Никога не комбинирайте алкохол с аспирин, тъй като тогава има риск от изкървяване от стомаха!

Д-р Какарашев: Да пием ли по малко ракийка вечер?

Последна промяна на 01 February 2023 в 09:11 1974 0

Ракията, приемана в малки количества и то в редки случаи, може да се каже, че притежава някои полезни качества, сред които са: успокояване на нервната система след изживян стрес, понижаване на високото кръвно налягане, стимулиране на отделянето на стомашни сокове, подобряване на метаболизма, стимулиране работата на сърцето, предпазване от тромбози и други. Понякога изпиването на 50 милилитра ракийка може да ви помогне при главоболие, мигрена, болки в гърба и шията.
Приемът на 50 милилитра домашна ракия на гладно, последвано от спазването на диета с варени картофи, прегорен хляб и малко бяло саламурено сирене, спомага за спиране на диария - това го знам от моя баща Жельо Какарашев и сме го ползвали при необходимост вместо да купуваме и да пием медикаменти.

Обаче редовната консумация на алкохол според СЗО увеличава рисковете от ракови заболявания, включително рак на дебелото черво, рак на черния дроб, рак на ларинкса, рак на фаринкса, рак на устната кухина и рак на гърдата.
При системна злоупотреба с концентрирани алкохолни питиета могат да се отключат множество сериозни хронични заболявания и да възникнат съдови инциденти, които да причинят преждевременна смърт. Това, което можете да си позволите, е по едно малко питие от 50 милилитра ракия или друг концентриран алкохол до 40 градуса не повече от три пъти седмично, разбира се, ако нямате медицински противопоказания за консумация на спиртни напитки. В никой случай не бива да приемате повече от 100 милилитра ракия в ден. Ако сте пили ракия, не пийте вино, бира или друг алкохол.

Наслаждавайте се на чаша червено вино, ако става дума за чаша от 100 до 200 милилитра качествено червено вино и ако лекарите не са ви забранили да употребявате алкохол. Не пийте вино всеки ден. Червеното вино съдържа фенолни съединения и е богато на антиоксиданти, които намаляват риска от развитие на злокачествени новообразувания. Умерената му консумация предпазва от сърдечносъдови и мозъчно-съдови инциденти. Червеното вино е богато на витамини от група В и на минерали, като калий и желязо. Помага при анемия, забавя развитието на атеросклероза и укрепва имунната система.

Ресвератролът във виното премахва токсичните вещества, радионуклеотодите и тежките метали. В никой случай не прекалявайте с употребата на вино, защото ще развиете алкохолна интоксикация, алкохолна зависимост, психо-емоционални разстройства, деградация на личността и чернодробна цироза.

Виж още за: