Рак на белите дробове


Болест : белодробен рак

Последна промяна на 17 ноември 2021 в 09:50 236 0

Ракът на белите дробове е водеща причина за смърт от онкологични заболявания в България - алармира ръководителят на Клиниката по медицинска онкология в УМБАЛ „Света Марина“ - Варна доц. д-р Николай Цонев по време на онлайн семинар за журналисти по повод месеца за борба с рака на белите дробове. Събитието се организира от АстраЗенека България като част от информационната кампания „Ново нормално, същият рак“.

Симптомите на ковид могат да бъдат близки до тези на рака. Имайте предвид, че не всяка кашлица е ковид

Какво представлява ракът
Ракът тръгва от една родителска клетка, която, вследствие на различни фактори, получава увреждане и става родоначалник на цяла група агресивни клетки, които унищожават околните тъкани, а някои дават и метастази.
За съжаление тревожната статистика у нас е, че около 70 процента от случаите се диагностицират прекалено късно, когато ракът е в IV стадий. Тогава прогнозата за преживяемост е до 5 години. В това отношение сме по-зле от Европа.

Увреждащи фактори
- Както всички си знаем, това са на първо място цигарите.
- Градското замърсяване.
- Професия във вредна среда – излагане на азбест, радиация, арсен, никел, токсини.

Кой е в риск
- Най-застрашени са т.нар. високорискови пушачи – с над 30 пакетогодини. Това са хора, които пушат над 20 цигари дневно в рамките на 1 година. Ако пушат 2 кутии дневно, тогава една астрономическа година им се брои за 2 пакетогодини.
- Най-рискова е възрастовата група 55 – 74 г. По-застрашени са мъжете.
Има два вида рак – дребноклетъчен и недребноклетъчен, какъвто е обикновено ракът при пушачите. Дребноклетъчният рак се среща в около 10-15 процента от случаите и той е по-агресивен. Засяга млади хора, често жени и непушачи, за разлика от другия вид рак.
- В повишен риск от развитие на рак на белите дробове са и хората с други белодробни заболявания - туберкулоза, ХОББ и белодробна фиброза.

Ако откажем цигарите
- Още в първите 12 часа нивото на въглероден оксид в кръвта спада до нормалното. Кръвта ни се насища с достатъчно кислород.
- Функцията на белите дробове се връща към нормално състояние още след 2 седмици.
- След една година рискът да получите коронарна болест на сърцето става наполовина по-нисък, отколкото когато сте пушили.
- 5 години след отказване на цигарите намалява рискът от развитие на рак на устата, гърлото, хранопровода, пикочния мехур, от инсулт.
- 10 години след отказ от тютюнопушене рискът да развиете рак на белия дроб вече е наполовина.

Кога да се притесним
За съжаление в ранните стадии на рак на белия дроб няма симптоми.
Задължително отидете на лекар:
- Ако имате продължаваща дълго кашлица. Пушачите, които имат тютюнджийска кашлица и усетят промяна в характера на кашлицата.
- Ако плюете храчки, примесени с кървави жилки.
- Затруднено дишане.
- Болка в гърдите.
- Рязко отслабване.
- Умора, отпадналост.

Как се диагностицира
- Прави се рентгенова снимка.
- Прави се конвенционална томография СТ, РЕТ скенер или друг вид образна диагностика.
- Взима се биопсия – малко тъкан, която се наблюдава от патоанатом. Методите за вземане на биопсия са иглена, бронхоскопия и торакоцентеза, като се избира от тях според конкретния случай.
- Съвременните методи на диагностика изискват изследване и на така наречените предиктивни биомаркери, според които се избира лечението за конкретния пациент.

Лечението
В България и диагностиката, и лечението са безплатни за пациентите, когато минават по реда на клиничната пътека. У нас нивото е много добро, над средното за Европа. Проблем при нас е профилактиката и липсата на скрининг на рискови групи, какъвто се прави вече в много държави. Защото ранното откриване на тази страшна болест е единственият шанс за удължаване на живота.