Как да се справим с конфликти и алкохол в семейството

Последна промяна на 19 March 2021 в 09:15 544 0

В моменти на изпитания човек се стреми да запази своя дом в добра, чиста и защитена среда. Там, където да се чувства обгрижен, обграден от любовта на децата, родителите, баби и дядовци, които живеят в сговор. Тази хармония има и обратната страна -конфликти, които могат да са между двама и повече души в семейството. Останалите хора от семейството, обикновено или започват да защитават едната страна, или започват да странят от конфликта, а понякога нападат активно двете страни. Така хармонията, към която се стремят всички, се нарушава. Както казват „къща без дим няма”, но ние все пак е добре да знаем какво да правим при неразбирателства в дома. Тук ще споделя няколко идеи, които ще може да пробвате вкъщи, когато нямате щастието, което ви липсва.

Първо е добре да знаем какво поражда едно неразбирателство между хората. Семейството обикновено има конфликти поради две причини – вътрешен и външен конфликт. Това означава, че причините могат да са външни, когато да кажем нямат достатъчно пари да си платят тока, а вътрешни конфликти са, когато причината е вътре в човека: да кажем, че той чувства, че не е достатъчно добър да изкарва повече пари. Като знаем, че има вътрешен и външен конфликт, когато следващия път се скараме с някой вкъщи, да помислим коя от двете причини имаме.

Второ, хубаво е да преосмислим дали искаме да правим компромис, т.е. да се съгласим с нашия любим човек, като помолим той да направи нещо за нас в замяна. Така ще можем да направим компромис и компенсация едновременно, и двете страни да са доволни.

Трето - може да решим един конфликт като се съревноваваме, т.е. започваме да се конкурираме един с друг. В дома например възниква затруднение кой да гледа телевизия - мъжът иска футболния мач, а жената иска да гледа сериала. Тогава започва съревнованието, двамата си казват, че им е важно да гледат точно сега телевизия. Именно тук е важно да се прояви уважение между двамата и могат да разделят времето за гледане половин час единият - половин час другият, а също може да отидат при техен съсед/ка, за да гледат желания канал. Има много решения, важно е хората да си имат доверие, да умеят да уважават другия и да не го нагрубяват.

Друга наболяла тема е алкохолната зависимост в България

Зависимите от алкохол имат силно желание да пият всекидневно, като за зависими са смятани, ако за 6 месеца всеки ден или почти всеки ден пият алкохол. Хората е нужно да знаят, че алкохолът е доказан причинител на много заболявания като рак, язва, чернодробни заболявания, високо кръвно налягане, проблеми с либидото и други. Затова, ако някой от вашите близки пие или вие самите, то е нужно да спрете алкохола сега, за да избегнете всички тези заболявания и да спестите пари, с които може да отидете на море или планина.

Има няколко начина за лечение на алкохолната зависимост. Единият от начините, когато има тежка зависимост, е да се изчисти тялото от алкохола, като се посети психиатрия. Такава има в София, провежда се лечение с лекарства няколко седмици, за да се намали токсичността в кръвта. След изчистването на тялото се прилага и психологична терапия, при която се посещава психолог. Там се провежда разговор, в който се споделят от зависимия информация за него самия, психологът го изслушва и започва да променя негативните му мисли и онези начини на мислене, които го подтикват към пиенето.

Има много хора, които са отказали алкохола. Преди това са признали, че имат зависимост, но искат да я премахнат. Колкото за психологичната причина за пиене –алкохолиците обикновено изпитват вина, че не са направили нещо правилно, че са направили грешки в своя живот. Нужно е да простят на себе си, че са направили грешки, да се извинят на човека, когото смятат, че са наранили, защото всеки човек греши, нормално е. Хубавото на грешките е ако се учим от тях, ставаме по-мъдри, учим се да сме по-добри, когато прощаваме на другите, а за зависимите е трудно да простят на себе си. Затова, ако имате близък с алкохолна зависимост, то опитайте да му давате любов всеки ден, да го насърчите да има нова дейност в живота си, например да играе шах, да рисува, спортува, да пее или нещо друго, което ще измести фокуса му. Кажете, че му прощавате за всичко, което е направил, и го обичате такъв, какъвто е. Това дава крила, дава нови хоризонти и прошката е силата, която освобождава човек от негативите, вътре в него. Прощавайте на себе си и другите, само това ще ви направи свободни, за да се чувствате спокойни.