Какво трябва да знаем, когато вземаме лекарства

Последна промяна на 22 July 2020 в 07:44 748 0

Таблетка аспирин плюс чаша шампанско? В никакъв случай!

Ако страдате от анемия и вземате хранителни добавки, съдържащи желязо, не трябва да пиете нито чай, нито кафе успоредно с приема на медикамента. И в двете напитки, както и в кока-колата, има много кофеин, способен да неутрализира благотворното въздействие на минерала върху състава на кръвта. Ако не можете да минете без любимото си кафе, пийте го в разстояние от няколко часа с приема на желязо.

Алкохолът увеличава многократно ефекта на приспивателните и лекарствата срещу алергия, като в същото време пречи на дневните транквиланти да си свършват работата.

Внимание! Не пийте аспирин в комбинация с греяно вино, обладани от мисълта, че така ще излекувате настинката си – рискувате стомашен кръвоизлив. Въобще аспирин не трябва да се комбинира с алкохол.

Забравете за мляко, при положение че вземате антибиотици от групата на тетрациклина – млякото и млечните продукти ограничават ефекта им.

Прясно изцеденият сок от грейпфрут е в състояние да усили въздействието на приспивателните и на лекарствата, предназначени за нормализиране на сърдечния ритъм. Прекалите ли с количеството, съществува реална опасност от свръхдоза.

И в заключение да припомним, че няма нищо по-добро от водата, когато се налага прием на медикаменти под формата на таблетки, капсули и други. В противен случай те могат да залепнат за хранопровода и да го раздразнят.