Някои лекарства и честата употреба на антибактериални препарати могат да отключат остеопороза


Болест : остеопороза

Последна промяна на 21 декември 2020 в 09:59 283 0

Какво заболяване е остеопорозата?

Остеопорозата, образно наричана „тихият убиец“, е заболяване, при което плътността на костите намалява и се увеличава тяхната чупливост, без това външно да е забележимо. Характерно е, че в такива случаи счупвания на костите могат да се получат даже при съвсем леки удари. Много често заболяването се открива едва когато счупването на кост стане факт, като 60% от счупванията при остеопороза водят да тежка и трайна инвалидизация.
Основната причина за появата на остеопороза е недостатъчното количество на калций в организма. Най-често засегнатите кости са прешлените на гръбначния стълб, бедрената кост и китката.

Рискови фактори за развитие на остеопороза

* Ниско ниво на витамин D и калций в организма;
**Остеопорозата засяга 3 пъти по-често жените;
***Наблюдава се най-често при хора на възраст над 60 г. На практика всяка 3-та жена и всеки 5-ти мъж над 50 г. възраст страдат от остеопороза. С напредването на възрастта рискът от развитие на заболяването се увеличава значително. Но при ниски нива на калция в организма заболяването може да се развие и в по-млада възраст;
****Недостатъчна физическа активност (заседнал начин на живот);
*****Хронична бъбречна недостатъчност;
*******Депресивни състояния;
********Висок ръст и ниско телесно тегло;
*********Редовен прием на някои лекарства: хормони на щитовидната жлеза, антикоагуланти, антибиотици от тетрациклиновата група, глюкокортикоиди и др.;

!Наличието на церебрална парализа в значителна степен увеличава риска от развитие на остеопороза;
!!Честа употреба на антибактериални или противогъбични средства, които съдържат веществото триклозан. Триклозанът се влага в антибактериалните сапуни, пастите за зъби, в продукти за лична хигиена и др. Агенцията по храните и лекарствата на САЩ го включва в списъка на потенциално опасните вещества. В тази връзка се твърди, че антибактериалните сапуни не са по-ефективни спрямо микробите в сравнение с обикновения сапун и топлата вода. Последни проучвания показват, че съществува връзка между количеството на триклозан в урината и костните нарушения при жените.

Скрининг за остеопороза

Ултразвуковата остодензитометрия е неинвазивно безболезнено изследване за откриване на лица с наличие на риск за развитие на остеопороза. Чрез ултразвукови вълни се измерва костната плътност в различни участъци – най-често в областта на петата и ръцете. С помощта на изследването се идентифицират жени и мъже в риск, като за поставянето на окончателна диагноза се назначават и допълнителни изследвания.

●Костната плътност се оценява чрез т.н. T- score:
●Нормата при този показател е от +1 до –1.
●При ниво от –1 до –2.5 се касае за изтъняване на костите (остеопения)..
●Ниво под –2.5 се оценява като остеопороза. В такива случаи се използват и допълнителни диагностични методи.

! Препоръчително е в деня на изследването пациентите да не използват дезодорант, пудра или други козметични продукти върху стъпалата, тъй като това би могло да затрудни интерпретацията на получения образ.

Развитие на заболяването и последици

Доста често остеопорозата се развива безсимптомно, докато се появят първите фрактури на костите. При остеопорозата обикновено се увреждат прешлените, появява се болка в долната част на гърба и гръдната част на гръбначния стълб, като самите прешлени претърпяват деформация.
Основният проблем при това заболяване е опасността от травми и техните последици, при което много пациенти могат да станат инвалиди и дори напълно неработоспособни. Счупването на костите се случва най-често при обикновено падане от височина, равна приблизително на собствения ръст. Рискът за живота след подобни счупвания е най-висок през първите шест месеца след травмата, като той е значително по-висок при мъжете след фрактура на тазобедрената става.


Профилактика на остеопорозата

Предотвратяването на това заболяване е пряко свързано с правилния и здравословен начин на живот. Човек трябва да се храни балансирано, като си набавя по този начин необходимото количество калций и витамин D, както и да се поддържа нормално телесно тегло.

