Състоянието на зъбите и венците е огледало на вътрешните органи

Последна промяна на 28 September 2017 в 07:18 2104 0

Много голям проблем в стоматоличната практика е заболяването на венците. От тях страдат най-вече хора в период на хормонална пренастройка, с която организмът трудно се справя. А също и при млади хора, по същата причина – хормонални промени. Основна причина обаче все пак е лошата хигиена в устната кухина. Хората не чистят зъбите си както трябва или дори въобще не ги мият. В резултат на това в днешно време се появяват повече кариеси и повече заболявания на венците, както и патологии в зъбно-челюстната система. А качеството на хигиената в устната кухина идва от семейството. Основното е да не ви домързява, а да отделяте най-малко 5 минути сутрин и вечер за почистване на зъбите.


ЧЕТКАТА ЗА ЗЪБИ НЕПРЕМЕННО ТРЯБВА ДА СЕ СМЕНЯ 4 ПЪТИ В ГОДИНАТА
Една четка служи на човека 3 месеца.


РЕДУВАЙТЕ ПАСТИТЕ
Пастата за зъби се подбира индивидуално, но по-добре е да се снабдите с няколко вида. Обичайната паста за зъби, друга за венците (например с лечебни билки) и трета – избелваща. Ползвайте ту едната, ту другата, ту третата. Избелваща може да се ползва само няколко пъти в месеца. В нея се съдържа абразивен материал, с който не трябва да се злоупотребява.


Много важен момент за хигиената в устната кухина е нейното изплакване – сутрин и вечер. Запомнете: сутрин зъбите се чистят след ядене, а не преди това. Но дори и да се задоволявате само с чашка кафе сутрин, все едно. След това пак си почистете зъбите. А вечер се постарайте по-дълго да се занимавате с тях. Непременно ползвайте конци за зъби, за да можете да изчистите и промеждутъците между тях.

Четката се движи не наляво-надясно или нагоре-надолу, а от венците към зъбите – с твърди движения, обхващащи всички части. Правете и кръгови движения, за да може горните зъби да се изчистват от горе надолу, а долните – от долу нагоре. След това изчистете зъбите и от вътрешната страна – по същия начин.

СЪЩЕСТВУВА ЛИ АЛЕРГИЯ КЪМ СТОМАТОЛОГИЧНИТЕ МАТЕРИАЛИ?
Много рядко, но се случва алергия по отношение на съвременните светловтвърдяващи материали. И тогава вместо пломби на пациентите се предлагат керамични коронки (керамиката и порцеланът не са алергени). Те струват по-скъпо от обикновеното пломбиране, но при някои хора това е единственият изход.

КАК СЕ ОБРАЗУВАТ ГРАНУЛОМИ И КИСТИ В КОРЕНИТЕ НА ЗЪБИТЕ
Кистата е голям гранулом. Инфекция от кариозен зъб попада в каналчето, където се намира нервът, а след това прониква навътре в костта. Микроорганизмите бързо се размножават, като постепенно разяждат костната тъкан, върху която се образува дефект. Докато е малък, няколко милиметра, го смятат за гранулом, а когато стане по-голям – това вече е киста. Тя е по-твърда, има плътна обвивка и с нея е по-трудно да се справи стоматологът. Появяването на грануломи зависи първо от това дали са лекували и най-вече излекували болния зъб. И второ – от състоянието на организма като цяло. Обаче има хора, страдащи от поликистоза и при тях възникват кисти дори при идеално пломбирани зъби. Никой не знае защо се образуват те. Освен това кисти се появяват не само в устната кухина. Например при жените се среща поликистоза на яйчниците. А състоянието на зъбите, въобще устната кухина, дава възможност да се диагностицира наличието на най-различни заболявания – на стомашно-чревния тракт, на щитовидната жлеза, захарен диабет, дори вирусни инфекции. Затова се казва, че между зъбите и всички органи в организма съществува директна връзка.

ЛЕЧЕНИЕ НА КИСТИТЕ
Премахва се връхчето на корена и през разрез на венеца се изчистват кистите. На пациента се поставя упойка. След това се поставя специален препарат, който впоследствие ще замести костната тъкан. Накрая венецът се зашива. Този метод дава около 80% ефективност. Никой не се наема да даде 100-процентов ефект, защото кистите могат отново да възникнат. Много зависи от организма. Уж зъбите са излекувани, а след това в един момент човек се простудява и всичко започва отначало. За лечение на грануломите има по-радикални методи на лечение през каналчетата. Грануломът се развива най-малко половин година, след това се започва лечение, като в каналчетата се поместват специални препарати, съдържащи калций. Те потискат микроорганизмите, стимулират образуването на костна тъкан и излекуването на дефекта. Има и по-бърз метод на лечение – препаратът се вкарва под действието на слаб електрически ток, както е при електрофорезата. Но този метод не е подходящ за всички, защото пак може да се получи алергична реакция, този път към медта която се съдържа в материала за лечение.

ХИПЕРТОНИЦИТЕ И ХОРАТА С АЛЕРГИЯ ТРЯБВА ДА БЪДАТ МНОГО ВНИМАТЕЛНИ КЪМ СЪВРЕМЕННИТЕ УПОЙКИ
В днешно време вече се ползват много добри анестетици, като във всеки анестезиращ препарат се добавят не само стабилизатори и консерванти, но и адреналин. Той се ползва в малки количества и разреден, особено когато се работи с хора, имащи сърдечни проблеми. Но понякога адреналинът е противопоказен и не се ползва, особено при хипертониците.

ЗАЩО Е НЕОБХОДИМ АДРЕНАЛИН
Адреналинът удължава действието на анестетика. Самият анестетик лесно се отмива с потока кръв и упойката стига само за кратко време. А при вкарване на адреналин кръвоносните съдове се свиват и тогава анестетикът дълго време стои там, където трябва. Той може да издържи до три часа. Но колкото и малко да е адреналинът, той все едно действа. И слава Богу, че се случва много рядко инфаркт на миокарда или хипертонична криза още на зъболекарския стол. Естествено, стоматолозите разполагат с всичко необходимо за овладяване на такава ситуация, но все пак има риск и затова
болният трябва да разкаже за своите заболявания, преди да седне на зъболекарския стол.

НЕ МОЖЕ ЛИ БЕЗ АДРЕНАЛИН
Съществуват такива препарати без адреналин, но анестезията чрез тях действа не повече от 20 минути. Те се ползват при бременност, тежки сърдечно-съдови заболявания и т.н. Обаче се оказва, че много хора получават алергична реакция към анестетиците, и то не към самия анестетик, а към спомагателните вещества – консервантите и стабилизаторите. Така че всички, които страдат от алергия – лекувайте вашите зъби с пълна упойка. Така ще избегнете алергичната реакция.