Що е то хомеопатия

Последна промяна на 14 March 2024 в 11:16 810 0

Хомеопатът д-р Петя Авджиева

Д-р Петя Авджиева е завършила медицина в Тракийски университет - Стара Загора. Придобила е две специалности: Клинична хомеопатия и Обща медицина.

- Какво представлява хомеопатията?

- Хомеопатията е вид терапия, разработена преди около 250 години от германския лекар и токсиколог д-р Самуел Ханеман. Основава сe на три основни принципа – индивидуален подход, лечение с безкрайно малки дози и подбор на медикаменти, съобразно принципа на подобието. Към нея хората прибягват, тъй като е без странични ефекти.

- Какво можем да лекуваме с хомеопатия?

- Почти всичко, но най-ефикасна е хомеопатията при различните прояви на алергия, вирусни инфекции, заболявания на горните дихателни пътища, гадене, повръщане, диария и в началото на бременността. Също така помага при нервност, безсъние, колики, при хронични и рецидивиращи инфекции. От хомеопатичното лечение се повлияват добре увеличена трета сливица, както и последиците от стреса при преживяна загуба на близък човек или след раздяла с любим партньор.

- За всеки човек ли е подходящо да се лекува с хомеопатия?

- Да, няма противопоказания, тези медикаменти са безвредни.

- Колко бързо действа хомеопатията?

- Тя не действа много бързо и не е за спешна помощ. Ефектите се проявяват по-бавно, но са по-дълготрайни. При остри заболявания, каквито са хремата, възпаленото гърло и острата вирусна инфекция, хомеопатията дава ефект от два до четири дни, понякога до седмица, докато при хроничните заболявания е необходимо по-продължително време, от порядъка на месеци и години.

- Трябва ли да се спазва диета при прием на хомеопатични медикаменти?

- Да. По време на лечението с хомеопатични средства 40 минути преди приема и 40 минути след приема на лекарството се забранява пиенето на кафе, на мента, на какао, така също се забранява пушенето на цигари и употребата на алкохол. Причината е, че те водят до съдов спазъм, които пречи на резорбцията на хомеопатичните медикаменти. Хомеопатичните средства не се приемат заедно с храна. Вода можете да пиете, когато и колкото желаете - без ограничение.

- Съчетава ли се хомеопатията с традиционното медикаментозно лечение?

- Да, практиката показва, че при съчетаването на хомеопатичните средства с медикаментите от класическата медицина и с билките от природата се получава много по-добър ефект. Разумно е да се направи допълваща терапия с хомеопатичен медикамент, вместо да се комбинират два или повече конвенционални медикаменти или да се назначават лекарства в конски дози.

- Може ли хомеопатията да се ползва за профилактика?

- Разбира се, особено при хронични и често рецидивиращи заболявания.