Летни проблеми

Последна промяна на 30 August 2022 в 22:05 1496 0

Слънцето – враг или приятел

Ефектът на Слънцето върху имунната ни система е позитивен, защото именно то спомага за образуване на активната форма на витамин Д. Слънчевите лъчи засилват производството на бели кръвни телца, които са отговорни за подсилването на имунната система и за противовъзпалителните процеси в тялото ни. Но Слънцето може да причини раково заболяване, затова не е разумно да прекалявате със слънчевите бани. Трябва да знаете, че Слънцето може да отключи рак на кожата, но също така може да намали риска от развитието на рак на червата, гърдата, пикочния мехур и стомаха.
Слънцето помага на хората, страдащи от депресия. Това се дължи на синтеза на серотонин (хормона на щастието).
Според клинично изследване сред пациенти, болни от Алцхаймер, се установило, че тези, които са престоявали всеки ден на Слънце, са показали подобрение в състоянието си.
Със Слънцето трябва да внимават най-вече хората, страдащи от епилепсия, както и малките деца.
Важно е да повишим приема на вода в летните жеги. Казвам прием на вода, а не пиене на бира и на разни газирани безалкохолни напитки или сокове.

КОНЮНКТИВИТ
Оказва се, че основен причинител на алергичен конюнктивит са UV-лъчите. За да се осигури адекватна защита на очите от ултравиолетови лъчи, са необходими слънчеви очила със съответното покритие - 100% защита от вредните UV-лъчи в целия спектър от 100 до 400 нанометра. Такива очила се купуват от оптиките. Евтините слънчеви очила, взети от сергии, могат да бъдат опасни за вашето зрение, тъй като обикновено стъклата им имат висока степен на затъмнение (зеницата се разширява, подлъгана от тъмното) и ниска степен на УВ-защита (вредните лъчи стигат ретината през разширената зеница). Запомнете, че ползването на несертифицирани слънчеви очила е по-опасно за зрението ви, отколкото гледането на плажа без ползването на каквито и да било очила.
Конюнктивит може да получите, ако се гмуркате във водата без очила, ако някое детенце ви напраши очите с пясък, докато си играе около вас. Конюнктивит ще си причините и ако с мръсна ръка си разтъркате очите. В този случай си изплакнете очите с чиста питейна вода.
По време на морската ви почивка можете да получите алергичен конюнктивит от полени от растения и дори от стичащата се пот от челото към очите ви в лятната жега.
Ако имате парене и сърбеж в очите, отидете на очен лекар да ви изпише капки и кремче.

Жегите обострят анемиите
При горещините еритроцитите се разрушават, вследствие на което настъпва хемолиза. Болните прижълтяват, хемоглобинът им спада и те често колабират в жегите. На хората с ниски тромбоцити не препоръчвам излагане на високи температури и престой в басейни с гореща вода, тъй като това може да доведе до появата на кръвоизливи.
През лятото се увеличават също новооткритите хематологични злокачествени заболявания, най-вече левкемиите.
Съветвам хематологично болните в летния сезон да отидат на планина. Ако все-пак решат да посетят морето, то да избягват жегите между 10 и 16 часа. На пациентите с тромбоцитопении препоръчвам къпане в басейни с температура на водата под 30 градуса и разходки из планинските ни курорти из сенчести места.
Препоръчвам им да наблегнат на здравословното хранене. Пациентите с анемии трябва да консумират достатъчно животински продукти - месо, черен дроб, риба, яйца, сирене и кашкавал. Болните с понижен брой на левкоцитите е необходимо да приемат повече сурови орехи, фъстъци и бадеми. Всички хематологично болни трябва да консумират достатъчно плодове и зеленчуци.

Отекли крака
Хората с тромбофлебит в летните жеги са с болки в краката и отоци на подбедриците. Добре е по няколко пъти на ден да правят упражнения със студен воден душ. Охлаждане на краката е необходимо след всяко излизане навън през големите жеги и много помага. Охлаждането на долните крайници се прави със студен душ, като обливането със студена вода започва от ингвиналната гънка на бедрото, минава през коленете и стига до ходилата на краката. Това обливане със студена вода следва да се повтаря няколко пъти до постигане на облекчение на болката в краката и до намаляване на отока им. Важно е също да се носят еластични чорапи.
Страдащите от разширени вени да ползват еластични чорапи. Никак не е препоръчително да носят обикновени чорапи. Крайно неподходящи са обикновените текстилни чорапи с ластици, които ги фиксират под коленете, тъй като те пристягат подбедриците и действат като своеобразен турникет на кръвоносните съдове. Те трябва да приемат редовно медикаменти за укрепване на кръвоносните съдове, да избягват продължителното стоене прав или седнал. Препоръчвам им при всяка възможност да лягат в леглото и да си вдигат краката нагоре. По този начин кръвта лесно се връща от краката към сърцето и състоянието на долните крайници се подобрява.

Басейните
Дезинфектантите, топлата или студената вода в басейните може да доведе до възпаление на пикочния мехур и уретрата. Най-често това страдание е „привилегия“ на младите жени и момичета. Клинично се проявява с често уриниране на малки количества урина, парене и дискомфорт при уриниране, тежест и болка ниско долу в корема, видима кръв в урината, треска и повишение на телесната температура. От уроинфекции са силно застрашени хората с лоша и неправилна лична хигиена, както и практикуващите безразборните сексуални контакти без предпазни средства.
Около басейните може да има и гъбички. Не ползвайте чужди чехли и принадлежности, когато сте на басейн или на плаж. Спазвайте добра хигиена. Не стойте прекалено дълго във водата. Гъбичките могат да се появят по ходилата, по ръцете, по половите органи. Ще разберете, че имате проблем, по появата на сърбеж и на твърде неприятния специфичен мирис на гъбички. В аптеките има голямо разнообразие от противогъбични средства.

Легионелоза
Ако охлаждащите и климатичните системи в хотела, в който сте отседнали, не са добре хигиенизирани, както и ако вдишате аерозол от застояла вода, в която има такива бактерии, може да заболеете от тази болест. Значителната употреба на алкохол и цигари спомагат за развитието на болестта, вследствие на потискащия им ефект върху имунната система.
Легионерската болест има две фази. Първата фаза наподобява протичането на летен вирус, нещо подобно на грип, който преминава за около седмица. Във втората фаза се развива тежка пневмония с дихателна недостатъчност, от която човекът може да загине.

Виж още за: