Рак на гърдата


Болест : Рак на гърдата

Последна промяна на 14 September 2023 в 12:44 478 0

Доктор Ален Петров е завършил медицина през 2006 г. в Медицински факултет на Тракийски университет - Стара Загора. През 2012 г. придобива специалност Хирургия. От 2017 г. има образователна и научна степен Доктор по медицина. Главен асистент е по хирургия в МФ на Тракийски университет. Работи като хирург в УМБАЛ „Проф. Киркович“ и МЦ „HBO“ - Стара Загора.


- Кога трябва да мислим за рак на гърдата?

- Винаги, особено ако сте на зряла възраст. Колкото по-рано се диагностицира ракът на гърдата, толкова по-добър е шансът за успешно лечение. Затова е важно всяка жена да проверява редовно гърдите си. Има много различни признаци и симптоми на рак на гърдата, така че самоизследването на гърдите за всяка необичайна промяна е от съществено значение. Самопрегледът на гърдата трябва да бъде част от месечната ви грижа за здравето. Необходимо е незабавно да посетите вашия лекар, ако откриете каквито и да било промени в гърдите.

Ако сте над 40-годишна възраст или сте изложени на висок риск от рак на гърдата, е препоръчително веднъж годишно да направите мамографски и физикален преглед при хирург. Симптомите на рак на гърдата често са неспецифични и варират в широки граници - от бучки и подуване до промени в кожата. Имайте предвид, че много видове рак на гърдата нямат никакви симптоми. Признаците на рак на гърдата приличат на белезите на доброкачествените заболявания, като възпаления, фиброаденоми и кисти на гърдата. Най-известният симптом на рак на гърдата е опипването на бучка в гърдата. Освен туморна формация в гърдата, всяка жена трябва да търси нарастване на гърдата, удебеляване на кожата на млечната жлеза или изместване на гръдното зърно настрани. При различните видове рак на гърдата се появяват редица свързани симптоми. Например инвазивният дуктален карцином, който се образува в млечните канали, може да причини ясно доловима бучка, която можете да усетите. Инвазивният лобуларен карцином, който се образува в млечните жлези, може да причини удебеляване на гърдата.

- Кои са ранните предупредителни признаци при рак на гърдата?

- Това са: кожни промени, като подуване, зачервяване или други видими разлики в едната или двете гърди; увеличаване на размера или промяна във формата на гърдите; промени във външния вид на едното или и на двете зърна (например зачервяване, лющене); отделяне на секрет от зърната, различен от кърма; болка в част от гърдата; бучки или възли, които се усещат върху или вътре в гърдите. Ранното откриване на рак на гърдата е най-важната предпоставка за успешното лечение. За съжаление първите симптоми на рака на гърдата остават незабелязани. Ето защо трябва да бъдете отговорни към това заболяване и всяка година да посещавате периодичните профилактични прегледи.

- Кои са симптомите при агресивен и инвазивен рак на гърдата?

- По-специфични симптоми на агресивно протичащ и инвазивен рак на гърдата са: раздразнени или сърбящи гърди; промяна в цвета на гърдата; увеличаване на размера или промяна във формата на гърдите, които стават за кратък период от време; при допир гърдите се усещат твърди, с повишена чувствителност или направо греят, вследствие на повишената температура от развиващият се патологичен процес в тях; белене или лющене на кожата на зърното; бучка или удебеляване на гърдата; зачервяване или хлътване на кожата на гърдата, като кожата й прилича на кората на необелен портокал.

- С какво можем да сбъркаме рака на гърдата?

- Грешка може да стане с неразпознаването на други доброкачествени състояния, които дават подобни промени. Например изменения в структурата на кожата на гърдата могат да бъдат в резултат на екзема, а подутите лимфни възли могат да бъдат причинени от инфекция в гърдата. Посещението при хирург за оценка на състоянието, ще ви даде отговор на въпроса дали имате причина за притеснение и безпокойство.

- Възможно ли е мъже да боледуват от рак на гърдата?

- Да, ракът на гърдата се среща като при жените, така и при мъжете. Това е рядко срещано заболяване при мъжкия пол, но протичането му е изключително тежко и неблагоприятно. Симптомите на рака на гърдата при мъже са наличието на новообразувание под формата на бучка в гърдата, която не причинява болка, ясно е дефинирана и има изменения в структурата на кожата. Гръдното зърно при рак на гърдата изглежда като "погълнато" от заобикалящата го тъкан.