Защо не бива да неглижираме хремата

Последна промяна на 05 April 2018 в 00:45 616 0

С лекарства минава за седмица, а без лекарства – за седем дни – гласи популярната народна мъдрост за настинките. Това до голяма степен е вярно, но има причина да не оставяме хремата да си мине от само себе си, защото така излагаме организма си на риск, освен че се чувстваме некомфортно. След вирусите дебнат бактериите, а след тях гъбичките, а това означава, че навременното лечение може да предотврати усложнения и по-сериозни инфекции. Да не говорим, че при ограничен приток на въздух се натоварва сърцето.
Назална конгестия е научния термин за онова неприятно състояние на набъбване на носната лигавица, което съпътства обикновено есенно-зимните заболявания. А както знаем, носът е свързан с околоносните кухини и ушите. Лекувайки хремата, пречим на инфекцията да се разпростре към другите органи.
Когато човек е здрав, секретът, който естествено се образува вноса, за да ни защитава от проникващите микроби и мръсотии, си се оттича нормално, докато при хрема с вирусен или алергичен произход пътят му е запушен. Трябва да знаем, че при децата носната секреция се стича назад, към гърлото, и предизвиква силна кашлица.

Дебнат ни над 200 вируса

Възрастните хора боледуват от простуда от два до пет пъти в годината, а децата, особено тези в детските заведения, до десет пъти в годината, споделя опита си проф. д-р Диана Попова от болница „Царица Йоанна – ИСУЛ” и председател на Асоциацията на лекарите по оториноларингология.
Простудата всъщност е вирусно заболяване. Атакуват ни над 200 вида вируси. Целта ни е да не настъпи фазата на изявено заболяване, да се предпазим от усложнения и да не заразяваме други хора. Точно тук идват на помощ и продуктите срещу простуда и грип. Много важно е да предпазим носа, защото той е отворена врата към вирусите, но същевременно има защитни функции – да пречисти, затопли и овлажни, въздуха, който вдишваме. Когато вирусите попаднат в носната кухина, започват масово да се размножават и ние усещаме симптомите на борбата на организма с тях. Общите симптоми са треска, мускулни болки, главоболие, умора, отпадналост. Локалните симптоми са кихане обилна секреция (ринореа), запушен нос, кашлица, възпалено гърло.

Внимавайте с капките за нос
Не е препоръчително да си пръскате капки за нос с адреналин, защото те всъщност правят носния рецептор нечувствителен за продължително време. Освен това те са противопоказни за хипертоници, за хора, които се лекуват с бета и алфаблокери.

Повече сън
Проучвания показват, че ако спите по-малко от 7 часа на нощ, сте 3 пъти по-склонни да се разболеете. Хармоничният организъм се нуждае от поне 8 часа сън в денонощието. Стресът също отваря врата към болестите, защото е доказана връзката между кортизола, който се образува при стрес в нашия организъм, и възпаленията.

По-малко събирания на закрито
Една от причините да има такива пикове на вирусни заболявания през есенно-зимния период е, че хората се събират в закрити помещения и така вирусите се предават по-лесно.

Хигиената е важна!
Повечето болни са заразни около 2 седмици – 2-3 дни преди появата на първите симптоми и след пълното отшумяване на симптомите. Това означава, че дори едно ръкостискане два дни преди човекът да се разболее, ще ни зарази и нас.

Виж още за: