Що е то натуропатия, Шуслерови соли, Бахова терапия

Последна промяна на 03 May 2023 в 09:09 1208 0

Д-р Златоела Панайотова


Д-р Златоела Панайотова е завършила медицина през 1991 г. в Медицински университет в гр. Стара Загора. Придобила е специалност Вътрешни болести през 2008 г. Има сертификати и специализации по хомеопатия, Шуслерова терапия, Бахова терапия и Натуропатия. Работи в гр. Ямбол, на бул. „Граф Игнатиев“ № 6, Лекарска практика „Виста“, кабинет № 5


- Какво представлява Шуслеровата терапия?

- Шуслеровата терапия е разработена от германския лекар д-р Хайнрих Шуслер. Той достига до заключението, че симптомите на много от болестите са свързани с липсата на минерални соли в клетките на човешкия организъм. Чрез целенасочено подаване на съответните минерални соли д-р Шуслер успява да отстрани дефицитите на клетките. Прекомерният стрес, бактериалните, вирусните инфекции и токсичните въздействия блокират клетъчните канали и това от своя страна възпрепятства снабдяването на клетките с нужните им минерали.

- Искате да кажете, че стресът води до нарушения в минералния състав на клетките ни?

- Точно така. Стресът може да разбалансира минералния състав на сърдечната клетка и като следствие да се появи нарушаване на ритъма на сърцето.

- Могат ли лекарствата за лечение на ритъмни нарушения на сърцето да се заменят с Шуслерови соли?

- В някои случаи е възможно. При мен са идвали пациенти, които не желаят да приемат предписаните им антиаритмични класически лекарства, поради страничните им ефекти. В редки случаи парадоксално противоаритмничните медикаменти могат да засилят аритмията и с това да усложнят сериозно състоянието на пациента. Подобен беше случаят с моя баща. След период на интензивно напрежение и стрес той започна да се оплаква от дискомфорт в гърдите, замайване и отпадналост. Диагнoстицирана бе екстраситолна аритмия. Назначените от кардиолог медикаменти не повлияха аритмията, проявиха се и страничните ефекти на лекарствата. Възможностите на конвенционалното лечение бяха ограничени и поради придружаваща брадикардия, тоест забавен ритъм на сърцето, аз трябваше да търся алтернатива. Спрях класическите лекарства и включих схема с Шуслерови соли 5 и 7. За моя радост сърдечният ритъм бе възстановен за кратко време и жизнеността на баща ми се върна.

- Обяснете ни как постигнахте този ефект.

- Този резултат има много логично обяснение: когато на една клетка й се предостави всичко необходимо, тя функционира без проблем и не предизвиква болестна симптоматика.

- Прилагат ли се Шуслеровите соли при деца?
- При мен идват майки, които често прилагат Шуслерова сол 3 в началото на всяка инфекция и това в голям процент от случаите предотвратява последващи усложнения и включване на антибиотици. Проблемът с резистентността на инфекциозните причинители спрямо антибиотиците в последните години и техните странични ефекти е причина все повече родители да търсят алтернативи като Шуслерова терапия и хомеопатия. Шуслерова сол 3 е солта, която активира защитата на детето в началния етап на възпалението и модулира имунния отговор. Соли 4, 6 и 8 повлияват лигавичните секрети в дихателните пътища. Шуслеровите соли балансират жизненоважни процеси и са градивен елемент на кожата, ноктите и зъбите. Това е причината да се радваме на отлични резултати при приложението им при кожни проблеми, при нарушения в емайла на зъбите и при растежни костно-мускулни болки при децата.

- Много възрастни хора получават болки в кръста, краката и ръцете. На тях можете ли да помогнете с Шуслерови соли?
- Соли 1 и 2 балансират калциевата обмяна, а Шуслерова сол 7 има релаксиращ ефект върху мускулатурата. При артроза и подагра полезни могат да бъдат солите 8, 9 и 11.

- А ако ни тръшне тежък ковид?

- Вирусът на ковид не се повлиява от антибиотици. Опитът ми показа, че Шуслеровите соли могат да бъдат полезни при тази доста агресивна инфекция. От една страна те могат да укрепят клетката и да я направят по-малко възприемчива към вирусната инфекция, а от друга страна могат да подпомогнат по-лекото протичане на болестта и да предотвратят в немалък процент последващи усложнения. Шуслеровите соли имат способността да изчистват организма от токсични субстанции, което е особено важно за ковид-пациенти, лекувани с антибиотици, кортикостероиди и други медикаменти, товарещи различни органи, като черен дроб и бъбреци.

