Профилактика на кожните тумори


Болест : рак на кожата

Последна промяна на 28 September 2018 в 08:12 1100 0

„Профилактика на кожните тумори“ бе темата на лекцията на доц. Красимир Киров, началник на Клиниката по дерматология в УСБАЛО. Тя бе част от полезната идея „Училище за пациенти“ на лечебното заведение.

Солариумите доказано крият риск от меланома. В Европейския съюз и в САЩ вече е забранено на младежи под 18 години да ги ползват без разрешение от родител. На солариумите задължително трябва да стои предупреждение, че UV лъчите носят риск за кожата.

Златните правила през лятото
- Стойте на сянка.
- Носете широки памучни светли дрехи с дълги ръкави, които да покриват нежните части на тялото.
- През лятото задължително трябва да носим шапка и очила. Предпазването на очите от слънчевите лъчи е много важно, защото се оказва, че така намаляваме риска от развитие на катаракта.
- Ползвайте крем със слънцезащитен фактор 30.
Вече всеки ден в бюлетина за прогнозата на времето изкарват и индекс на силата на UV слънчевите лъчи. При степен 1 и 2 означава, че ще е облачно и не е необходима особена защита. При степен от 3 до 7 задължително спазвайте препоръчаните златни правила за лятото. Ако е обявен индекс от 8 до 11 съветът на специалистите е да си останете в къщи.
За да съберете полезния за организма ни витамин Д е достатъчно да стоите 10 минути дневно на слънце, ненамазани с крем.

Какъв крем да изберем
Слънчевите лъчи биват А, В и С. С са най-канцерогенни (ракообразуващи). Озоновият слой по принцип ги спира. Но над Нова Зеландия и Австралия има изтъняване на озоновия слой и това може би е причината там да има по-висока заболеваемост от рак на кожата - меланом, в сравнение с другите части на света.
Лъчите А проникват в дълбочина. Лъчите В действат на повърхностния слой на кожата. Слънцезащитният крем трябва да блокира и двата вида. Крем с обявен 15 фактор блокира 93 процента от тези лъчи. В този смисъл можете спокойно да ползвате крем с нисък - 15 фактор. За да действа той обаче трябва да нанасяте дебел слой на всеки два часа.
Ако не нанасяте крем, меланоцитите (пигментните клетки в кожата) образуват еквивалента на фактор 3, когато почернявате.

За децата
От кремовете, предлагани в аптеките, лекарите препоръчват за децата да изберем крем с цинкови соли, които образуват слънцезащитна броня по кожата. Те са по-подходящи от тези с обявен висок фактор. Всъщност при тях се получава физическа, а не химическа защита на кожата, което е по-разумно с оглед на факта, че все повече деца са склонни към алергии и дерматити. Съдържанието е отбелязано на опаковката. Единственият им недостатък е, че от тях кожата става бяла, те не могат да се размажат напълно.
Бебета, особено до 6 месеца, не е редно да се излагат на слънцето. За тях не се препоръчва да се мажат с какъвто и да било крем. Най-адекватната защита за тях е облеклото, което да е леко, но да покрива нежната кожа.

Рискови фактори за рак на кожата
- Физически (ултравиолетовите лъчи на Слънцето, както и силно изгаряне на кожата)
- Химически
- Вируси. Според последни наблюдения папилома вирусът има отношение към рака на кожата.
- Вътрешни – генетична предразположеност.
Най-предразположени към рак на кожата са хората с руси коси, червенокосите, със светли очи, със светла кожа. Макар в нашата страна такива хора да са по-малко, все пак българите са сред генотиповете, рискови за рак на кожата.
Най-рисково за образуване на рак на кожата в зряла възраст е изгарянето в ранна детска възраст. Процесът на развитие на тумора продължава средно 20 години и обикновено средната възраст, при която се проявява, е 55 години. Затова никога не излагайте, дори и намазани с крем, децата на силно слънце през лятото. Не е добре да са на плажа след 11 и преди 16 часа. Ако все пак сте с деца на плажа, те трябва да са с шапка, качествени слънчеви очила, дрехи, които да покриват нежната детска кожа. Вече се продават специални дрехи с UV защита.

Видове рак на кожата
1. Немеланомни кожни тумори:
- Базацелуларни карциноми – това са незаздравяващи дълго време ранички по кожата. Ако имате такива, задължително посетете лекар.
- Спиноцелуларни карциноми – Ако имате такива, задължително ползвайте слънцезащитен крем, той ще ви се отрази благоприятно.
2. Меланома – Това е страшният, животозастрашаващ рак на кожата. Развива се от генетична мутация на пигментните клетки на тялото. Той нараства с времето в дълбочина в кожата. При него не е препоръчително да ползвате крем със слънцезащитен фактор. Оказва се, че тези кремове по-скоро вредят при такова състояние. През лятото трябва да ползвате другите методи на защита от слънцето.
За меланом можем да се притесним, ако някоя бенка започне да става несиметрична, с неравномерно оцветяване, неравномерни очертания. Обикновено такива бенки са около 5-6 мм. Но ако бенката се променя, дори и да не е по-голяма от 2-3 мм, задължително отидете на лекар.
Кератозите не са рак, но някои могат да доведат до рак. Това са заболявания на кожата, при които има увеличаване, удебеляване на роговия слой на кожата. При по-светли хора често се появяват люспести и белещи се кожни участъци. Работещите с бои, разтворители и др. също има риск да развият кератоза. Има и генетично обусловена кератоза, характеризираща се с т.нар. „гъша кожа”. Себореичната кератоза пък се проявява все по-интензивно с напредване на възрастта с различни по размер овални петна по тялото, най-вече по гърба. При всички тези кератози е препоръчително да мажете слънцезащитен крем през лятото.

Бенките
1. Отстраняването им не крие риск, каквото мнение битува сред хората – успокояват специалистите.
2. Бенките се отстраняват, само ако са проблемни – има динамика в развитието им (промяна във формата, големината, очертанията).
3. При бременните жени, особено тези, заченали ин витро, подлагани на хормонални терапии, е нормално дермални невуси (бенки) да нараснат, особено по гърдите или корема. Добре е да се координират гинеколог и дерматолог.
Лекарите съветват, ако имате по-големи бенки или такива, които ви тревожат, да ги снимате. Правете им снимки на всеки 6 месеца и ги сравнявайте с предишните. При промяна в бенката трябва да отидете при личния лекар или при дерматолог. Те ще ви изпратят на онкодерматолог.