Храни
В това отношение подходящи храни, които са източници на калций, са:

● Млякото и млечните продукти са най-добрите източници на калций. Те съдържат такава форма на калция, която се усвоява лесно от организма. Трябва да се предпочитат киселото мляко, сирената и айрана. Възрастните трябва да предпочитат обезмаслено или нискомаслено мляко (2% или 1%), както и други млечни продукти с ниско съдържание на мазнини. В обезмаслените или нискомаслени продукти количеството на калция остава непроменено. Витамин D спомага за усвояването на калция от организма, поради което често се добавя към млякото. Калций често се добавя към портокаловия сок, соевото мляко, зърнените храни и хляба. Добре е по етикетите на тези храни да се уточнява дали към тях има добавен калций.
● Риба, месо, яйца; (сьомга и сардини, консервирани с костите, защото костите им са меки и може да се консумират).
● Бобови храни – боб, леща, грах;
● Различни зеленчуци, особено зелени листни зеленчуци – пролетни зелени салати, пресен магданоз и целина, лапад, листа от хрян, бяла и черна ряпа, моркови, тиквички, зеле, броколи, лук, арпаджик, чесън;
● Пресни сезонни плодове – препоръчват се зелените ябълки;
● Сусам; тахан (сусамова паста)
● Ядки и семена – слънчогледови и тиквени семки, бадеми, кашу, лешници.
Значение има и начинът на приготвяне на зеленчуците, които са с високо съдържание на калций - те трябва да се готвят в малко количество вода за възможно най-кратко време. Трябва да се има предвид, че някои храни, които са богати на оксалова киселина (напр. спанак) могат да пречат на усвояването на калция от организма.

А ето някои храни, които са на обратния полюс, тъй като имат отрицателно въздействие върху костния метаболизъм:

●Рафинирана захар, бяло брашно, бял ориз;
●Алкохол – потиска образуването на нова костна тъкан;
●Кофеин – увеличава отделянето на калций и магнезий с урината;
●Газирани безалкохолни напитки – предизвикват извличане на калций от костите.
В някои случаи с профилактична цел е възможно и прилагането на медикаменти. Но използването им се препоръчва само при лица с висок риск от развитие на остеопороза.


Колко калций и витамин D (Д) са необходими
Препоръки на Работната група за услуги по превенция на болестите, САЩ

Получаването с храната на достатъчно калций и витамин D поддържа плътността и здравината на костите, като се намалява рискът от развитие на остеопороза.
Ниската костна плътност прави костите чупливи и крехки, като са възможни счупвания даже и при незначителни травми. Витамин D спомага за усвояването на калция от организма. В това отношение полезни са такива храни, които осигуряват на организма необходимото количество калций, витамин D и протеини.
Един въпрос, по който няма нужната яснота, както сред пациентите, така и сред някои специалисти, е колко калций и витамин D са необходими на организма дневно. Грешките в това отношение могат да имат вредни последици.
По-долу количествата калций, които са необходими дневно, се дават в милиграми (mg), а витамин D - в международни единици МЕ (IU).

Децата на възраст от 9 до 18 години трябва да приемат дневно:
1300 мг калций, 600 МЕ витамин D;

Всички възрастни под 50 г.:
1000 мг калций, 400 – 800 МЕ витамин D;

Възрастни на 51 и повече години:
Жени - 1200 мг калций; Мъже - 1000 мг калций;
Мъже и жени: 800 до 1000 витамин D дневно.

Приемането на твърде много калций или витамин D може да създаде риск от образуването на камъни в бъбреците.
Общият калций не трябва да надвишава 2000 мг дневно, а общият витамин D не трябва да надвишава 4000 МЕ дневно.
В някои случаи лекарите препоръчват на пациентите хранителни добавки с калций и витамин D. Но дали ползите или вредите от тях са повече все още е неясно.
Добре е, преди да започнете да приемате витамин Д3, да се консултирате с личния си лекар или с ендокринолог. Има лекари, които съветват всички възрастни, особено жените, през зимата да пият всеки ден на гладно по 4 капки вигантол.