- Някои пациенти оформиха фиброза след преживян ковид и много от тях все-още страдат от задух и дишат трудно…

- Шуслеровите соли са в помощ срещу образуването на кръвни съсиреци в кръвоносните съдове, подобрявайки реологията на кръвта и въздействайки на еластичността и на здравината на кръвоносните съдове.

- Знам, че при емоционални състояния се предпочита Бахова терапия?

- В посока на емоционалните дисбаланси, за всяка възраст много успешна е Баховата терапия. Цветните есенции, с които си служи тази терапия, са лечебни средства, използващи екстракти от цветя или цъфнали дървета. Според думите на Д-р Бах, те хармонизират ума и емоциите и по този начин помагат на оздравителния процес на тялото. Д-р Бах забелязал, че хората реагират различно на едно и също лечение и че характерът и емоционалната нагласа имат голямо значение за излекуването. Според д-р Бах зад всички болести лежат нашите тревоги, страхове и емоции. Моите наблюдения като лекар и родител потвърждават това. Децата, които ходят с удоволствие в детско заведение, боледуват много по-малко, за разлика от тези дечица, които със страх и с нежелание посещават това място. Често казвам на моите пациенти - когато човек е щастлив, той не усеща дори физическата болка, но ако е нещастен, той се чувства болен и изморен и без физическо страдание. С Баховата терапия много меко и без странични ефекти се повлияват емоциите на децата и те боледуват по-рядко и по-леко.

- Трябва ли да потискаме чувството си на гняв, за да сме смирени и за да не дразним околните?

- Не, не трябва. Потиснатият гняв е нещо, което разбалансира не само емоционалната изява на един човек, но води и до симптоми на физическо ниво. Изключително важно е гневната позиция да бъде осъзната от пациента и да се търси решение за освобождаване от нея чрез балансиран подход към обкръжаващите и преоценяване на собственото поведение и реакция. Потискането на гнева или експлузивно насочвайки го към другите хора не е решение на проблема. Нерядко хората, които вътрешно преживяват гнева си, получават рецидивиращи уртикарии. Обикновено обривът изчезва, докато си пият назначените от дерматолозите класически лекарства, но след като се спре лечението уртикариите отново се появяват и така понякога в течение на месеци. Индивидуалният подход и урегулирането на вътрешното емоционално състояние със себеанализ и с помощта на хомеопатията или на Баховата терапия, може да отстрани причината, водеща до физическото страдание.

- Защо решихте да прилагате холистичен подход при всеки болен?

- Защото моето разбиране е, че човекът следва да се разглежда в неговата цялост, с всички негови емоции, характер и специфика на боледуване. Оценявайки всичко това, ние няма да лекуваме последствията, тоест болестите, и ще премахнем радикално проблема и причината за страданието. Така, освен лечение, правим и истинска здравна профилактика. Натуропатията е изключително ценна, когато целим трайно постигане на физическо и психическо равновесие.

- Казхте натуропатия. Какво е това?

- Натуропатичната медицина най-общо може да се охарактеризира като цялостна грижа за пациента. Натуропатията използва природосъобразни методи, за да активира собствените оздравителните сили на човека. Тя използва целия наличен ресурс на Шуслеровите соли, Баховата терапия, хомеопатията и билколечението, като обръща сериозно внимание на начина на хранене и на начина на живот. В тази връзка е важно с какво се храним и кога, съобразявайки се с ритъма на активност на органите в организма ни. Важно е да се пречисти тялото с правилно подбрани хранителни режими, както и да се възстанови минералният баланс в него. Необходимо е пренареждане на начина на живот, за да се постигне пълен баланс на физическо и на психично ниво.

- Как можем да постигнем вътрешен психичен баланс?

- Необходимо е да намерим най-правилните подходи за всеки отделен случай. Това става чрез задълбочен анализ на конкретното физическо и емоционално състояние, на начина на живот и на преживяния стрес. Специално внимание се обръща на вредните въздействия от обкръжаващата среда, на начина на боледуване и на спецификата на характера. Поради това първоначалната среща с един пациент продължава минимум два часа. Всеки човек е неповторим и изисква индивидуален подход. За мен е важно не просто да бъде премахнато физическото страдание. Моята цел е в края на лечението пациентът да се чувства жизнен и да има позитивно отношение към живота.