Кръв в изпражненията

Последна промяна на 11 September 2023 в 08:45 989 0

Доктор Ален Петров е завършил медицина през 2006 г. в Медицински факултет на Тракийски университет - Стара Загора. През 2012 г. придобива специалност Хирургия. От 2017 г. има образователна и научна степен Доктор по медицина. Главен асистент е по хирургия в МФ на Тракийски университет. Работи като хирург в УМБАЛ „Проф. Киркович“ и МЦ „HBO“ - Стара Загора.


- Когато ходим по голяма нужда в тоалетната и забележим кръв в изпражненията, как да разберем дали тази кръв идва от хемороиди, от полипи или от рак на дебелото черво?

- Кръвта при рака на дебелото черво и ректума е примесена с фекалиите, за разлика от кръвта при хемороидите, където тя е под формата на чисти, бистри капки, разположени върху фекалиите. За правилното поставяне на диагнозата са необходими следните стъпки, които не трябва да бъдат пренебрегвани от нито един лекар:

Започваме със снемането на анамнеза, тя ни дава 80% от диагнозата. Разпитваме болния за вредни навици, обичаен хранителен режим, наличие на придружаващи заболявания и приемани лекарства; наличие на член от семейството с идентично заболяване; промени в ритъма на изхождане с редуване на запек и диария; промени в изхожданията; променен вид и консистенция на фекалиите; наличие на кръв и слуз в изпражненията.

Извършваме физикален преглед, като целта е определяне тежестта на увреждане на общото състояние на пациента. Определяме състоянието на сърдечно-съдовата система, белия дроб и неврологичния статус. Извършваме палпация на черен дроб и търсим туморна формация из корема. Обикновено при физикалния преглед се установяват бледа кожа и лигавици, възможно е опипване на образувания по хода на червото. Търсят се прояви на жълтеница. Извършва се ректално туше, при което лекарят вкарва показалеца на едната си ръка в ануса на пациента и чрез щателно опипване търси наличието на тумори, кръв, слуз и болка.