Пазете се от кърлежи

Последна промяна на 28 април 2021 в 13:08 94 0

Кърлежите представляват сериозна заплаха за здравето дори и в градски условия. Бъдете нащрек в парка, градинките или около басейна.

Когато открием впит кърлеж по тялото, трябва възможно най-бързо да го отстраним. Колкото по-дълго кърлежът смуче от кръвта, толкова по-голям е рискът от инфекция. Методите за изваждане с олио или крем са неправилни, тъй като по този начин дразним кърлежа и той може да се забие още по-дълбоко.

Най-ефективно е механичното отстраняване с пинсети, които е най-добре да са с остър край. Кърлежът се хваща възможно най-отпред за главата и се изважда бавно навън. Така шансът паразитът да излезе изцяло е най-голям.

Много удобно за вадене на кърлежи е продаваното в аптеките приспособление тип кози крак

От инфекциите, пренасяни от кърлежи, най-широко разпространени в България са Лаймската болест, марсилската треска, ку-треската, конго-кримската хеморагична треска. Инфекциите могат да протекат с тежки усложнения, но при навременно и правилно антибиотично лечение настъпва пълно оздравяване. Затова, ако сте имали кърлеж и след време проявите някакви симптоми, задължително уведомете лекуващия ви лекар, че ви е хапал кърлеж. Това може да спести много ценно време за правилната диагностика. Задължително отидете на лекар и ако се появи голямо червено петно около мястото на ухапването – т.нар. биволско око.

За да осигурим защита от кърлежи, добре е да спазваме следните прости и ефикасни правила:

- Препоръчително е да носите дълги панталони и чорапи.

- Използвайте репеленти, чийто ефект е около 2-3 часа, след което отново трябва да ги нанесете. Продават се в аптеките и дрогериите.

- Носете светло облекло – по този начин по-лесно можете да забележите кърлежа по него.

- Изтупвайте винаги дрехите си, след като сте били на открито.

- Добре е да се изкъпете и внимателно да огледате тялото си.

- При децата внимателно разглеждайте главата им, както и свивките под мишниците и над бедрата, тъй като повече от ухапванията са там.

Виж още за: