Може ли да се изгради колективен имунитет срещу ковид-19


Болест : ковид-19

Последна промяна на 28 април 2021 в 13:03 279 0

В моменти като този с ковид-19 се появяват всякакви идеи за установяване на контрол върху епидемичното разпространение на болестта. Една такава идея е за формирането на т.н. колективен имунитет по пътя на естественото разпространение на вируса сред населението. Според независими експерти опитите за постигането на колективен имунитет по този начин в рамките на една държава на практика е невъзможно. Всякакви подобни опити ще доведат до много тежки последици, защото подобна стратегия не предпазва хората от рисковите групи и тези с хронични заболявания и по пряк начин ще застраши тяхното здраве и живот.

Все още липсва и консенсус относно това при какъв процент от хората с имунитет може да се гарантира, че системата за колективна защита ще работи ефективно – умозрително и без достатъчна научна аргументация се сочи дял от 70 на сто. В тази връзка наскоро бяха оповестени резултати от научни изследвания на Университета на Джорджия (САЩ), според които са необходими няколко години за формиране на колективен имунитет в държава или регион. На практика досега не е познат нито един случай на постваксинален или постинфекциозен колективен имунитет срещу ковид-19 в света. Пред очите ни е Швеция - нейният опит да създаде колективен имунитет при условията на естествена циркулация на вирсуа се провали.

Постигането на колективен имунитет е възможно само след масова ваксинация на населението, като дори и на теория този процес ще отнеме няколко години.
Имунитетът срещу COVID-19 е само временен - редица независими проучвания показват, че повечето хора, които са имали коронавирус, запазват имунна защита само за 5-7 месеца. При тези обстоятелства постигането на 70% имунна прослойка няма как да се получи като постоянна величина.

Съществува още една заблуда, прокламирана в началото на пандемията, че коронавирусът не е опасен за младите хора. Напротив, коронавирусната инфекция може да протече тежко и с усложнения при всеки човек, независимо от неговата възраст. За това говорят и съобщенията от редица страни за намаляване на възрастта на пациентите в клиниките за реанимация.