чаши охладена, предварително преварена вода. Оставя се да престои 8 часа в затворен съд. Пие се по една супена лъжица 3-4 пъти дневно 30 минути преди хранене.

• Много са популярни отварата и чаят от овесена слама, които притежават способност да предизвикват изпотяване, отделяне на урината и жлъчта и понижаване на температурата, както и намаляване на отоците.
Нерядко отварата от овесена слама способства за разбиване на камъните. Може да приготвите отвара от 2 супени лъжици нарязана слама, която трябва дълго да ври в един литър вода, или да приготвите настойка: 2 чаши овес се запарват с 1 литър вряла вода. Сместа се оставя да престои 20 минути и се прецежда. Настойката се пие охладена по половин чаша 3 пъти на ден.
Друга настойка:1 чаша овес се залива с 1 литър вода и се държи, докато се изпари една четвърт от обема и. Пият се по 2 чаши 3-4 пъти на ден.

• Ползва се воден извлек от картофени обелки. 100 г добре измити обелки се заливат с 500 мл вода, варят се половин час, охлаждат се в продължение на 12 часа и се прецеждат. Приемат се по 50 мл 3-4 пъти на ден.

• Във Франция приемат препарати от дръжките на вишни. В литър вода се варят 30 грама дръжки в продължение на половин час, след което се прецеждат и към тях се добавят 100 мл вишнев сок. Получената отвара се пие в течение на един ден.

• Настойка от полски хвощ. Чаена лъжичка с връх от сухата билка се оставят за 20 минути в чаша вряла вода. Прецежда се и се пие на гладно половин час преди хранене. По време на курса на лечение, който трае 2-3 месеца, камъните се превръщат в пясък.

• Отвара от листа на горска ягода. 20-30 г листа се кипват за 10 минути в литър вода. Пие се по една чаша 3 пъти на ден.

• Настойка от градински копър. Две чаени лъжички наситнени плодове на копър се оставят да престоят 10 минути в 2 чаши вряла вода. Прецеждат се и се пие по половин чаша 3 пъти на ден половин час преди ядене.

• Настойка от обикновена офика. 30-40 плодчета се кипват в литър вода и се оставят да престоят 6 часа. Пият се по 2-3 чаши на ден.

В народната медицина се ползват и два други начина за премахване на камъните – с помощта на растителни продукти и мляко. Ето две рецепти:

• В литър леко врящо мляко се пускат за 10 минути 2 средноголеми глави кромид лук (около 100 г), след което те се стриват в течността и отварата се оставя да изстине. Разделя се на три части и се пие през деня.

• В половин чаша врящо мляко се добавя чаена лъжичка ситно нарязани фъстъци. Пие се топло и на гладно. Приготвя се непосредствено преди употреба.