След вадене на зъб

Последна промяна на 31 март 2023 в 21:14 115 0


След вадене на зъб, особено на мъдрец, е нормално да имате оток. Налагайте с лед периодично


След като ви извадят зъб, вероятно ще ви сложат марля, която трябва да придържате на мястото половин час.
Не яжте и не пийте нищо следващите три часа. След това пийте студени течности и яжте хладки или студени супи или каши.
Ако сте пушач, препоръчително е да не пушите следващите 5 часа след изваждането на зъба.

В деня след ваденето на зъба не се жабурете, не засмуквайте раната. Целувките са забранени.

От външната страна на бузата налагайте с лед за по десетина минути на час. Това може да го правите следващите три дни.

След като мине действието на упойката и започне да ви боли, вземете обезболяващо. Следвайте упътването и не взимайте повече от предписаното обезболяващо за денонощие. Добре е да взимате първите два – три дни и парацетамол, който има, освен обезболяващо, и противовъзпалително действие. По-силни обезболяващи няма да ви дадат без рецепта, затова при ваденето на зъба попитайте хирурга дали ще ви предпише по-силно обезболяващо.

Ако прекалено много ви боли, въпреки обезболяващите, на следващия ден се консултирайте със зъболекаря или хирурга си.
Ако ви вадят мъдрец, вероятно ще ви изпишат антибиотик. Стриктно спазвайте часовата схема и дните на пиене. Ако ви вадят два мъдреца през около седмица, втория път няма да се налага да приемате антибиотик.

С предписания антибиотик вземете и пробиотик или яжте истинско кисело мляко, като ги приемайте около 2 часа след приема на антибиотика. Така полезните бактерии в пробиотика или киселото мляко няма да бъдат убити от действието на антибиотика и ще окажат своето благотворно въздействие върху стомаха. Препоръчваме ви и на третия ден от началото на антибиотичното лечение да глътнете противогъбична таблетка, която ще ви даде фармацевтът в аптеката, защото много често приемът на антибиотици води до появата на гъбички.

Ако се е наложило да ви шият, конците обикновено се махат на седмия или осмия ден.
При по-сложна операция може няколко дни да не успявате да си отваряте устата. Важно е да правите по няколко пъти дневно следните упражнения: Вкарвайте първо един, после два, после три пръста във височина в устата. Трябва да се упражнявате, за да не атрофират лицевите мускули.

Виж още за: