Вземи краката си в ръце


Болест : хронична венозна болест

Последна промяна на 18 June 2019 в 20:59 1500 0

Над половината българи страдат от разширени вени
Хроничната венозна болест, популярна като разширени вени, засяга над 50% от населението в България, като честотата при жените е почти два пъти по-голяма от тази при мъжете. „Тревожната статистика показва, че 62% от пациентите у нас не са били лекувани“, алармира проф. д-р Веселин Петров, ръководител на Клиника по съдова хирургия в МБАЛ "Св. Марина", Варна и председател на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология.
„Разширените вени са заболяване, при което се наблюдава прекомерно удължаване, разширение и нагъване на венозната стена. Постепенно вените загубват своята еластичност и се деформират. Забавя се скоростта на кръвния ток в тях и настъпва повишение на вътревенозното налягане. Един от основните проблеми е липсата на ранна диагностика“, обяснява проф. Марио Станкев, изпълнителен директор на Национална кардиологична болница и член на УС на Българското национално дружество по съдова и ендоваскуларна хирургия и ангиология. В началните стадии на заболяването все още не се забелязват трайно разширение венозни съдове, поради което рядко се обръща внимание на първите симптоми. Заболяването е с бавен, хронично-прогресиращ и рецидивиращ ход, а клиничната изява е късна и под формата на кожни промени. Само ранното интензивно лечение може да предотврати прогресията към тежките стадии, когато като усложнения могат да се появят язви на долните крайници и тромбофлебити – особено опасни, защото заради тях може да се стигне до смъртоносната белодробна емболия (откъсване на съсирек, който стига до белия дроб). В много редки случаи се стига до некроза и ампутация на крайника.

Признаците по краката могат да бъдат:
- лесна уморяемост
- тежест
- болка
- зачервяване
- чувство на затопляне
- мравучкане
- схващане през нощта
- подути глезени в края на деня
- усещане за подуване, оттичане
- малки паякообразни вени
- язви по краката – появяват се рядко, само в крайна фаза на заболяването
Трябва да имате предвид, че разширените вени се виждат. Сред хората битува израза дълбоки разширени вени, но в действителност такова състояние не съществува. Ако чувствате тежест в дълбочина в крака – може да е от тромб!


Рискови фактори за развитие на разширени вени

- наследственост
- липсата на двигателна активност
- бременност
- прием на контрацептиви
- хормоно-заместителна терапия
- напреднала възраст
- храна, бедна на фибри и колаген
- злоупотребата с алкохол
- тютюнопушене
- често излагане на топли процедури – топли вани на краката например

Не можем да променим наследствеността, но можем да променим начина си на живот. Най-важно е движението, с което подпомагаме мускулната си помпа и така венозните съдове. Особено важно е за хората, които работят на крак. Те могат да си помогнат малко, като по време на работа престъпят от крак на крак.
Организмът ни е създаден за движение, а ние го натоварваме в седяща поза.

Лечението
Докато на Запад чакат с години да стигнат до специалист, у нас достъпът до най-съвременните лечения е лесен. Почти във всички градове в България има добри специалисти. НЗОК поема изцяло оперативното лечение по клинична пътека №129 за съдова хирургия. Изследването доплерова сонография показва дали има венозен рефлукс – обратно връщане на кръвта при увреждане на клапите.

Мазилата не лекуват сами по себе си. Те облекчават състоянието. Помагат да не се стига до отоци, до влошаване.

Ластични терапевтични чорапи – стягат там, където трябва. При проблем задължително се снабдете с такива. Мит е, че правят вените лениви. Напротив, те задържат стадия на заболяването. Сега има прекрасни чоропогащници и чорапи, с различна степен на компресия, много по-елегантни от едно време.

Не носете стегнати дрехи. Принудителното ограничаване на движението в глезен коляно спира кръвообращението.

Спортувайте! Най-добре е бързото ходене. Ако бягате – да е без спортни резултати. Всички спортове са полезни, без травматичните. Особено препоръчително е ходенето във вода, защото водата декомпенсира налагането отвън. Възползвайте се от лятото и ходете в морето, в спокойни реки.

Операция. Всяка операция крие риск, затова лекарят трябва да прецени кога и дали да я направи. Има три индикации, при които задължително трябва да се прибегне до хирургично лечение, сред които клапен рефлукс със силно изразена подкожна разширена вена.

Лесни упражнения за подобряване на венозната циркулация
Упражненията и друга полезна информация можете да намерите на интернет сайта venite.bg
1. Имитирайте каране на колело.
2. Кръстосвайте подобно на ножица краката.
3. Сгъвайте и разгъвайте пръстите на краката.
4. Описвайте малки кръгчета със стъпалата с изпънати крака.
5. Ходете на пети половин минута.
6. Изправяйте се на палци поне 10 пъти.
7. Пристъпяте от палци на пети и обратно.
8. Прибирайте и разтваряйте стъпалата, събрани в петите.