Когато в къщи има болен

Последна промяна на 19 май 2021 в 22:33 65 0

Пандемията изисква своето. Какво трябва да знаем и вършим, ако член от семейството ни се разболее? И то не само от коронавирус.

Както е известно, неусложнените и по-леки случаи се лекуват в къщи. Болният трябва веднага да бъде отделен в самостоятелна стая и да не се допускат до него деца и възрастни. Този, който ще се грижи за него (желателно е едно и също лице), трябва веднага да си постави предпазна маска, която закрива устата и носа му. Важен момент от грижите е осигуряването на чист въздух чрез проветряване на помещението 3-4 пъти дневно по 15-20 минути. В стаята на болния трябва да се прави влажно почистване всеки ден. Изварявайте и след това изпирайте носните кърпи и кърпите за лице, ползвани от болния, а приборите за хранене накисвайте в дезинфекционен разтвор.

Ако вашият болен е заболял не от корона, а от сезонните грипове или друга въздушно-капкова инфекция и нямате възможност да осигурите спешна лекарска консултация, не изчаквайте излишно. Тъй като най-често заболяванията започват с кашлица, трябва да познавате няколко безвредни способа за нейното лечение:

- При т. нар. „суха кашлица” първо се цели нейното успокояване. В домашни условия това може да става като се пие или се прави гаргара с топла вода, в която е разтворен натриев бикарбонат (сода за хляб).
Препоръчват се още топло мляко или чай.

В домашна обстановка се прилагат и инхалации със запарка от лайка или бъзов цвят. Използва се и 2% разтвор от натриев бикарбонат.

- При „влажна кашлица” и трудно отделяне на храчки трябва да се вземат лекарства по лекарско предписание.

- По препоръка на здравните власти домашното лечение на ковид болните се води от личния лекар.

Ако вашият болен не е станал жертва на пандемията, не забравяйте известните стари и безвредни физиотерапевтични средства. Преди всичко се препоръчва по-продължително натапяне на краката в гореща вода, разтривайки с камфоров или лавандулов спирт, сгряващ компрес на гърлото (разбира се при гърлобол).
При болни с висока температура правете сгряващи компреси с вода, която да има температурата на стаята, като същевременно давате и чай с някое температурно понижаващите лекарства, каквито трябва да има във всяка домашна аптечка.

Препоръчителни средства са и вендузите (при възрастни) и синапеното брашно под формата на лапи (главно при деца). Когато липсват вендузи, те могат да бъдат заменени с винени чаши с тъп, заоблен ръб.

Леглото на болния трябва да бъде удобно, което се осигурява от доброто качество на постелките и начина на подреждането им. Дюшекът например трябва да бъде добре напълнен и равен. При деца се препоръчва напълването му с морска трева. Най-удобно е, ако се поставят две възглавници – мека и твърда, а одеялата (вълнени или памучни) да не са по-тежки от 3 килограма. Специални грижи изисква почистването на постелята на болния, на бельото му, особено ако той не става.

Смяната на бельото винаги трябва са се съчетава с тоалет против декубитус (рани, които се получават от дълго залежаване).

За тази цел, ако лекарят е разрешил, болният трябва няколко пъти дневно да се обръща в леглото.
Храненето на тежко болните става в самата постеля. Най-добре за целта служи специална подвижна масичка или в краен случай табла с храната. Ако е възможно болният трябва да бъде седнал, като за целта се подпира с възглавница. В противен случай трябва да се храни и то много внимателно по гръб.

Не забравяйте и че вашият близък болен е с променлива психика: изпитва страх и известен егоцентризъм. Депресиите също не са рядко явление. Ето защо тези, които се грижат за него, трябва да знаят, че задачата им е не само да следят хода на заболяването и лечението му. Те трябва да полагат усилия за създаването на максимално добри условия за болния, за почивка и възстановяване на здравето му.

Виж още за: