Стафилокови инфекции


Болест : Стафилокови инфекции

Последна промяна на 02 November 2023 в 20:23 118 0

Стафилококовите инфекции се причиняват от стафилококови бактерии. Тези видове микроби обикновено се срещат по кожата или в носа на напълно здрави хора. По-често тези бактерии не причиняват проблеми или стават причина за относително леки кожни инфекции. Но стафилококовите инфекции могат да станат животозастрашаващи, ако бактериите нахлуят по-дълбоко в тялото, навлизайки в кръвта, ставите, костите, белите дробове или сърцето. Лечението обикновено включва антибиотици и саниране на заразената област. Някои стафилококови инфекции вече трудно се поддават на лечение, тъй като стават резистентни към обичайните антибиотици. За лечение на устойчиви на антибиотици стафилококови инфекции може да се наложи прилагане на антибиотици от по-ново поколение, които, обаче, могат да причинят повече странични ефекти.

Симптоми
Инфекциите със стафилокок могат да варират от леки кожни проблеми до животозастрашаващо заболяване. Например ендокардит, сериозна инфекция на вътрешната обвивка на сърцето ви (ендокард), може да бъде причинена от стафилококови бактерии. Признаците и симптомите на стафилококовите инфекции варират значително в зависимост от местоположението и тежестта на инфекцията. Те започват като малки зачервени подутини, които бързо могат да се превърнат в дълбоки, болезнени абсцеси

Кожни стафилококови инфекции
Кожните инфекции, причинени от стафилококови бактерии, включват:
- Цирей (фурункул). Това е най-често срещаният тип стафилококова инфекция. Той представлява джоб с гной, който се развива в космен фоликул или мастна жлеза. Кожата над заразената област обикновено става червена и подута. Циреите се появяват най-често под мишниците, около слабините или седалището.
- Импетиго. Това е заразен, често болезнен обрив. При импетигото обикновено има големи мехури, от които може да изтича течност и впоследствие върху тях да се образува коричка.
- Целулит. Целулитът е инфекция на по-дълбоките слоеве на кожата. Причинява зачервяване и подуване на повърхността на кожата. Могат да се появят рани или участъци с изтичащ секрет.
- Стафилококов синдром на попарената кожа. Засяга най-вече бебета и деца, като това състояние включва треска, обрив и понякога образуване на мехури върху кожата. Когато мехурите се спукат, горният слой на кожата се отделя и остава зачервена повърхност, която прилича на изгаряне.

Хранително отравяне
Стафилококът е една от най-честите причини за хранително отравяне. Бактериите се размножават в храната и продуцират токсини, които причиняват заболяването. Симптомите се появяват бързо, обикновено в рамките на часове след консумация на инфектирана храна. Признаците и симптомите, които може да се очакват при този тип стафилококова инфекция, включват:
- Гадене и повръщане;
- Диария;
- Дехидратация;
- Ниско кръвно налягане.

Бактериемия
Тя възниква, когато стафилококът навлезе в кръвния ток. Треската и ниското кръвно налягане са признаци на бактериемия. Бактериите могат да достигнат различни органи и да причинят инфекции, които засягат:
- Вътрешни органи, като мозъка (менингит), сърцето (ендокардит) или белите дробове (пневмония);
- Кости и мускули;
- Хирургически имплантирани устройства, като изкуствени стави или сърдечни пейсмейкъри.

Синдром на токсичен шок
Това животозастрашаващо състояние е резултат от действието на токсини, отделяни от някои щамове стафилококи. Състоянието е свързано с някои видове вагинални тампони, кожни рани и хирургични операции. Обикновено се развива внезапно с:
- Висока температура;
- Гадене и повръщане;
- Обрив по дланите и стъпалата, който прилича на слънчево изгаряне;
- Объркване;
- Мускулни болки;
- Диария;
- Стомашни болки.

Септичен артрит
Септичният артрит също може да бъде причинен от стафилококова инфекция. Тя най-често засяга коленете, раменете, бедрата и пръстите на ръцете или краката. Изкуствените стави също могат да бъдат изложени на риск от инфекция. Признаците и симптомите могат да включват:
- Подуване на ставите;
- Силна болка в засегнатата става;
- Висока температура.

