Пазете се от остър панкреатит и рак.

Интервю с хирурга д-р Ален Петров
Болест : остър панкреатит

Последна промяна на 11 September 2023 в 08:23 870 0

• Доктор Ален Петров е завършил медицина през 2006 г. в Медицински факултет на Тракийски университет - Стара Загора
• През 2012 г. придобива специалност „Хирургия“
• От 2017 г. има образователна и научна степен „Доктор по медицина“
• Главен асистент е по хирургия в МФ на Тракийски университет
• Работи като хирург в УМБАЛ „Проф.Киркович“ и МЦ „HBO“ - Стара Загора

- Доктор Петров, някои хора си позволяват да преяждат и да препиват, кога със повод, кога без повод, те си знаят. Обаче едва ли знаят и едва ли си дават сметка, че така могат да си причинят остър панкреатит…

- Доктор Какарашев, от една страна, здравната култура на средностатистическия българин не е на високо ниво, а от друга страна, острият панкреатит е тежко и животозастрашаващо заболяване. След хранителната и алкохолната ексцесия следва внезапна непоносима болка в горната част на корема. Болният си щади корема, тъй като всяко движение засилва болката. Той заема поза на "молещ се мохамеданин" или лежи на една страна със свити към корема крака. Болката от корема се разпространява към гърба, отива към лявата плешка и лявата половина на половите органи. Следва неспирно повръщане, при което няма облекчение. Състоянието на болния бързо се влошава. Пациентът с остър панкреатит е с раздут корем, превъзбуден, неспокоен, има увеличена сърдечна честота, диша учестено, вдига висока температура и му спада артериалното кръвно налягане. По кожата му избива студена пот, цветът на кожата и видимите лигавици става жълто-оранжев. При тежка интоксикация болния може да изпадне в безсъзнание.

- Как се диагностицира тази коварна болест - остър панкреатит?

- Диагнозата се поставя по получените данни от разпита на болния, от прегледа на обективното му състояние, от лабораторните показатели и от ехографията на коремните органи. Понякога се прави и лапароскопия. Основен критерии е силното повишение на ензима амилаза в кръвния серум - нивото на серумната амилаза става три и повече пъти над нормата. Тя е висока в първите 4 до 24 часа. Нормализира се чак след третия ден от лечението. Хващат се и други отклонения в лабораторните изследвания, като увеличение на общия брой на левкоцитите, завишена кръвна захар, повишени АСАТ и АЛАТ, увеличени алкална фосфатаза и завишен билирубин.

- Консервативното или оперативното лечение спасява болния с остър панкреатит?

- За съжаление, Доктор Какарашев, в повечето случаи, нито едното, нито другото могат да спасят живота на болния, тъй като панкреасните ензими смилат панкреасната жлеза и разлагат коремните органи - там става "леш и мазало". Необходимо е болният незабавно да потърси медицинска помощ и моментално да бъде настанен в хирургия. Обикновено през първите три денонощия той се подлага на глад с контролирано приемане на течности. Вливат му се водно-солеви разтвори и му се прилагат антибиотици, аналгетици, спазмолитици, H2 - блокери, PPI - блокери, протеазни инхибитори и други медикаменти. Ако болният с остър панкреатит не се повлияе благоприятно от консервативно лечение, ако се влоши рязко състоянието му, ако направи перитонит или изпадне в шок, тогава незабавно се пристъпва към тежка хирургична операция, като шансът му да оцелее е минимален.

- Какви съвети ще дадете на хората при панкреатит?

- Избягвайте всички тлъсти меса, червени мазни меса, пушени колбаси, трансмазнини /маргарин/, алкохол, консервирани продукти, тлъсти и осолени риби, черен дроб, хайвер и пържени яйца. Имайте предвид, че пакетираните храни често съдържат високи количества готварска сол, нитратна сол, мазнини и изкуствени добавки, които не ви препоръчвам да консумирате. По отношение на зеленчуците, следва да ограничите до минимум ястията, в които има патладжан, ряпа, бяло зеле, гъби, сладки чушки и чесън. От сладкарските продукти не прекалявайте с консумацията на шоколад и бяла захар. За вас не са подходящи доматените сокове, както и всички пикантни подправки. Вместо газирани напитки, кафе и какао пиите айран от натурално кисело мляко и прясно изцедени плодови сокове. Съветвам ви никога да не прекалявате с удоволствията, включително с яденето и с пиенето!

