Рак на белия дроб


Болест : Рак на белия дроб

Последна промяна на 20 April 2018 в 00:01 2599 0

В световен мащаб от всички онкологични заболявания ракът на белия дроб е най-често срещаната причина за смърт при мъжете и втората при жените. Основните рискови фактори за развитието му са активното или пасивното тютюнопушене, замърсяване на въздуха, някои химикали и видове радиация, фамилна обремененост. Въпреки доказаната причинно-следствена връзка между рака и тютюнопушенето, ракът на белите дробове засяга и непушачи, дори такива, които никога не са запалвали цигара.

Един от основните проблеми в България е късното диагностициране. Повечето пациенти разбират, че имат рак, чак когато са в трети или четвърти стадий. Много от пациентите са били диагностицирани, след като са си правили рентгенови снимки на белия дроб по повод на други заболявания. Ако диагнозата се постави в ранен стадий, се прави оперативно и консервативно лечение, с което има по-добра надежда за живот.

Симптоми

Коварното заболяване се развива без симптоми в ранните стадии.
Не подценявайте следните сигнали: загуба на тегло, изостряне на хронична кашлица, затруднено дишане, дишане с хрипове, отделяне на кървави храчки, болки в гърба. За съжаление тези симптоми се появяват, когато заболяването вече е в напреднал стадий.
Единствената профилактика е здравословният начин на живот. Особено важно е всяка белодробна инфекция да се довежда до пълно излекуване.

Генетични тестове
Те показват дали туморът демонстрира фактори, които го правят податлив на лечение. Тези фактори (биомаркери) могат да бъдат открити в кръвта, телесните течности или тъканите и да позволят идентифицирането на специфични подтипове на заболяването. След като генетичният профил на тумора бъде определен, се създава възможност за назначаването на по-ефективно и подходящо за конкретния пациент лечение.