Панкреатит


Болест : Панкреатит

Последна промяна на 28 September 2017 в 23:26 2884 0

ПАНКРЕАТИТЪТ СЕ ЛЕКУВА С ДИЕТА И СПОКОЙСТВИЕ
Заболяванията на задстомашната жлеза са едни от най-коварните, защото трудно се разпознават. А биха могли да бъдат предотвратени, ако се спазва правилен режим на хранене и не се злоупотребява с алкохола.

НЕРВНОТО ПРЕНАПРЕЖЕНИЕ ИЗВАЖДА ОТ СТРОЯ ЗАДСТОМАШНАТА ЖЛЕЗА
Болки под лъжичката или в лявото подребрие, възникващи след ядене; тежест в горната част на корема; подуване и къркорене на червата – всичко това са прояви на едно и също заболяване – панкреатит, което всъщност е прогресиращо възпаление на задстомашната жлеза.

ПРИЧИНИТЕ ДА ЗАБОЛЕЕ ЗАДСТОМАШНАТА ЖЛЕЗА СА МНОГО
Тя може да се възпали след травма на корема, от простуда, грип, херпес; може да заболее и при възпален апендикс, при гастрит, хранителна алергия, преяждане и неправилно хранене. Когато говорим за неправилно хранене, почти винаги имаме предвид преобладаване на мазното и сладкото.
Но един от основните врагове на панкреаса е състоянието на нервно пренапрежение.
За един ден задстомашната жлеза изработва почти 800 г панкреатичен сок, който преработва храната. Освен това съдържа вещества, които потискат собствените и ферменти, за да не се “самоизяде”. Ако обаче по някакви причини ферментите се активизират преждевременно, задстомашната жлеза се уврежда. Ако жлъчен сок попадне в задстомашната жлеза, се активизират нейните ферменти и се отключва процесът на саморазрушаване.

МАЗНОТО И ВЪГЛЕХИДРАТИТЕ СА АД ЗА ЗАДСТОМАШНАТА ЖЛЕЗА
Клиничните прояви на панкреатита са разнообразни. Дори невинаги се появяват болки в лявото подребрие. Понякога болните се оплакват от прилошаване, понижен апетит, метеоризъм, редуване на диария и запек. Това също е панкреатит, който се проявява с недостатъчно постъпване на ферментите в червата. В този случай човек започва да слабее.
Ако получите мъчителна, опасваща болка в горната част на корема; ако тя продължава и към гърба; ако ви прилошава и повръщате; ако ви се подува коремът и усещате слабост – възможно е да сте получили остро възпаление на задстомашната жлеза. А това предполага веднага да извикате “Бърза помощ”. Докато дойде лекарят не яжте и не пийте нищо, за да не дразните допълнително жлезата. Наложете на болното място торбичка с лед и увийте с кърпа. Не приемайте и никакви лекарства, за да не се “замаже” клиничната картина и да се затрудни диагностиката. Легнете и отпуснете коремните мускули. Не трябва да се отказвате да ви приемат в болница, дори и да се почувствате по-добре.
При остър панкреатит се получава кратък период на мнимо подобрение. Но след това болестта се възвръща, при това в много по-тежка форма.
Острият панкреатит може да премине в хронична форма, ако не се предприеме своевременно лечение. Но хроничен панкреатит може да възникне и като самостоятелно заболяване. Той се обостря обикновено след празнични трапези.
Препоръката на специалистите е съответно да не прекалявате с мазните ястия, а също и да намалите приемането на продукти с високо съдържание на въглехидрати.

НЕ СЕ УВЛИЧАЙТЕ ПО ПРЕСНИТЕ ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ
Един месец след пристъп на обостряне се придържайте към диета, която намалява натоварването на задстомашната жлеза. Изключете от менюто си бобовите продукти, гъбите, ядките, както и суровата целулоза (пресните плодове и зеленчуци), но най-вече зелето. Противопоказани за вас в този период са също белият хляб, баничките, концентрираното мляко. Вредни са силните бульони, пържените, лютивите и киселите ястия. През този период не посягайте към кренвирши, субпродукти, пушени продукти, консерви, маринати, хайвер, мазна риба. За съжаление ще трябва да се откажете и от прясно изпечените тестени изделия, от сладоледа, кафето, какаото, шоколада, цитрусовите плодове и газираните напитки.
Ще повторим, че не трябва да се увличате по пресните плодове, защото близките на болния непрекъснато правят тази грешка – за да поглезят болния, те му носят различни плодове, а това е вредно. Вярно е, че витамините са необходими на всички болни хора, но пък пресните плодове и зеленчуци в този период не помагат, а пречат на задстомашната жлеза. Два банана или сладки узрели ябълки няма да навредят на здравето, обаче киселите плодове са противопоказни. Затова ви препоръчвам печени ябълки, а зеленчуците е най-добре да ги приемате във варен и задушен вид. Полезни са варените картофи и моркови. Препоръчвам ви препечен бял хляб, а от месните продукти – немазна риба, немазно месо, кокоше или заешко например.

ГЛАДУВАНЕТО СЪЩО ПОМАГА
Лечението на хроничния панкреатит преди всичко се състои в спазване на диета. При обостряне през първите два-три дни се препоръчва гладуване. След като започнете да излизате от острите фази на заболяването, трябва да се придържате към правилната диета. Всъщност болните с панкреатит трябва цял живот да спазват диета, за да запазят функциите на задстомашната си жлеза.
Приемането на ферменти е много разпространена заместителна терапия. Заедно с тях се назначават и спазмолитици, а понякога и така наречените прокинетици.
Понякога болните с хроничен панкреатит развиват захарен диабет. Когато той е в лека форма, се назначава диета с ограничаване на въглехидратите. При по-тежка форма на диабета трябва да се приемат препарати, понижаващи нивото на захарта в кръвта. Разбира се, назначават се и други поддържащи лекарства – витамини и най-вече такива, които неутрализират действието на жлъчния сок.
За да се предотврати обостряне на хроничния панкреатит, трябва да излекувате жлъчните си пътища, дори да се налага операция за тази цел.
Съвременните лабораторни изследвания помагат да се постави правилната диагноза. Сред тези методи много широко напоследък се прилага компютърната томография, която точно открива възпалителното огнище.

ПРИМЕРНО ОБЕДНО МЕНЮ
Препоръчително е след като отмине острият период на болестта:
• Първо: вегетарианска или зеленчукова супа с добре разварени зеленчуци;
• Второ: немазно месо и риба – варени или задушени котлети например;
• Трето: десерт – сухи бисквити, мармалад, мед и сладко;
• Напитки: неконцентриран компот, слаб чай, слабоалкална минерална вода.