- Като говорим за заболяванията на панкреаса е редно да отбележим, че смъртността от рак на панкреаса е изключително висока. В тази връзка да Ви запитам, как можем да се предпазим от раковите болести?

- Трябва да се храните здравословно, като ограничите употребата на месо, млечни продукти, алкохол, консервирани и пържени храни. Спрете тютюнопушенето. Увеличете употребата на пресни плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и варива. Особено полезни са морковите, динята, шам фастъкът, ряпата, бобът и копърът. Яжте всякакви ядки. Движете се повече и спортувайте. Ако сте с наднормено тегло, вземете мерки да отслабнете. На закуска е препоръчително да изядете една кофичка натурално кисело мляко. Ако не ви е забранена употребата на алкохол, на вечеря може да си позволите една чаша от 250 милилитра качествено червено вино, тъй като червеното вино съдържа ресвератрол и предпазва от онкологични болести.

- Благодаря Ви за изчерпателните полезни съвети. Обаче, колкото и да се предпазваме, бива да сме наблюдателни по отношение на симптомите на рака. Когато ходим по голяма нужда в тоалетната е възможно да забележим кръв в изпражненията. Как да разберем дали тази кръв идва от хемороиди, от полипи или от рак на дебелото черво?

- Малко трудно ще се ориентирате, но ще ви обясня, за да знаете. Кръвта при рака на дебелото черво и ректума е примесена с фекалиите, за разлика от кръвта при хемороидите, където тя е под формата на чисти, бистри капки, разположени върху фекалиите. За правилното поставяне на диагнозата са необходими следните стъпки, които не трябва да бъдат пренебрегвани от нито един лекар. Започваме със снемането на анамнеза, тя ни дава 80% от диагнозата. Разпитваме болния за вредни навици, обичаен хранителен режим, наличие на придружаващи заболявания и приемани лекарства; наличие на член от семейството с идентично заболяване; промени в ритъма на изхождане с редуване на запек и диария; промени в изхожданията; променен вид и консистенция на фекалиите; наличие на кръв и слуз в изпражненията. Извършваме физикален преглед, като целта е определяне тежестта на увреждане на общото състояние на пациента. Определяме състоянието на сърдечно-съдовата система, белия дроб и неврологичния статус. Извършваме палпация на черен дроб и търсим туморна формация из корема. Обикновено при физикалния преглед се установяват бледа кожа и лигавици, възможно е опипване на образувания по хода на червото. Търсят се прояви на жълтеница. Извършва се ректално туше, при което лекарят вкарва показалеца на едната си ръка в ануса на пациента и чрез щателно опипване търси наличието на тумори, кръв, слуз и болка.

- Кои Ваши операции и пациенти никога няма да забравите?

- Хирург с голям опит съм и съм направил хиляди операции. Преди време от стомаха на мъж от Раднево извадихме погълнати тел и пирони с тегло около 600-700 грама. От ректума на хомосексуален мъж чрез хирургична операция изкарахме на теслата дръжката. При операция на друг хомосексуален мъж, в ректума му открихме вкаран флакон със силикон за строителни цели. Имал съм пациенти, които сами са си причинили остра чревна непроходимост и преплитане на червата. Това е станало при поглъщане на необелени тиквени семки, при консумация на чушки заедно с дръжките им, при ядене на грозде с чепките и при хапване на череши без да се махат костилките.
- Според вас, кое е най-важното за оцеляване на хирургично болния?

- Най-важното, Доктор Какарашев е кой лекува болния, особено ако същият подлежи на хирургична операция. Жизненоважно е пациентът навреме да попадне при подходящ, добър специалист. Недобрата квалификация на някои от колегите ни, съчетана с неспецифичните прояви на заболяванията, често стават причина за дълго и мъчително лутане и обикаляне на пациентите из лекарските кабинети и лабораториите, при което се губи ценно време за помощ на болния. Понякога колегите ми просто, за да отчитат извършени дейности правят множество излишни изследвания, ненужни консултации и в крайна сметка - назначават грешни терапии. Извършването на подобни "импровизации" с диагностиката и терапията, обичайно водят до влошаване на състоянието на пациента. Опитът ми показва, че забавянето на правилното лечение на болния може да се окаже фатално не само за здравето, но и за живота му!
Виж още за: