След дъжд…линейка


Болест : отравяне

Последна промяна на 31 March 2018 в 06:35 1334 0

Отравянията с гъби са много опасни. Как да различим техните симптоми навреме и как да действаме до намесата на квалифицирана медицинска помощ?

Фалоидно отравяне
То е с продължително скрит период и е едно от най-опасните. Причинява се от т. нар. група на фалоидните гъби – зелената, бялата и жълтата мухоморка, които по своите външни белези много приличат на вкусните неотровни гъби ливадна и полска печурка. Скритият период при отравянето е от 8 до 48 часа. Най-опасното е, че протича без никакви признаци.
Симптоми: След като изтече скритият период се появяват гадене и повръщане които обаче не носят облекчение на отровения. Започва и силна диария, която към третия ден от отравянето вече е примесена с кръв. Отровеният се оплаква от болки в чернодробната област, появяват се жълтеница, лош дъх от устата, съзнанието е замъглено. Ако отровеният успее да преживее отравянето, периодът на възстановяване е много дълъг и завършва с хронично чернодробно увреждане.
Първа помощ: При най-малко съмнение за фалоидно отравяне спешно трябва да се направи стомашна промивка с разтвор от медицински въглен, независимо кога е станало отравянето. Задължително се прави и висока очистителна клизма с разтвор на медицински въглен. Незабавно трябва да се потърси медицинска помощ!

Отравяния с кратък скрит период

Иритативен гъбен ентериколит
Причинява се от диворастящите ясна гъба, дяволска гъба, оловносива гъба. Скритият период е кратък – от 1 до 3 часа, но също протича безсимптомно.
Симптоми: гадене, повръщане, диария и дехидратация.
Първа помощ: прави се промивка на стомаха с разтвор от медицински въглен, дават се очистителни средства за стомашно-чревния тракт. Въвеждат се водно-електролитни и глюкозни разтвори.

Мускариново гъбно отравяне
Настъпва след консумация на червена мухоморка, горчива миризливка, тигрова гъба, вълчи зъб и други.
Симптоми: След кратък скрит период от няколко минути още по време на самата консумация пострадалият започва да се изпотява, кожата става бледа, зениците са свити, кръвното налягане пада, пулсът е забавен, появяват се еднократно повръщане и диария. При по-тежките случаи се появява белодробен оток и отровения с гъби губи съзнание.
Първа помощ: Прилагат се спасителни мероприятия, като писаните по-горе при предишните видове отравяния.

Пантериново гъбно отравяне
Настъпва след консумация на петниста мухоморка. Скритият период трае от 1 до 3 часа и е безсимптомен.
Симптоми: отровеният е напрегнат, кожата му е зачервена и суха. Суха е също така лигавицата на устата, зениците се разширяват, пулсът е силно ускорен. Отровеният има слухови и зрителни халюцинации.
Първа помощ: Стомашната промивка с медицински въглен е неотложна и задължителна. Важно е също така чревният тракт да се прочисти с помощта на магнезиум и натриум сулфурикъм.

Нитроидно гъбно отравяне
Настъпва при едновременно консумиране на неотровната гъба копринка и алкохол. Скритият период тук е от 1 до 3 часа след поемането на алкохола.
Симптоми: Кожата на гърдите на отровения се зачервява, кръвното налягане се понижава (но можи и обратното – да се повиши!). Пострадалият изпада в кома с гърчове.
Единственото което близките на пострадалия трябва задължително спешно да предприемат в очакване на квалифицирана медицинска помощ, е на отровения да му се даде активен въглен и да се предизвика изкуствено повръщане.

Виж още за: