Проф. д-р Станка Маркова, сексолог: Сексът удължава живота

Последна промяна на 28 September 2023 в 09:44 426 0

Мнението на експерта

Проф. д-р Станка Маркова е завършила медицина във Висшия медицински институт - София. Има две специалности - „Социална медицина и обществено здраве” и „Информатика и здравен мениджмънт“. Специализирала е сексология, семейно планиране и сексуално здраве в Полша, Холандия, Белгия и Великобритания. Почетен председател е на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и е главен редактор на списание „Здравни грижи”.

Предлага консултации, свързани със сексуални проблеми и сексуални взаимоотношения между партньорите и в семейството.

С проф. д-р Станка Маркова може да се свържете по мейл markovac@abv.bg и на телефон 0888 510006.

- От толкова много медицински специалности защо избрахте точно сексологията?

- Още като студентка, когато разбрах, че в университета има кръжок по сексология, воден от д-р Тодор Бостанджиев, се записах. Интересът ми беше в известен смисъл личен, защото знаех малко по темата. Много млади хора днес не знаят, че тогава завършвахме университетите и ни изпращаха да работим три години по разпределение – там, където има нужда от нас. Всички големи села в България имаха лекар, стоматолог и родилен дом. Ние бяхме истински общопрактикуващи лекари. Аз завеждах селска здравна служба с родилен дом в град Плачковци. Имах район от 21 селца в планината от Трявна до гара Кръстец. Бяхме на разположение 24 часа в денонощието.

Възрастните мъже в региона работеха като секачи в горското стопанство. Като ходех при тях в гората, за да набирам кръводарители, виждах, че те неизменно обядваха със сланинка и задължително праз лук или чесън. Тези хора, като ме поопознаха, се поотпуснаха и започнаха при мен да идват техните жени на по около 70 години. Те искаха да им дам нещо, за да не ги боли, когато „се имат“ със своя човек. Аз бях млада, току що завършила медицина и не можех да повярвам. Питах една от тях: „Кога се имате?“ – „Ката вечер“ - ми отговори тя. Пропускали, само когато беше войник и когато „се пера“ (когато жената е в месечен цикъл).

- Шегувате ли се?

- Не, не се шегувам. Като започнах да разпитвам дядовците: „Какво правите, бабите се оплакват?“ Те ми отговаряха, че вечер, докато не пийнат една малка ракийка и не „олабят жилата“, не могат да заспят. Тогава започнах да се интересувам повече и разбрах, че сланината е основен източник за изграждане на половите хормони, алкохолът с висок градус води до отпускане от стреса и тревогите.

- Да разбирам ли, че сексът при тези възрастни хора е бил станал навик?

- Навикът е велико нещо, но зависи в каква посока се проявява – положителна или отрицателна. Крайното му проявление е пристрастяване.

- В предварителния разговор споменахте, че гледането на порно е подходящо за хората в третата възраст. Истина ли е това?

- Да, истина е. Сексът в напреднала възраст е един от мощните фактори за дълъг и качествен живот в старостта. Ще дам един пример: Световната здравна организация (СЗО) наблюдава както вредните, така и полезните фактори за здравето на населението. Преди време е било установено, че населението от Тибетското плато изобщо не боледува от заболявания на сърцето и живее много дълго. Обект на проучване бил и стилът на живот на столетниците и се оказало, че те са правили секс до напреднала възраст.

На екип от СЗО направило впечатление, че в едни италиански селца, южно от Неапол, една трета от населението са столетници. Тогава възложили на два научни института, независимо един от друг, да проучат всички фактори, които влияят на това население – от генетика до хранене и т.н. Изводите и на двата института по отношение на факторите били сходни:

Работата и чувство за полезност - хората са се пенсионирали, но не са спрели да се занимават с някаква работа, по-скоро хоби – риболов, лозарство и други подобни дейности. Те нямат работно време, нито началник, но имат усещането, че са полезни, както за себе си, така и за близките си;
Общуването – имат клубове, в които се събират поне веднъж седмично. Там се веселят, танцуват заедно се жените.
Не живеят сами – когато единият съпруг си отиде, преживелият се събира да живее с друг;
Секс – независимо, че в тази възраст мъжете имат различни по тежест еректилни проблеми, те не се срамуват от това. Те смятат, че сексуалното изживяване може да се постигне и без полов член. Важното е да накараш другия да се почувства обичан и желан. Има и други части на тялото, които носят сексуална наслада. Важното е всеки да се стреми към взаимност и да доставя удоволствие на другия;
Храна – средиземноморската диета, включваща зехтин, маслини, домати, риба, много плодове и това, което много ме учуди – във всичко слагат розмарин (в чай, храна, салати). Явно розмаринът съдържа вещества, които влияят добре на кръвоносната система и на обмяната на веществата;
Движение – те работят, танцуват, разхождат се край морето.

- С риск да скандализираме българската публика, защо гледането на порно от двойката не е срамно и може да е полезно?

- За тази възраст порното е полезно, защото то дава най-много стимули за либидото и на двамата партньори, особено на мъжа, при когото проблемите са видими. Тук са събрани всички стимули – визуални и слухови. В тази възраст е полезно хората да си кажат: „Децата пораснаха, имаме жилище, не бързаме за работа. Сега е нашето време, но то е малко. Нека опитаме всичко“. В този смисъл порното може да помогне да опитат всичко.

- Тук е мястото да ви запитам, защо гледането на порно всъщност е опасно за младежите?

- Гледането на порно е особено опасно за момчетата в предпубертет. Много често, гледайки порно, те мастурбират и имат първата еякулация, преди още да са имали първата нощна полюция. Много често те се комплексират, сравнявайки половия орган на тези напомпани мъже от порно филмите със себе си. Така се стига до отлагане на сексуалното общуване с жена. В следващ момент, когато общуват с жена, отново се комплексират относно времетраенето на половия акт. Има случаи на младежи в пубертета, които се пристрастяват към мастурбирането до степен да не могат да заспят, без да си пуснат порно.
Какъв е механизмът, по който се развива тази зависимост към порното?
Механизмът на развитие на зависимостта към порното е същият като този при наркотиците - с времето се налага все по-голямо и по-голямо увеличаване на дозата.

- А добре ли е хората да използват вибратори, надуваеми кукли и т.н.?

- Да, добре е, стига да ги ползват по предназначение, да не прекаляват с употребата им и да ги ползват съвместно с партньорите си по време на интимното общуване. Чрез тези атрибути те внасят разнообразие в секса и си доставят допълнителни оргазми. Полезни са и при самотни хора или при дълга раздяла с партньора. Е, не е същото, но върши работа и е полезно за организма, защото раздвижва хормоните, кръвта и дишането.

- При съвременните хора, нормално ли е, добре ли е първият полов акт да се случи по-рано, около 16-тата година на момчето и момичето?

- Не само първият полов акт, но и първото сексуално изживяване, което формира така наречения от мен сексуален почерк. Всеки се изявява със свой сексуален почерк.

Докато девизът преди беше „Майки, пазете момичетата!“, защото има опасност да забременеят нежелано, да направят аборт и да останат стерилни, то девизът сега е „Майки, пазете момчетата!“ Необходимо е майките да общуват със своите синове, да ги стимулират да имат приятелка, да се радват, ако са имали полов акт около 16-годишна възраст, за да са спокойни, че с мъжествеността им всичко е наред. Тези препоръки са особено валидни във времената на ширещо се и почти от никого неразбираемо джендърство, което е отделна и също дълга тема.

 

Д-р Румен Какарашев