Зачестяват случаите на възпаление на ушите при децата


Болест : отит

Последна промяна на 24 юни 2022 в 09:18 104 0

През последните няколко седмици има драстично увеличаване на заболеваемостта от остро гнойно възпаление на средното ухо при децата, което е необичайно за това време на годината. Повечето от малчуганите се лекуват амбулаторно, но има и доста дечица, за които се налага да бъдат приети в болница. За това алармира д-р Иглика Станчева от Детското УНГ отделение на УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”. Тя уточнява, че в момента всички места в него са запълнени.
Според д-р Станчева, две са основните причини:

* Цялостното отпадане на противоепидемични мерки, което е нормално да доведе до повишаване на възпалителните заболявания на горните дихателни пътища – ринити, фарингити, тонзилити, ларингити.

* Продължителната употреба на една и съща защитна маска и неправилното й съхранение води до развитие на патогенни бактерии.

“Децата се върнаха към нормалния си ритъм на обучение – посещават детски ясли, градини, училища. В един затворен детски колектив вероятността за заразяване е по-голяма”, коментира специалистът.

Тя обръща внимание и върху друга, много по-тревожна тенденция: зачестяват случаите, в които детските отити се оказват резистентни на традиционната антибиотична терапия. “В момента в отделението имаме няколко такива дечица. Това, разбира се, се е случвало и преди, но много рядко, докато сега е почти всекидневие”, уточнява д-р Станчева.
УНГ специалистът съветва родителите, ако забележат че детето има хрема, която не преминава, болка в ушите, повишена температура (не е задължителна), да потърсят лекарска помощ. По-мъничките, които все още трудно могат да кажат какво ги боли, стават неспокойни, раздразнителни, отказват да се хранят, по време на сън се събуждат с плач, забиват главичка във възглавницата, пипат или дърпат ушичките, понякога е възможно да имат и повръщане.

Усложненията от отитите, макар и не много чести, могат да доведат до сериозни проблеми, сред които и необходимост от пробиване на тъпанчето, както и хирургична намеса, предупреждават лекарите в УМБАЛ “Царица Йоанна - ИСУЛ”.