Причини
Много хора са носители на стафилококови бактерии по кожата или в носа и въпреки това не развиват стафилококови инфекции. Въпреки това, ако се развие стафилококова инфекция, има по-голяма вероятност това да е от бактерии, на които хората са носители от определено време. Тези бактерии могат също така да се предават от човек на човек. Тъй като те са силно издръжливи, могат да бъдат открити върху предмети като калъфки за възглавници или кърпи достатъчно дълго, за да могат да се прехвърлят на следващия човек, който влезе в контакт с тях.

Рискови фактори
Някои заболявания или лекарствата, използвани за тяхното лечение, могат да увеличат риска от стафилококови инфекции.
- Диабетици, които използват инсулин;
- Бъбречна недостатъчност, изискваща диализа;
- Отслабена имунна система - или от заболяване, или от лекарства, които потискат имунната система;
- Трансплантация;
- Рак, особено при тези, които се лекуват с химиотерапия или радиация;
- Увреждане на кожата от състояния като екзема, ухапвания от насекоми или лека травма, която уврежда целостта на кожата;
- Белодробно (респираторно) заболяване, като кистозна фиброза или емфизем.

При хоспитализация
Стафилококовите бактерии са разпространени в болниците, където могат да заразят хора, които са изложени на по-голям риск от инфекция. Това може да включва хора с:
- Отслабена имунна система;
- Изгаряния;
- Хирургични рани.
Понякога хората, приети в болницата, могат да бъдат изследвани, за да се установи дали са носители на стафилококови бактерии. Това се извършва с помощта на назален тампон. Може да се приложи лечение за премахване на бактериите, за да се предотврати инфекция и да се намали разпространението към други хора.

Инвазивни и имплантирани устройства
При тях се увеличава рискът от инфекция.
- Уринарни катетри;
- Интравенозни катетри;
- Изкуствени стави;
- Сърдечни пейсмейкъри.

Неправилно приготвена храна
Работещите с храни, които не мият правилно ръцете си, могат да прехвърлят стафилококови бактерии от кожата си в храната, която приготвят. Бактериите се размножават в храната и произвеждат токсини, които причиняват заболяването. Готвенето при висока температура може да унищожи бактериите, но токсините остават в храната. Храните, които са замърсени със стафилококови бактерии, не изглеждат различно и нямат различен вкус.

Усложнения
Ако стафилококът нахлуе в кръвта, може да развие вид инфекция, която засяга цялото тяло. Тя се нарича сепсис и може да доведе до септичен шок. Това е животозастрашаващо състояние, при което кръвното налягане може да спадне до изключително ниско ниво.

Профилактика
Някои предпазни мерки могат да помогнат за намаляване на риска от заразяване със стафилококи:
• Измиване на ръцете. Цялостното измиване на ръцете е най-добрата защита срещу микроби. Ръцете се мият със сапун и вода в продължение на поне 20 секунди. След това те се подсушават с кърпичка за еднократна употреба, като тя се използва и за затваряне на крана на чешмата. Ако няма възможност за измиване на ръцете, може да се използва дезинфектант за ръце на спиртна основа. Особено важно е ръцете да се измиват добре преди, по време и след приготвяне на храна, след работа със сурово месо, преди и след използване на тоалетната, както и след контакт с животни или животински отпадъци.
• Обработка на раните. Раните от порязвания и ожулвания не трябва да се държат открити, а да се покриват със стерилни сухи превръзки, докато заздравеят. Поддържането на раните покрити ще помогне бактериите да не се разпространяват.
• Личните вещи. Избягвайте да споделяте лични вещи като кърпи, чаршафи, бръсначи, дрехи и спортно оборудване. Стафилококовите инфекциите могат да се разпространяват и чрез замърсени предмети от човек на човек.
• Дрехите и спалното бельо. Стафилококите могат да се разпространят върху дрехи, кърпи и спално бельо. За да премахнете бактериите, измийте и изсушете предметите при най-високата температура, препоръчана на етикетите им.

Безопасност на храните
Ръцете трябва да се измиват, преди да се борави с храна. Ако храната ще бъде навън за известно време, това трябва да става при температура над 60 градуса C. В хладилник храните трябва да се съхраняват при 4,4◦C или по-ниска температура. Тази част от храната, която не е била консумирана, трябва да се постави в хладилник възможно най-скоро. Дъските за рязане и плотовете трябва да се измиват със сапун и вода.