Какво трябва да знаем за морбили?

Ако човек не е боледувал от морбили и не е имунизиран, може да заболее във всяка възраст
Болест : морбили

Последна промяна на 19 March 2019 в 11:21 1217 0

Морбили се нарежда сред най-заразните заболявания, известни понастоящем. Ако човек не е боледувал от морбили преди това или не е имунизиран срещу заболяването, при контакт с болен вероятността да заболее се равнява на практика на 100%. Предава се чрез въздуха, по т.н. въздушно-капков път, в който вирусът от болния е попаднал чрез фини капчици слюнка, отделяна при кашлица, кихане, даже и при обикновен разговор.
Болният от морбили е заразен за околните възприемчиви лица през последните два дни на т.н. инкубационен период, през който липсват симптоми на заболяването, до 4-ия ден от появата на обрива. От 5-я ден нататък болният се счита за незаразен. След боледуване от морбили се развива траен и устойчив, на практика пожизнен имунитет. Новородените от преболедували или имунизирани майки също са защитени през първите 3 месеца след раждането, тъй като от майката в техния организъм са преминали защитни антитела.

Симптоми
Т.н. инкубационен период при морбили е от 7 до 14 дни и обхваща периода от заразяването до появата на първите симптоми. Що се отнася до тях важно е да се знае, че заболяването започва не с появата на обрив, а със симптомите на една обикновена простуда - температура 38-40 градуса, силна отпадналост, липса на апетит, суха кашлица и хрема. По-късно е възможна и появата на конюнктивит.
На 3-5-ия ден от болестта се появява и обрив под формата на дребни розови петънца, които бързо се увеличават по размер и имат тенденция към сливане. В началото те се откриват предимно зад ушите и по челото, а после обхващат цялото лице, шията, тялото и крайниците. Обривът продължава обикновено 4-7 дни. През пика на обрива (2-3-ия ден) температурата може да се покачи до 40.5 градуса.

Може ли да настъпят усложнения при морбили?
Усложнения са възможни и те са най-чести при децата до 5-годишна възраст и възрастните над 20 години. Най-разпространени усложнения са възпалението на средното ухо, бронхопневмония, възпаление на шийните лимфни възли, ларингит и енцефалит. Тъй като тези усложнения не са толкова редки, лечението се извършва задължително под лекарски контрол. Затова и при най-малкото подозрение за развитие на морбили незабавно трябва да се търси лекарска помощ, за да се постави точната диагноза и се проведе правилно лечение. При типичните случаи на морбили диагнозата не представлява проблем, но в някои случаи е необходимо и т.н. серологично потвърждение (наличие на антитела срещу морбили в серума на болния). Но ако се съмнявате за морбили, най-добре не посещавайте лично лекаря, където може да заразите други, а първо се консултирайте по телефона.

Как да се предпазим от морбили?
Единственият надежден и ефективен метод за предпазване от морбили е ваксинацията, чрез която организмът изработва устойчив защитен имунитет най-малко в продължение на 15 години. Ваксината не се прилага при бременни, както и при болни от туберкулоза и някои други системни заболявания. У нас се прилага триваксина срещу морбили, паротит и рубеола за имунизация и реимунизация съответно на 13-месечна възраст и 12-годишна възраст. Ваксината може също така да осигури защита и при контакт с болен от морбили, но не по-късно от 2-я ден на контакта.
При някои деца след ваксинацията се появяват слаби реакции, които не са повод за безпокойство - леко повишена температура, по-рядко конюнктивит и оскъден обрив.